Michala Demetrovičová: Dárcovská výzva pro projekt Umíme v tom chodit

Ku příležitosti mých narozenin podpořte prosím spolek Achilleus z.s.

vybíráme od 6.10.2020
3 000 Kč
vybráno 60 % z 5 000 Kč

přispělo

8 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Má dcera Ema Lenka se narodila s ortopedickou vadou PEC ( Pes Equinovarus Congentus) neboli golfová noha.
Spolek Achilleus z.s. je jedinečná nezisková organizace, která sdružuje rodiče s touto vadou. Každý den neúnavně pomáhá nejen mě, ale všem rodičům dětí s vadou PEC k tomu, aby i jejich děti měly rovné nožky jako ostatní děti a vedly plnohodnotný život bez bolesti.
Každý druhý den se v ČR narodí dítě s ortopedickou vadou Pes Equinovarus Congentus. 
I moje dcera měla levou nožku vytočenou tak, že jsem se obávala, zda vůbec někdy bude normálně chodit. Na gynekologii byla vada zjištěna prenatálně a jednou z nabízených možností byl potrat. Ten jsem samozřejmě odmítla, ale napadaly mne stovky otázek - lze to léčit a kde, co to obnáší, nebude ji to bolet, jak dlouho léčba trvá, jakou obuv zvolit, co dělat, aby se vada nezhoršovala a mnohé další.
Zakladatelka organizace, paní Stanislava Bašatová, má také dceru s PEC. V době, kdy byla její dcera Eliška ještě miminko (s léčbou se ideálně začíná do pár týdnů po porodu),nebylo moc informací k dispozici, a v ČR neexistovala žádná podpora ani ucelené informace. Elišky cesta za rovnými nožkami byla a je mnohem složitější, než ta naše. Právě díky spolku Achilleus už žádné dítě s touto vadou nemusí mít komplikace léčby. Zakladatelka organizace, paní Stanislava Bašatová, se každodenně neúnavně věnuje všem rodičům, kteří ji zahrnují všemožnými dotazy - ať už
se jedná o všemožné zkušenosti v oblasti léčby, či morální podporu. Společně se svými kolegy se v Achilleu stará o osvětu, poradenství, morální podporu rodičů, organizuje školení, srazy rodičů a mnohé další. Obrovskou pomocí je také půjčovna dlah, bez které by (nejen Emča) neměla šanci dále nohu korigovat do správného postavení. (Její typ dlah se již nevyrábí) 
Má dcera má i díky Achilleu už v 8mi měsících nožky krásně rovné a s pravidelným dlahováním bude chodit a běhat jako ostatní zdravé děti.  
Achilleus dává šanci všem dětem s PEC, pomožte i vy jakoukoliv částkou na jeho provoz. Moc děkuji! 
Achilleus z.s.
Okamžiky spojené s prvními krůčky patří k těm nejkrásnějším v životě. Někdy jim ale může předcházet „dlouhá cesta“. Snažíme se, aby vykročení do života bylo co nejsnazší. Společně s vámi dokážeme víc!
Už od roku 2009 zprostředkováváme potřebné informace týkající se nejčastější vrozené ortopedické vady Pes equinovarus congenitus (PEC) rodičům v celé České republice. Snažíme se, aby toto náročné období léčby zvládali co nejlépe. Facebooková skupina rodičů má již 2000 členů. Abychom mohli poskytovat stále nové informace v oblasti léčby a dělat dál všeobecnou osvětu o tomto problému, potřebujeme Vaši pomoc.

Naším hlavním úkolem je poskytovat kvalitní informace nejen o vrozené vývojové vadě Pes Equinovarus Congenitus, ale i dalších aspektech spojených s touto diagnózou. Pomáháme rodičům zorientovat se v nové životní situaci díky dostatečným a přesným informacím a tím přispíváme k úspěšnosti léčby dětí.

Co je vada pes equinovarus?
Laicky popsáno, dítě se narodí s chodidly zkroucenými dovniř a s patou tak vysoko, že skoro zaniká.

Jak probíhá léčba?
V současnosti nejvíc využívaná forma léčby je Ponsetiho metoda. Jedná se o bezoperační metodu léčby, která je bezbolestná, rychlá, levná a efektivní v téměř 95% případů. Spočívá především ve speciálním sádrování brzy po narození, pak následuje malý operační zákrok na Achillově šlaše a následné nošení dlah až do předškolního věku.

Co je pro rodiče nejtěžší?
V době bezprostředně po porodu se musí rodiče vyrovnat se zprávou, že jejich dítě není zcela zdravé. Potřebují informace o tom co je čeká a naději, že jejich dítě bude žít plnohodnotný život.


Posílám Emulence pusu na tlapky 🥰

Kristýna Kantůrková
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Achilleus z.s., projekt: Umíme v tom chodit