Zavzpomínejme na zesnulé děti a zapalme pro ně svíčku

vybíráme od 5.10.2022
0 Kč
vybráno 0 % z 10 000 Kč
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Druhá neděle v prosinci je Světovým dnem památky zesnulých dětí. Tento den spojuje rodiny a přátele po celém světě, konají se otevřená setkání pozůstalých rodin, přátel a veřejnosti. Mít děti není samozřejmost. V běhu všedních radostí a starostí si to často neuvědomujeme. Zastavme se na chvíli. Zapalme svíčku a uctěme památku všech dětí a mladých lidí, kteří odešli z tohoto světa dříve, než stačili dospět a zestárnout. Podpořme společně Plzeňskou zastávku, která poskytuje fyzickou a morální pomoc pozůstalým.
V médiích často slyšíme o tragédiích a nemocech, které potkávají děti a mladé lidi. Všichni se shodují na tom, že nejbolestivěji tyto ztráty zasahují pozůstalé rodiče. Jsou zde ale i další příbuzní a jsou zde i spolužáci, kamarádi, sousedé, kterých se ztráty také bolestně dotýkají. Po dětech, které předčasně odešly, zůstává prázdné místo v rodinách, ve třídách, v zaměstnání, v sousedství… Zapálení svíčky na památku dítěte se může stát rituálem, jímž si připomínáme existenci našeho dítěte.

Pozůstalí potřebují pomoc

Ztráta každého blízkého člověka je bolestná, o to víc, když se jedná o dítě. Neexistuje nic, co by jednoduše dokázalo vyléčit zlomené srdce, zaplnit prázdnotu a zpracovat bolest z jeho smrti. A to bez ohledu na věk dítěte a na to, zda byla smrt náhlá či očekávaná. Truchlící rodinu čeká obtížná cesta vyrovnávání se se skutečností. Navíc většina truchlících rodičů se cítí často sama a ve svém smutku izolována. Společné uctívání památky pomáhá truchlícím zjistit, že ve svém truchlení nejsou sami.

Smrt dítěte je často společností tabuizována a při setkání s truchlící rodinou okolí neumí správně reagovat. Společné zapálení svíčky usnadňuje hovořit o tomto citlivém tématu a poskytuje lepší podporu těm, kteří zármutkem prochází. Zapálení svíčky na památku dítěte potvrzuje naši osobní víru v posmrtný život a naši naději na opětovné shledání se zesnulými blízkými na onom světě. Jednoduchý akt zapálení svíčky symbolizuje okamžik ticha. Sledování hořícího plamene svíčky uklidňuje, snižuje hladinu stresu, navozuje vnitřní klid a mír. Sledování mihotání plamene svíčky dodává tichou naději do budoucna. Tradiční víra hovoří, že kouř ze zapálené svíčky symbolizuje směrování našich modliteb k nebi.

Jak myšlenka vznikla?

V květnu 1968 reverend Simon Stephens, kaplan v nemocnici v Coventry a Warwickshire v Anglii, pečoval o dvě rodiny, jejichž děti umíraly ve stejný čas ve stejné nemocnici. Kenneth Lawley na následky zranění při dopravní nehodě a Bill Henderson na rakovinu. Reverenda napadlo tyto rodiny seznámit, aby mohly najít malou útěchu ve sdílení svých příběhů. 

Útěcha a podpora, kterou Lawleyovi a Hendersonovi zažívali při sdílení společného smutku ze ztráty synů, byla, jak tvrdili, léčivým balzámem, o který se chtěli podělit s ostatními rodiči truchlícími nad ztrátou dítěte. Reverend Stephens usnadnil jejich setkání s dalšími zarmoucenými rodiči a v lednu 1969 byla založena organizace The Compassionate Friends (Soucitní přátelé).

V roce 1997 se tato organizace zasadila o vznik Světového dne zemřelých dětí a uctívání jejich památky druhou prosincovou neděli zapálením svíčky v 19 hodin místního času. Takto vzniklá celosvětová vlna světla má za cíl podporovat rodiny dětí, které zemřely nečekaně a příliš brzy. První ceremonie byla nejdříve jen malá událost na internetu, která se však během několika let rozrostla na tisíce formálních i neformálních setkání po celém světě. Přestože je tento den uctíván během adventu, nemá nic společného s tradičními náboženskými a kulturními vánočními oslavami.

Jak pomáhá Plzeňská zastávka?

Neziskový spolek Plzeňská zastávka poskytuje fyzickou a morální pomoc osiřelým rodinám, kde zemřelo dítě, rodinám, kde zahynul jeden z rodičů a zanechal po sobě malé děti nebo oba rodiče a to zprostředkováním lékářské, psychoterapeutické či právní pomoci a služeb osiřelým rodinám. Spolek také organizuje společná setkání členů osiřelých rodin nebo individuální setkání s osiřelými členy rodin dle jejich zájmů a potřeb s cílem poskytnout bezprostřední morální podporu.

Jste srdečně zvání se připojit ke vzpomínkovému setkání v neděli 11. prosince 2022 v Kostele Nejsvětějšího Jména Ježíš (zvaný Kostelík U Ježíška) v Plzni. Od 18 hodin vás čeká ruční výroba svíček, kam budete moct vložit svůj osobní vzkaz. Od 19 hodin se pak bude konat společná vzpomínka a krátká ekumenická mše. Celý večer bude hudebně doprovázet na kytaru Petr Merxbauer. Zapalme společně svíčku a vzpomínejme na děti, vnoučata, sourozence, se kterými jste se vy nebo někdo jiný museli rozloučit.

Na co budou použity vybrané dary?

Plzeňská zastávka podporuje pozůstalé při náhlých úmrtích blízkých již 10 let a jejich činnost je nedocenitelná. Spolek funguje primárně z darů a proto každým příspěvkem pomáháte právě těm, kteří se ocitli v nejtěžších chvílích svého života. Celý výtěžek půjde na podporu chodu a rozvoje poradny neziskové organizace. Děkuji za vaši pomoc i já!
Plzeňská zastávka z.s.
Poradna je otevřena všem, kteří prochází náhlou ztrátou milované osoby nebo se s ní potýkají v rodině, u přátel a to bez ohledu na bydliště. Nečekané úmrtí zasáhne člověka obrovskou silou a pozůstalý ztrácí přehled o dění kolem se. Naše snahy jsou pomoci truchlícímu obnovit jeho síly, monitorovat rizikové faktory v truchlení s cílem překonat těžkou životní situaci.
V posledních letech se i v souvislosti s epidemií covidu zájem o naše služby zintenzivnil.  Zvýšila se poptávka po individuálních sezeních, svépomocném setkávání pozůstalých rodin, podpůrné psychoterapii. Obvyklá doba našeho odborného doprovázení je 6 měsíců až 1 rok. Přidejte se k nám a podpořte činnosti naší poradny.  Celý výtěžek půjde na podporu chodu a rozvoje poradny naší neziskové organizace.