Pavel Wagenknecht: Dárcovská výzva pro projekt Oprava Starého hradu v Kácově

Výzva na opravu Starého hradu v Kácově

vybíráme od 1.8.2021
21 500 Kč
vybráno 4 % z 500 000 Kč

přispěl

1 člověk
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Již několik let zchátralý hrad v obci Kácov vyžaduje nezbytné opravy, jinak hrozí jeho naprosté zničení. Z původního hrádku zbylo již pouze obvodové zdivo, které se bez náležité opravy může rozpadnout již v průběhu několika let. Sháníme proto peněžní prostředky k zajištění sanace zdiva pod dohledem orgánu památkové péče. Bude zapotřebí odklidit přístupovou cestu k hradu a provést základní archeologický průzkum k zjištění přesné historie hradu. Na závěr rekonstrukce bude prostor zchátralého hrádku zdarma zpřístupněn veřejnosti.

Náročný přístup na skalní ostrožnu povede nutně ke specifickému provádění stavby. Je nutné zajistit dodávku materiálu po nezpevněných cestách a po poli až k hraně lesa a poté ručně dopravit až ke hradu. Z tohoto důvodu se jako nejjednodušší technologické řešení jeví použít průmyslově vyráběných malt. Po zkušenostech ze sanace hradební zdi bratislavského hradu navrhujeme použít trasovou vápennou maltu TKF TUBAG. V prostoru stavby je nutné zajistit stavební objekt, který bude maltu chránit před povětrnostními vlivy, zejména provlhčení. Rovněž je nutné zajistit dostatečný zdroj záměsové vody. Například IBC kontejner s plastovou paletou umístěný na okraji lesa nad zbytky hradu, rozvod vody může být proveden hadicí a tlak zajištěn spádem vody. Důležité bude zachování technologických vlastností malty jejím dokonalým mícháním v dostatečně velkých plastových nádobách. Lze využít buď ruční míchání nebo aku míchadlem. Práce musí být prováděny ve stavební sezóně, kdy teploty ani v noci neklesnou pod 5°C. Musí být dodržen technologický postup doporučovaný výrobcem.


V průběhu realizace je nutné dbát ve zvýšené míře na modelaci spárování, dodržení reliéfu zdiva a navazujícího terénu. Při odtěžování zeminy bude zajištěn odborný archeologický dozor.


HRAD KÁCOV - nadační fond
Rádi bychom uskutečnili opravu Starého hradu v Kácově, který již několik staletí nezvratně chátrá. Naším cílem je sanace a oprava zdí, úklid objektu, nastavení účinných opatření proti chátrání objektu, zpřístupnění objektu veřejnosti a úprava přístupové cesty.
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
HRAD KÁCOV - nadační fond, projekt: Oprava Starého hradu v Kácově