17. února 2023 | Online fundraisingové tipy

Rozhovor s Petrem Freimannem, vrchním Suchýho února: „Velké náklady, tlak, práce a víra, že to vyjde.“

To, že má kampaň Suchej únor v Česku velký úspěch je docela dobře známo. V minulém roce se k sucháči přihlásilo 900 tisíc lidí. 81% z nich považuje kampaň za pozitivní. Mezi benefity držení měsíce bez pití lidé uvádějí čistou hlavu, lepší spánek, víc energie, rychlejší hubnutí nebo třeba uspořené finance. Ještě po roce od konce Sucháče deklaruje mírnější konzumaci 48 % registrovaných Sušičů. Je toho mnohem více.

 

Co je možná méně známo, je fundraisingová část celé akce. Můžeš s námi sdílet, jak se po této stránce Suchýmu únoru daří? Jaké oblibě se Sucháč u dárců těší?

Upřímně – není to taková sláva, pokud porovnáváme to, kolik lidí Sucháč drží s tím, kolik lidí se do něj přímo registruje na našich stránkách. Ta čísla nejsou vůbec malá, to ne, ale je největší výzvou přetavit obecné mediální povědomí o kampani do reálných konverzí – registrací. Takže zatímco v hodnotě získaného mediálního prostoru AVE jsme letos okolo 550 milionů (ekvivalent hodnoty inzerce či reklamní plochy), v hodnotě fundraisingu nejsme zdaleka ani na setině této částky. Registrace jsou, krom občasných partnerských finančních výpomocí, jediným financováním kampaně a neziskovky. To se snažíme lidem říkat, stejně jako to, že pokud o kampani vědí, nestalo se to jen tak, ale že je za tím hromada práce. Bohužel, tohle úplně nevidí ani „stát“, ačkoliv máme objektivní dopad na snižování rizikové míry konzumace. Je to zároveň naše největší výzva – nalézt v neziskové, preventivní a osvětové kampani pro širokou veřejnost nějaký byznys model. 

Jaké formy on-line fundraisingu Suchej únor využívá a jak používáte Darujme.cz?

Za ta léta jsme si vypracovali dobrou bázi kontaktů na naše Sušiče, stejně jako na institucionální a mediální partnery, nebo influencery. To nám zajišťuje poměrně stabilní, výchozí komunikační pozici. Každoročně ji pak v onlinu doplňujeme o nějaký reklamní spend. Vyzkoušeli jsme leccos, většina ale míří klasicky do Mety, případně do bannerové inzerce. Darujme je pro nás poté klíčovou platební bránou pro registrované. Kdo klikne na Darujme a svým darem podpoří Suchej únor, z.ú., ten se registruje do Sucháče. Každý rok máme zároveň zcela jinou tematiku. Letos je to Nepít je umění a dárci – Sušiči – od nás za podporu získávají krásnou, v Česku vyrobenou, uměleckou oSušku.

Co pro vás bylo důležité při nastavování strategie získávání financí?

Důležité bylo vidět primárně potenciál kampaně. Reagujeme na skutečný problém – v Česku je přes 1 000 000 na hraně rizikové konzumace, zjednodušeně – tito lidé nevědí, zdali mají alkohol pod kontrolou, nebo alkohol ovládá je. Týká se to každého 7. dospěláka a upřímně, ve svém kruhu nemáme nikoho, kdo by problém s alkoholem neměl ve své blízkosti. To je vizionářský základ pro kampaň, primární motivace. K němu jsme měli holou důvěru, že finance seženeme. A podařilo se to do nějaké míry až ve chvíli, kdy jsme si sedli, a řekli si, že do toho jdeme opravdu natvrdo (2018/2019). Tím, že je to pro nás pořád, a bohužel, jen práce po práci, nemáme zajištěné žádné stabilní financování dopředu, žádné dotace, a je to tak svým způsobem tvrdé podnikání. Velké náklady, tlak, práce a víra, že to vyjde. 

A jak zásadní je synergie fundraisingu s vaším skvělým PR?

Tohle je ta neekonomická část kampaně a daň za osvětu 😊. Kdybysme vše ořezali, udělali pár tisíc kusů merche a nechali to „malé“, cena/výkon bude ekonomicky fungovat mnohem líp. Velké náklady jdou ale právě na osvětu, získávání komunikačních partnerství atd. Dopočítat konverzi „z článku XY na webu kraje, města, deníku XY do registrace“ úplně neumíme. Vidíme ale, že komunikační bublina roste a zachytává víc a víc lidí. Ne vždycky platících zákazníků, ale pokud hovoříme o dopadu, pak to smysl pořád dává a i ve své neskromnosti jsme rádi za všechny příběhy, které lidi, a celé rodiny, posunuly od rizikové konzumace k té umírněné.

Jaké PR kanály či spolupráce jsou pro vás stěžejní?

Z pohledu fundraisingu jde největší procento konverzí z naší báze, která se i díky Alkotestu, který máme na webu, neustále rozšiřuje. Z pohledu PR se snažíme o pomyslnou integrovanou kampaň (média, online, OOH, influenceři, instituce, školy atd…), dopočítat ale klíčové kanály neumíme. Citelný je pokles dopadu na sítích, prostor je přehlcený, pokud bylo někdy hodně 10 000 followers, je dnes 100 000 málo. Nedaří se nám již zmiňované přetavení PR do fundraisingu. Možná i proto, že se snažíme o profi práci, a pro hodně lidí to vypadá, že v tom musí být hodně peněz. Je v tom spíš hodně práce a zápalu lidí, kteří pracují pod svojí tržní cenou. Z pohledu PR a dopadu si letos každopádně moc vážíme firem, které se do toho obuly a pustily si Sucháč „do baráku”. Dlouhodobá stigmatizace pití a problém, připustit si problém, je u zaměstnavatelů patrný. Letos si vzala kolegyně Lucie firmy na starost a na LinkedInu je toho o Sucháči spousta. To nás těší moc. Včetně nových B2B spoluprací a tematických firemních workshopů.   

Je něco, co je ještě podle tebe na celé kampani důležité a nikde to zatím příliš nezaznívá?

Důležité info k „alkoholu“ je, že zatímco společenské náklady (produktivita, úrazy, trestná činnost, nehody atd…) jsou odhadovány na 56 mld, výnosy ze spotřební daně jsou cca 14 mld. Náklady výrazně převyšují výnosy, a to se nezohledňuje v transferech vlády na prevenci atd. Na to doplácí nejen Suchej únor, ale i řada dalších neziskovek, které se v různých oblastech pohybují. Je to systémová věc, a je v ní ještě hodně prostoru k posunu, aby se tyhle dvě skleničky objemově trochu srovnaly. 

Registrujte se do měsíční výzvy na www.suchejunor.cz

 

 

 

 

SYSTÉM DARUJME.CZ VYUŽÍVAJÍ

Armáda spásy Člověk v tísni Greenpeace Adra Lékaři bez hranic Dejme dětem šanci