Marek Pochylý: Dárcovská výzva pro projekt U Čerťáku – mít kam jít posedět do přírody

Dejme lokalitě U Čerťáku šanci

vybíráme od 20.4.2024
10 000 Kč
vybráno 100 % z 10 000 Kč

zbývá

18 dní

přispěl

1 člověk
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Dejme společně lokalitě U Čerťáku novou šanci pomocí drobného příspěvku. Tyto prostředky použijeme na zajištění brigád, terénních úprav a výsadbu zeleně. Každou Vámi darovanou korunu zdvojnásobím až do výše 10 000 Kč. Děkuji.
Ve Starém Městě máte možnost dát šanci prostoru, který má velmi silný genius loci, avšak není zde život. Život, který bude rozvíjet vzájemnou pospolitost a touhu starat se o kus veřejného prostoru společně v komunitě. K tomu, aby se tato myšlenka podařila zhmotnit v celém svém rozsahu potřebujeme využít lidí dobré vůle, kteří podpoří vznik komunitního místa U Čerťáku a dají tak šanci prostoru, který nabízí možnosti odpočinku, relaxace a dalšího rozvoje v souladu s přírodou.

Nadace Via
Plocha u Čerťáku za technickými službami je místem, které míjíme na svých procházkách, ale vlastně se tu nikdy nezastavíme. Není proč, není tady prostě co dělat ani co vidět. My bychom to ale rádi s vaší pomocí změnili!
I díky vám jsme na setkáních společně vymysleli, jak z místa u Čerťáku vytvořit příjemné místo pro relaxaci a odpočinek. Uspořádali jsme dvě veřejná setkání, na která přišlo přes 100 lidí. Jak má místo vypadat? „Přejeme si zachovat přírodní prostředí, posezení pro seniory a seniorky i rodiče s dětmi, inspirativní prostor pro děti,“ rozhodli lidé.

Podle návrhu architektky bude prostor rozdělen na několik zón, které budou plnit různé funkce. A vše chceme spolu s vámi opravdu vytvořit! Přispět můžete na konkrétní účel (může být opatřen tabulkou se jménem) nebo i libovolnou částkou podle Vašich možností. Všem dárcům a dárkyním veřejně poděkujeme!
 
  • 5 000 Kč: listnatý domácí strom (lípa, javor, dub apod.), výška při výsadbě cca 3–⁠⁠⁠⁠⁠4 metry, strom si můžete sami vysadit (20 ks) 
  • 10 000 Kč: lavička s opěradlem –⁠⁠⁠⁠⁠ kovová konstrukce, sedák a opěradlo z dřevěných lamel z tvrdého dřeva, délka 1,6 m (4 ks) 
  • 15 000 Kč: dřevěný posedový hranol, rozměr 40x40 cm, délka 1,5 m, z tvrdého dřeva (5 ks) 
  • 1 000 Kč, 500 Kč, 300 Kč, 200 Kč: tyto prostředky použijeme na zajištění brigád, terénní úpravy, výsadbu zeleně apod. 

A jak to bude probíhat?  
Chceme, aby se práce hnuly a místo brzo ožilo!
 
Harmonogram:  
 
  • 9. a 16. 3.: brigády s veřejností – probírky a čištění porostů (jedná se o kratší brigády)
  • 13. 4.: Staroměstský den Země aneb Ukliďme Česko, tradiční akce, kterou letos spojíme nejen s úklidem vycházkových tras kolem St. Města, ale i další malou brigádou – neskončíme tedy jako obvykle na Klubku, ale opékání a občerstvení bude na Čerťáku a kdo bude chtít, může opět pomoci. Tentokrát budeme realizovat drobné výkopové práce a úpravu terénu pro vybudování grilovacího prostoru a posezení, atd. 
  • 11. 5.: Férová snídaně + brigáda pro veřejnost, spojení celorepublikové akce na podporu místních producentů a férového obchodu + úprava a rozšíření pumptracku pro děti, které se určitě rády zapojí
  • Květen–červen: brigáda pro veřejnost, úprava zpevněných ploch a stavba grilu 
  • Září–říjen: brigáda pro veřejnost, příprava a osazení mobiliáře 
  • Říjen–listopad (podle počasí a možnosti výsadby dřevin): brigáda pro veřejnost, výsadba dřevin a SLAVNOSTNÍ OTEVŘENÍ A PŘEDÁNÍ VEŘEJNOSTI
  • Březen–říjen: dárcovská kampaň a oslovování sponzorů – podpořit nás můžete i tímto způsobem

Tohle všechno bude stát přibližně 1 300 000 Kč. Chybí nám 200 000 Kč. Podpořte nás a společně vytvořme místo, které si užije každý. Pokud se nám podaří vybrat více, pořídíme např. další prvky pro děti nebo naučné tabule o místní fauně a floře.
 
Sledujte náš Facebook https://www.facebook.com/ucertaku
 
Každou korunu, kterou nám darujete, Nadace Via zdvojnásobí až do výše 50 000 Kč. 

Ať se akce podaří :)

Dárce
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Nadace Via, projekt: U Čerťáku – mít kam jít posedět do přírody