Markéta Mikšíková: Dárcovská výzva pro projekt SLANÁ PUSA

Podporuji výzvu #slanapusa

vybíráme od 6.5.2021
7 200 Kč
vybráno 2400 % z 300 Kč

přispělo

13 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
 Květen je mezinárodně vnímaný jako měsíc cystické fibrózy. Proto se Klub CF rozhodl tento měsíc využít k výzvě #slanapusa. Je to jednoduché, natáčíme videa a posíláme slané pusy jako vyjádření podpory lidem s tímto onemocněním. Videa sdílíme na sociálních sítích a vyzýváme ostatní, ať to udělají taky. Můžete nám jen držet palce nebo můžete i poslat drobný dar prostřednictvím této výzvy a podílet se tak na něčem dobrém, co lidem s cystickou fibrózou opravdu pomůže.
Kdybyste se mě zeptali před 10 – 15 lety, kde budu jednou pracovat, patrně by mě napadlo mnoho způsobů, jak odpovědět – včetně nejčernější varianty, že za 10 let možná už kvůli CF nebudu nikde. 

Když jsem byla malá, moje máma vnímala tehdy Klub rodičů dětí a přátel nemocných cystickou fibrózou jako velkou pomoc. Jednak díky finančním příspěvkům, které jí jako samoživitelce umožnily například vzít nás každý rok v létě k moři, a také protože mohla mluvit s jinými rodiči, kterým CF proťala život tak jako nám. 

Otevřeně přiznávám, že jsem byla dost dlouho naivní malá holka, které vůbec nedocházelo, jak závažný tohle celý může být. Do jisté míry ta malá holka ve mně žije pořád, možná díky tomu přežívám. Jako „dospělá“ jsem, ale po nějaké době poměrně rychle prozřela. Díky facebookové skupině jsem se seznámila s další pacientkou, Kamilou Eliášovou, která pro mě nakonec byla ohromnou životní inspirací. Rozhodla jsem se také svůj život s CF sdílet, protože jsem přišla na to, že tím ulevím sobě a třeba pomůžu někomu jinému. Rozhodla jsem se pomáhat, protože mně bylo taky pomáháno.

Během pár let jsem se stále častěji zapojovala do akcí Klubu CF, až jsem se stala členem statutárního orgánu. Díky práci pro Klub CF jsem měla možnost poznat úžasné lidi z řad lékařů a specialistů, dobrovolníků i podporovatelů Klubu, nás pacientů a jejich blízkých. K mým kolegům s CF bych ráda řekla, že každý žijeme svůj život s cystickou fibrózou, jak nejlépe umíme. Někteří tu cestu mají poměrně jednoduchou, jiní se perou s nepřízní osudu od počátku. Některé osudy jsou opravdu srdcervoucí. Občas se můžeme radovat z nečekaných zvratů navzdory prognózám, takové zkušenosti mě neskutečně nabíjí. Jindy mě samotnou šokuje jak nevyzpytatelná a krutá nemoc cystická fibróza je. Ty smutné konce u nás v Klubu CF vždy naruší jinak pohodovou atmosféru, většina mých kolegyň je s CF osobně propojena, a tak se nás to smutné asi přirozeně dotýká více. V každém případě je na práci všech těch žen vidět, že v Klubu CF dělají s ohromnou přidanou hodnotou a osobním nasazením.
 


Za svůj jsem opravdu pojala kalendář Slané ženy, který vymyslela právě Kamila Eliášová. Kalendář od počátku ukazuje nádherné ženy, které vypadají naprosto zdravě. My k tomu dodáváme, že aby mohly tak vypadat, stojí je to veliké úsilí. Krásně to říká v našem spotu Ivan Trojan – patron naší organizace. „Co je pro Vás obyčejná cesta třeba do divadla, to je pro nemocné cystickou fibrózou výkon na úrovni vrcholového sportovce.“ Může se to zdát jako přehánění do chvíle, než takovou věc zažijete na vlastní kůži. Už jsem zažila momenty, kdy jsem nemohla dýchat tak, že už jsem potřebovala kyslík 24 hodin 7 dnů v týdnu. Zažila jsem, co to je když nemůžete v kuse ujít 200 m, zažila jsem všechny možné hadičky připojené na tělo, nepříjemná vyšetření a hlavně mraky různých pocitů – od strachu, bezmoci, zoufalství, až po radost, vděk a pokoru…

Všechno mě to vždy přivedlo ke Klubu CF. Jsem skrz na skrz klubová holka. Takhle to teda může vyznít všelijak. Uznávám, že název „Klub“ může být zavádějící. Ale tak to bylo od počátků. Sdružení rodičů, přátel a lékařů vzniklo za účelem předávání informací a sdílení radostí i starostí. Postupem času se tento Klub vyvíjel. Přes první zaměstnance a služby až do dnešní podoby. Dnes hrdě říkáme, že jsme profesionální pacientská organizace. 

Většina lidí vnímá charitu na úrovni nadací a sponzorských darů. To je něco, co také děláme, ale ne primárně. Umíme sehnat sponzorskou cestou pomůcky a přístroje, které našim členům pak poskytujeme, nebo jim přispíváme finančně. Naše materiální pomoc putuje i do ambulancí CF center. Například v loňském roce to byly oxymetry, váhy či televize do pokojů na dětských odděleních. V naší práci ale vidím mnohem větší smysl v komplexní pomoci, kterou dokážeme poskytnout. V momentě kdy se rozbije nějaký přístroj, operativně půjčíme jiný, půjčujeme také velmi drahé přístroje, určené k usnadnění vykašlávání. Máme krásnou terapeutickou místnost vybavenou germicidní lampou a profesionální čističkou vzduchu, kam mohou pacienti docházet na fyzioterapie, nebo třeba na sezení s psychologem či sociální pracovnicí. Pokud má rodina problémy s přiznáním nároku na dávky, umístěním dítěte ve školním zařízení, vlastně si můžeme představit jakýkoli problém včetně rozvodů, spolupráce při komunikaci s lékaři a mnoho dalšího. Naše sociální pracovnice vždy problém vyslechnou a hledají cestu jak pomoci. Rodiny nově diagnostikovaných pacientů od nás dostávají ohromný support, který určitě není obvyklý u jiných onemocnění. Pracujeme na různých edukačních materiálech. V tomto roce například vyjde celý balíček brožurek na téma fyzioterapie, nutriční příručka, nebo obrázková kniha pro děti s CF o tomto onemocnění. 

Největší přínos pak vnímám na úrovni pacientského lobbingu. Je to trochu nevděčná práce, protože je velmi časově náročná a není hned vidět. Díky zapojení do Pacientské rady ministra zdravotnictví a jejich několika pracovních skupin, se nám například podařilo zajistit úhradu našich speciálních inhalátorů. Intenzivně pracujeme s odbornou společností pro CF a zdravotními pojišťovnami. Našim cílem je samozřejmě dostat k našim pacientům modulátorovou léčbu. V jednotlivých CF centrech dále hodnotíme kvalitu poskytované péče, prostřednictvím toho pak můžeme nemocnice motivovat ke zlepšení. Z těchto aktivit samozřejmě profitují úplně všichni pacienti s CF v České republice. 

Upřímně doufám, že jsem Vás svým pohledem motivovala k podpoře Klubu CF. Protože bez darů a podpory firem i jednotlivců bychom nebyli schopni takové služby nemocným CF poskytovat. Jakýkoli dar je vítaný, protože i drobný skutek může změnit něčí život. 

Na závěr bych ráda řekla, že je mi ctí být zaměstnaná v Klubu CF a pracovat pro ostatní nemocné cystickou fibrózou. 

Klub nemocných cystickou fibrózou, z.s.
1. MÁJ LÁSKY ČAS..... Pokud políbíte člověka s cystickou fibrózou, zůstane vám na rtech nápadně slaná chuť. Lidé trpící tímto vzácným onemocněním mají totiž až pětkrát slanější pot. Proto jsou známí jako tzn. slané děti. Ale toto je pouze jeden z projevů této závažné nevyléčitelné nemoci. Dalšími jsou vážné problémy s dýcháním a trávením, které nemocné provázejí po celý život a s věkem se zhoršují. Pacienti s cystickou fibrózou se v průměru dožívají 26 let. Přidejte se k výzvě na sociálních sítích a natočte video, kde někomu dáte slanou pusu #slanapusa.
Slané pusinky sledujte na našich sociálních sítích FB a IG.

Proč slaná pusa?
Nemocní cystickou fibrózou mají až 5 x slanější pot než lidé zdraví. Políbí-li maminka čelíčko svého miminka a ulpí jí na rtech nápadně slaná chuť, může to být jeden z projevů cystické fibrózy. Dnes je naštěstí cystická fibróza součástí novorozeneckého screeningu, který se dělá každému miminku narozenému v ČR. Dříve však byl slaný pot zásadním ukazatelem pro odeslání dítěte na tzv. potní test, který dodnes slouží jako jedna z diagnostických metod pro toto onemocnění. S tímto projevem cystické fibrózy jsme se proto rozhodli propojit i kampaň #slanapusa.
 
Jak si můžu dát slanou pusu i já?
Stačí si navlhčit rty, obtisknout je v soli a pak si dát slanou pusu. Vaší kreativitě ale nikdo meze neklade, třeba to vymyslíte i jinak? Hlavně to celé nezapomeňte natočit! Video opatřete #slanapusa a nahrávejte, prosím na svůj IG a FB 1.5.2021, protože 1. máj je právě tím dnem, kdy tuto výzvu vypustíme do světa. Případně se zapojte v průběhu května. Sdílejte se svými přáteli výzvu i odkaz na tuto výzvu k podpoře Klubu CF.

Těšíme se na vaše originální slané pusinky!
Poznámka: Líbejte se bezpečně! Dodržujte hygienická pravidla a pusinkujte se pouze s prověřenou osobou.
 
Více informací o cystické fibróze, kampani a Klubu nemocných cystickou fibrózou, organizaci, která jako jediná v ČR takto nemocným pomáhá, naleznete na www.klubcf.cz

PŘISPĚJTE na pomoc nemocným cystickou fibrózou
  • 300 Kč měsíčně přispěje jednomu dítěti s CF na nákup součástek do inhalátoru 
  • 500 Kč měsíčně přispěje jednomu dítěti s CF na nákup membrán do inhalátoru na celý rok
  • 1000 Kč měsíčně přispěje jednomu dítěti s CF na nákup inhalátoru
CYSTICKÁ FIBRÓZA V ŘEČI ČÍSEL:
  • V ČR se s CF léčí cca 600 nemocných.
  • Každý rok se v ČR narodí 15-20 dětí s CF.
  • Průměrná délka života u pacientů je 25 let
  • Pouze polovina nemocných se dožije 38 let
  • Roční náklady na léčbu, které nehradí pojišťovna, jsou cca 20 000 Kč
ŽIVOT S CYSTICKOU FIBRÓZOU
Několikahodinová léčba je pro pacienty s cystickou fibrózou nedílnou součástí každého dne. Nemocní musí trénovat své plíce v dlouhých inhalacích a rehabilitacích, berou velké množství léků a musí dodržovat přísný hygienický režim. Léčba je pro pacienty velmi omezující, ale neexistuje jiná možnost. Podstatu celé nemoci totiž nelze v současné době vyléčit.

Děkujeme, že pomáháte spolu s námi nemocným cystickou fibrózou snáze se nadechnout!

Markétko,držím ti palce!😊

Zuzana Krausová
100 Kč

Držím palce ve Vaší bohulibé činnosti :)

Jiří Dražďák
1 000 Kč

Děkujeme, že pomáháte spolu s námi!:)

Klub nemocných cystickou fibrózou, z.s.
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Klub nemocných cystickou fibrózou, z.s., projekt: SLANÁ PUSA