Jiří Zajíc: Dárcovská výzva pro projekt Finišujeme skautskou klubovnu v Teplicích

Skauti v Teplicích si klubovnu zaslouží

vybíráme od 14.5.2021
30 090 Kč
vybráno 301 % z 10 000 Kč

přispělo

37 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Skauti jsou celkem nenároční. Moc toho nepotřebují. Ale klubovnu ano. Bez ní totiž nemají svůj domov, kde se rodí skvělé nápady i celoživotní kamarádství. A v Teplicích je skautů zvlášť třeba. Tak jako všech lidí, kteří se dokážou nasadit pro druhé. Některé z nich znám  i osobně, a tak jim chci aspoň symbolicky pomoct.
Celý život se snažím podporovat i finančně lidi nebo činnosti, které to po mém soudu potřebují. Lidi, kteří se dostali do těžké finanční situace nebo kteří potřebují peníze pro náročné zdravotní zákroky. Podporuji vydávání knih, časopisů, různé projekty ochrany přírody, vzdělávací činnosti. Samozřejmě také svou církev, o níž si většina myslí, že je bohatá, ale já vím, že tomu tak vůbec není (to zlato kostelů a mitry biskupů klamou).
V souvislosti se svou sedmdesátkou (myslel jsem, že se jí nikdy nedožiju;-)) jsem přijal nápad sebrat naráz trochu víc peněz ve prospěch toho, kdo by to teď potřeboval. Těch kandidátů je zase spousta - od podpory vydávání knih pro nevidomé, přes děti v rozvojových zemích, které může zachránit i pár stovek, až k útulku pro kočičky Píšánek v Uničově. Nakonec jsem se rozhodl podpořit kamarády skauty v Teplicích, kteří statečně budují svůj skautský "útulek". Mimo jiné i proto, že Skautská nadace Jaroslava Foglara naši pomoc zvýší o polovinu.
Bez dobré klubovny se skauting moc nedá dlouhodobě provozovat. Zažil jsem to sám , když po sovětské okupaci v srpnu 1968 jsme museli opustit svou pěknou klubovničku u kostelíka sv. Františka z Assisi v Praze - Krči na Habrovce. Scházeli jsme se pak všude možně, ale bylo to stálé provizorium. Vlastně až do doby, než nás pod svá křídla přijali v TJ Sokol Praha Krč (kde jsme přežili 70. i 80. léta).
Jak možná víte, Teplice - stejně jako i ostatní města a obce v bývalých Sudetech -  naléhavě potřebují podporu občanské společnosti. Bez ní se toto území propadá společensky, hospodářsky i politicky. Doplácíme pak na to všichni. Nejen u voleb. A skauti jsou důležitou oporou občanské společnosti. V Teplicích i jiných místech tohoto kraje to nemají snadné. Hůř se jim shání podpora než třeba nám Pražákům nebo kamarádům z Jižní Moravy. Opět z důvodů společenských, hospodářských i politických.
Tak pokud přispějete, budu Vám vděčný.
https://www.facebook.com/skautiteplice/videos/3516211878414929
Skautská nadace Jaroslava Foglara
Od roku 2016 stavíme novou skautskou klubovnu v Teplicích, protože chceme umožnit skautskou výchovu všem, kdo o to stojí. Proinvestovali jsme už více než 6 milionů, většinu jsme uhradili sami. Vy nám můžete pomoct stavbu dotáhnout do konce.

Proč stavíme novou klubovnu?

Stavíme nové skautské centrum v Teplicích. Budova, kterou máme v majetku, byla stavěna na pět let jako dočasná stavba; letos ale kroutí svou 51. sezónu. Technicky, energeticky i kulturou prostředí je nevyhovující. A navíc: přestala stačit i kapacitně. Za posledních 10 let jsme v počtu členů vyrostli asi dvojnásobně. 
Nebýt zapůjčených prostor a parků, jsme na hraně kapacity stávající klubovny. Nové prostory nejsou náhradou, ale dalším prostorem. Věříme, že se nám v horizontu 10 let podaří nové centrum rozšířit o další etapy a postupně budeme moct do nových kluboven přestěhovat všech našich sedm oddílů.
Cílem první etapy je dobudovat novostavbu, která bude tvořit zázemí pro tři ze sedmi oddílů. V současné době jsme asi v 80 % stavby, proinvestováno máme 6,27 milionu, z čehož jsme si 2,2 milionu zapůjčili. Zbývající investice vedoucí ke kolaudaci domu, fasádě a úpravě terénu znamenají dalších cca 1,5 milionu. 
Dlouhodobým cílem je využít potenciál stávajících oddílů a umožnit zapojení ve skautském oddíle všem, kteří o to stojí. Nová klubovna pro to bude zásadním prostředkem.
 

Situace se zakreslením půdorysů všech částí skautského centra, v současnosti buduje červeně označenou část.

Naše cesta k nové klubovně

2016: Zakoupení pozemku
2017: Demolice ruiny
2018-2019: Fundraising, zpracování projektové dokumentace, budování síťových přípojek
2019:
●        Základy
●        Crowdfundingová sbírka na HitHit.com: http://bit.ly/stavimeklubovnu. Přispělo nám 493 dárců souhrnnou částkou ve výši 313 610 Kč
2020:
●        hrubá stavba
●        strop 
●        okna, dveře
●        realizace zelené střechy svépomocí
●        podlahy
●        rozvody
●        elektroinstalace svépomocí
2021
●        vnitřní omítky
V tomto roce plánujeme stavbu dovést ke kolaudaci.
●        malování provedeme svépomocně,
●        dokončíme podhledy, vzduchotechniku, obklady (částečně svépomocně),
●        objekt připravíme k používání od 1. 9. 2021
V roce 2022 plánujeme 
●        realizaci dřevěné fasády
●        úpravu terénu pozemku


Potvrzení o přijetí daru bude zasláno na váš e-mail v polovině ledna následujícího roku, pokud si tuto možnost zvolíte v průběhu platby. Dary v souhrnné výši 1000 Kč a více lze odečíst od základu daně z příjmu fyzických osob.

Pozdrav od Dědků ze Saturninovy obývací lodi! Držíme palce!

Dárce
500 Kč

At se dari 🙂

Katerina Nagyova
4 000 Kč

Ať se vám stavba podaří! Na zdar!

Jakub K. Plášil
700 Kč

Hodně štěstí teplickým skautům!
Vlk

Ondřej Balík

Taky jsme poslední roky řešili stavbu nové klubovny a ačkoliv jsem se nepodílel nijak moc, tak vím že sehnat finance a veřejnost na svou stranu je dost náročný.

Prostě vždy připraveni!

Jan Král
1 000 Kč

Díky za všechno, co děláš, Edy. Považuji za velký dar, že Tě znám. A ještě jednou všechno nejlepší! :-)

Lukáš Polanský

Milý Edy, děkuji za Tvé dílo i za podporu naší klubovny. Ať i nadále inspiruješ a motivuješ další generace skautů.

Jakub Mráček
700 Kč

Vše nejlepší, Edy!

Pavel Trantina

Díky za možnost obdarovat hned dvakrát. Mnoho dobrého, radostného, pravdivého a láskyplného i na dalších životních cestách.

Pírko

Edy, díky za všechny tvé počiny. Všechno nejlepší!

Vendula Bušková
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Skautská nadace Jaroslava Foglara, projekt: Finišujeme skautskou klubovnu v Teplicích