11. Říjen 2023 | Online fundraisingové tipy

Jak si stojíme na roadmapě.

Na začátku tohoto roku jsme s vámi sdíleli roadmapu technického rozvoje, kde jsme ukázali, co a kdy máme v plánu nasazovat v tomto roce na Darujme.cz. Pojďme se teď společně podívat, jak jsme na tom v posledním kvartále 2023, co už můžete využívat a na co se můžeme společně těšit v nejbližších měsících. 

Funkce, které nasazujeme na Darujme.cz v roce 2023

Road mapa 2023

Funkce z roadmapy, které už můžete využívat 

URL projektů podle vašeho přání
Webovou adresu každého svého projektu si můžete upravovat sami přímo v administraci projektu a dát tak odkazu, který budete všude sdílet podobu korespondující s tématem vaší kampaně nebo organizace (např. www.darujme.cz/bozikampan). Když si adresu neupravíte, bude použito defaultní nastavení s číslem projektu.

Hesla jsou bezpečnější 
Naší prioritou je bezpečnost systému, a proto jsme aktualizovali pravidla pro vytvoření hesla do uživatelského účtu. Nyní musí heslo obsahovat minimálně 8 znaků, velká a malá písmena, číslice a speciální znak. 

Upozornění na konec platnosti platební karty (on/off) 
Tato funkce vám pomůže předejít tomu, aby dárci skončil trvalý dar kartou z důvodu expirace jeho platební karty. 
Zapnout odesílání upozornění na konec platnosti platební karty si můžete v sekci Dary/Notifikace. Funkci můžete pouze zapnout přepínacím tlačítkem a ponechat ji v defaultním nastavení nebo můžete také upravit její detaily. Rozklikněte si “Notifikace o expiraci platební karty” a můžete upravit  část textu odesílaného e-mailu a vložit do něj proměnné dle svých preferencí.  
E-mail s upozorněním přijde dárci celkem 3x přesně – měsíc, týden a jeden den před expirací karty. Pokud si dárce dar v průběhu zruší, následná notifikace mu již nepřijde. 

Manuální navýšení/ponížení pravidelného daru kartou (na vyžádání dárce, nebo organizace) 
Dosud platilo, že pokud chtěl dárce navýšit nebo ponížit svůj pravidelný dar založený na platební kartě, musel zrušit dar stávající a zakládat dar nový v nové výši. Tak to už neplatí. Změnu výše daru nyní rádi zprocesujeme my v Darujme.cz za dárce na základě požadavku od dárce nebo za dárce můžete požádat vy jako administrátoři z neziskových organizací. Pošlete nám požadavek na změnu výše daru na podpora@darujme.cz. Uveďte prosím variabilní symbol daru a jeho novou výši. Dar obratem upravíme a dárci odešleme potvrzovací email s odkazem na rozhraní s detailním soupisem změn v daru, který může dárce potvrdit nebo odmítnout. Je dobré, abyste jej na tento email upozornili ve vaší komunikaci s dárcem.
Měnit jde pouze výše pravidelného běžícího daru, ne např. ukončeného.

Facebookový pixel
Dlouho očekávanou funkcí pro mnohem lepší cílení placených reklam na Facebooku je implementace Facebookového pixelu. Po aktivaci pixelu na stránce vašeho projektu na Darujme.cz budete mít detailní přehled např. o návštěvnosti stránky a dalšího chování dárců. Funguje to podobně jako Google Analytics. Na FB pak budete moci nastavit přesně zacílené kampaně na návštěvníky vašeho projektu.   

Navíc jsme přidali také následující funkce

Nová platební metoda Trvalá platba. Vaši dárci si mohou zřídit pravidelný dar ještě snadněji.
Novinkou mezi platebními metodami pro pravidelné dary je trvalá platba, která je v Darujme.cz dostupná od dubna 2023. Jde o službu, která umožňuje dárcům zadat trvalý příkaz v jedné flow bez nutnosti přecházet do internetového nebo mobilního bankovnictví. Pokud dárce zvolí možnost Trvalá platba, vybere si ze seznamu svoji banku a bude automaticky přesměrován do svého bankovnictví. Tam už bude mít připravený trvalý příkaz daru s vyplněnými údaji. Platbu pouze potvrdí. V prvním měsíci, kdy byla platební metoda zpřístupněna, bylo zadáno 9,5 % darů trvalou platbou z celkového počtu zadaných pravidelných darů v daném měsíci. Průměrně se za měsíc vytvoří 8 % darů trvalou platbou ze všech nově zadaných pravidelných darů.  

Google Analytics 4
Ke svým projektům můžete vkládat nový měřicí kód Google Analytics 4. Zároveň jsme přidali možnost měření jedné návštěvy uživatele přes více domén. Můžete tak propojit vaši webovou stránku s projektem na Darujme.cz. Obě tyto novinky naleznete v Projektu v sekci Pokročilá nastavení. 

Foxentry
Na naše darovací formuláře jsme implementovali našeptávač pro vyplnění a validaci údajů. Dárcům se tak zpříjemnilo zadávání dat a vyhneme se nejčastějším překlepům a chybám v e-mailových adresách. 

Rozšíření možností čtení dat přes API
Přes API nyní můžete stahovat komentář, který dárce napsal k vašemu projektu. Dále můžete sledovat počet projektů či datum posledních změn u příslibů a transakcí. Kompletní dokumentaci naleznete zde https://www.darujme.cz/napoveda-api/ 

Duplikace projektu
U každého projektu v administraci můžete využít funkci duplikace projektu. Vybraný projekt se zkopíruje se všemi nastaveními původního projektu a uloží se do sekce čekající na spuštění. U zkopírovaného projektu můžete dělat požadované úpravy, nastavit dobu trvání a spuštění projektu.

Filtrování stavu darů podle Selhalo
Pro zjednodušení filtrování darů jsme v administraci na stránce Dary přidali do filtru Podle data možnost Selhalo. Nyní si můžete vyfiltrovat dary podle data, kdy dar neproběhl. 

Zprávy z Darujme.cz 
Abychom vám mohli předávat novinky ještě rychleji a přehledněji, vytvořili jsme novou záložku Zprávy z Darujme. Najdete ji v horním menu, kde nahradila původní záložku Informace a je rozdělena na několik podsekcí. V Aktualitách se budou objevovat krátká oznámení např. o nových funkcionalitách, zajímavé články a analýzy a v oznámeních najdete důležitá systémová upozornění jako třeba technické odstávky systému nebo mimořádná vyúčtování. Připravujeme pro vás také přehlednější Nápovědu a aktuální informace o nabídkách Vzdělávání.  

Do konce roku nás z roadmapy čekají k nasazení ještě tři perličky 

Dárcovský certifikát 
Pokud vaši dárci budou chtít zaslaný dar využít jako dárek pro své příbuzné a známé, snadno si stáhnou dárcovský certifikát.  

API napojení na emailingové rozesílače (Smartemailing, Ecomail.cz, MailChimp)
Pokud využíváte pro svou komunikaci s dárci tři nejběžnější emailingové rozesílače, budete si do nich moci automaticky posílat kontakty na dárce přímo z Darujme.cz bez nutnosti exportů a importů.

Notifikační email dárcům po neproběhlém daru (on/off) 
Chcete, aby byli vaši dárci informováni o nezdařené platbě daru? Nabídneme další z notifikací, které si můžete ve své administraci zapnout. Pokud se dárci nepovede platba platební kartou nebo zapomene zadat příkaz pro bankovní převod, obdrží upozornění na e-mail o neproběhlé platbě daru. 

Nad rámec funkcí z roadmapy ještě brzy nasadíme

Rychlé infomaily organizacím o technických změnách
Nasadíme vlastní emailový rozesílač, který zajistí rychlou komunikaci s vámi, organizacemi na Darujme.cz, ohledně případných technických změn či komplikací platební brány. Nyní naše organizace informujeme formou „oznámení“ přímo v Darujme.cz, ale protože systém nevyužívají všichni na denní bázi, rozhodli jsme se rozšířit komunikační kanály i o emailovou formu. 

Čeká nás redesign webu Darujme.cz a s ním související vylepšení 

Na novém webu právě pracujeme, momentálně přecházíme do fáze testování, překladů a posledních úprav. Jakmile vše doladíme, budeme nasazovat. O všech chystaných změnách vás budeme informovat.  S redesignem se pojí další dvě avizované funkce, které tak budou k dispozici společně s novým webem.

Nové, snazší a přehlednější možnosti zakládání P2P výzev pro firmy a ambasadory
P2P dobročinné výzvy založené lidmi nebo firmami pomáhají vaší organizaci získat širší povědomí o vaší činnosti, nové dary i kontakty na dárce. Chceme proto lidem i firmám ještě více zjednodušit cestu pro založení výzvy, přinést modernější vzhled a propracovat vizuál samotný. 

Jednoduché sdílení kampaní na sociální sítě
Postupně přidáme další ikony pro rychlé sdílení vašeho projektu na sociálních sítích (např. Instagram). 

Do roku 2024 přesunujeme nasazení karty dárce a nové statistiky  

Zbrusu nové dárcovské statistiky přímo v Darujme.cz
Připravujeme pro vás nové obsáhlejší statistiky, analýzy a reporty o vašich dárcích přímo v Darujme bez nutnosti exportovat data do Excelu.
Postup je nyní takový, že do konce roku budeme interně testovat reportovací systém, který již skvěle funguje ve slovenském Darujme.sk. Postupně pak vypracujeme verzi systému pro neziskové organizace tak, aby byl intuitivní a přinesl vám co nejvíce užitku. Ze zkušeností neziskových organizací na Slovensku víme, že bude potřeba této fázi věnovat dostatečnou péči, abyste získávali co nejjednodušeji přesně ta data, která potřebujete. V průběhu implementace se na vás dovolíme si obrátit, abychom co nejlépe pokryli vaše potřeby. 

Karta dárce 2024
Nyní můžete v Darujme přehledně sledovat “cestu daru”, tzn. kdo vám dar poslal, v jaké výši a kdy. Podívat se na historii plateb u jednoho dárce, kde byste viděli všechny jeho dary na jednom místě, ale v tuto chvíli není tak snadné, jak byste si přáli.  Připravujeme proto samostatnou kartu dárce s přehlednou transakční historií. Do konce roku bude připravená testovací verze a v novém roce budeme kartu nasazovat.

Věříme, že nové funkce usnadňují práci vám i vašim dárcům. Podněty pro technický rozvoj do roku 2024 přijímáme na e-mailové adrese podpora@darujme.cz.

 

SYSTÉM DARUJME.CZ VYUŽÍVAJÍ

Armáda spásy Člověk v tísni Greenpeace Adra Lékaři bez hranic Dejme dětem šanci