29. ledna 2018 | Svět dárcovství

Soukromé dárcovství v České republice za rok 2016

Podle dárcovských dat za rok 2016, která vydává Finanční správa ČR, soukromé dárcovství roste. A od roku 2000 již rychleji než HDP a mzdy. Pojďte se s námi ponořit do matematických vod a zjistit, jak to s dárcovstvím u nás opravdu je.

Portál Darujme.cz patří Nadaci Via, která se již 20 let věnuje rozvoji filantropie v Čechách. Na základě dotazu jí Finanční správa poskytla data k dárcovství v ČR, z nichž vyplývá, že dárcovství zde v roce 2016 narostlo o téměř 13 %. To znamená, že dary uvedené v daňových přiznáních poplatníků dosáhly hranice 6 miliard Kč. Připočteme-li však k tomuto číslu i dary, které se v daňových přiznáních neprojevují, dostaneme mnohem vyšší částku. Tuto částku Nadace Via odhaduje na 8 miliard Kč, což představuje historicky nejvyšší úroveň od roku 1989.

 

Mezi dary, které zpravidla nelze z daňového přiznání vystopovat, patří dary z kasiček veřejných sbírek nebo kostelních sbírek či dárcovské sms. Rovněž není možné uplatnit dary, které jsou v ročním souhrnu menší než 1000 Kč.

Podívejme se teď na dary firem a jednotlivců zvlášť. V roce 2016 si dar uplatnilo o 1 465 firem více, než v roce 2015, tedy 23 tisíc firem. A jaká byla částka, kterou přispěly? Dary firem se v roce 2016 sečetly v rekordní částku 4 miliard Kč. Z daňových přiznání fyzických osob lze vyčíst, že jejich dary souhrnně činí o polovinu méně, tedy 2 miliardy Kč. Počet dárců, kteří si v roce 2016 dar uplatnili v daňovém přiznání, byl 159 tisíc.

 

Chcete se o tomto tématu dozvědět více? Přečtěte si článek v zimním vydání časopisu Umění darovat, který je dostupný také online: http://umenidarovat.cz/wp-content/uploads/2017/12/UD_ZIMA_2017_web.pdf.

Vývojem dárcovství jsme nadšeni a máme radost, že svou troškou k němu přispívá i Darujme.cz. Abychom však nezůstali pouze u roku předminulého, v příštím příspěvku na blogu najdete čísla za rok 2017 tak, jak je zaznamenalo Darujme.cz.

SYSTÉM DARUJME.CZ VYUŽÍVAJÍ

Armáda spásy Člověk v tísni Greenpeace Adra Lékaři bez hranic Dejme dětem šanci