Noemi Žabka: Dárcovská výzva pro projekt Podpořte Lékaře bez hranic

Kolem ku zdraví, pohledem k zachraňování životů

vybíráme od 19.10.2018
29 290 Kč
vybráno 73 % z 40 000 Kč

přispělo

32 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Ahoj, jmenuju se Petr a od 20.10. jedu na kole do Lisabonu. Výsledek je nejistý… ale i kdybych píchnul kolo každý kilometr, udělám vše, abych do Lisabonu dojel. Sledujte můj blog na Facebooku. Výše je namalovaná trasa mého dobrodružství. Je orientační - budu rád, když oranžovou linku budu následovat aspoň přibližně a nepojedu například přes Varšavu. Držte mi palce - každý, kdo mě kdy viděl s mapou, se teď musí křižovat.


Rád bych podpořil Lékaře bez hranic, protože si to opravdu zaslouží za svou usilovnou práci,  často mnohem náročnější, než si dokážeme vůbec představit - ať se jedná o lékaře, nebo logistika, každý opravdu pracuje naplno, přesčasy, často v nekomfortu i nebezpečí. A proč? Protože chtějí pomáhat a ví, že když by si vybrali lehčí cestu, někde budou umírat zbytečně lidé.

Podpořit Lékaře bez hranic můžete všichni! A já vás za to ještě odměním tím, že vám zašlu e-mail nebo pohled z cest, který osobně napíšu nebo se s vámi následně sejdu.

Podpora ve výši 50-299 Kč bude odměněna
zasláním děkovného e-mailu s tou nejhezčí fotkou z cest a popisem, jak se mi daří či nedaří.

Když podpoříte Lékaře 300+ Kč jednorázově (ale klidně i pravidelně), dostanete ode mne pohled dle preference s detailním popisem, jaká je cesta do Lisabonu na kole a co jsem zrovna v místě koupě/odeslání pohledu zažil.

Podpoříte-li Lékaře částkou 600+ Kč, pošlu vám pohled a po návratu vás vezmu na pivo (čaj) a povypravím o celé cestě osobně.

Nebo můžete získat přání pro někoho či VIP pohled s malým překvapením uvnitř za 650 Kč (zvolte “jiná částka”). Když podpoříte Lékaře touto sumou a pošlete mi mail s instrukcemi, co mám (nebo nemám) do přání napsat, pošlu vám přání či pohled jako nikomu jinému!

Poté, co uvidím připsanou platbu zde přes darujme.cz s adelvátní sumou, beru tužku a začínám psát pohled z místa, kde zrovna budu, či dle vaší preference.
Nebo vám aspoň pošlu e-mail s hezkým fotkami z cest. :)

Nezapomeňte mi poslat vaši adresu pro zaslání pohledu buď jako poznámku při platbě, nebo na email pe.zabka.tr@gmail.com, ať vím, kam mám pohled poslat!

Lékaři bez hranic odvádějí opravdu úctyhodnou práci, která je nezávislá na všech vládách, nadnárodních organizací apod., tak, aby si zajistili nezávislost a vyjednávací pozici s válečnými stranami. Zasazují se také v edukaci, šíření zpráv z válečných zón. Fungují neuvěřitelně efektivně, kdy 80+% peněz jde přímo na pomoc lidem, což je opravdu hodně!
O fungování Lékařů bez hranic mluví pěkně jejich ředitel v rozhovoru pro Český rozhlas Plus. Rozhovor si pusťte - pokud by byla jakákoliv pochyba Lékaře podpořit, věřím, že po poslechnutí rozhovoru už nebude.

Proč Lékaři potřebují podpořit?
  1. Jsou nezávislí na státních a institucionálních grantech a dotacích tak, aby si zachovali nestrannost a dobrou pozici při všech situacích.
  2. Pracují usilovně a každá koruna jim umožní, aby se své práci věnovali profesionálně (mohli si dovolit věnovat se důležitým úkolům či si opatřili důležité vybavení a medikamenty na misích).
  3. Jejich práce není vidět v ČR na každém kroku, což ale neznamená, že nemají velký dopad. Ba naopak. Tím je však fundraisingová kampaň obtížnější.
Proč chci Lékaře podpořit já?
  1. Protože se věnují velmi užitečné a důležité oblasti (efektivní altruismus - a já s tím souhlasím - považuje ochranu lidí postižených nemocí nebo zraněním za jednu z nejefektivnějších pomocí), pokud se dělá efektivně.
  2. V efektivní pomoc Lékařů věřím opravdu hodně. Přes příjmů 80% jde na přímou pomoc, což je procento, kterého dosahuje málokterá organizace!
  3. Znám několik lidí, kteří vyrazili s Lékaři bez hranic na misi, či jsou s nimi jinak blízko, a proto vím, jak jejich pomoc vypadá, jaká je nálada a nasazení na misích.
  4. Jsou prostě skvělí! :)

Tahle výzva bude opravdickou výzvou. Čeká mě trasa, která měří něco mezi 3300-4000 kilometry dle toho, jak moc se budu ztrácet. Snad to nebude víc – přeci jenom se musím vrátit do práce a raisovat v prosinci už taky nebude žádný med. Plánovaný návrat je 5.12. Držte mi palce, ať mi neuletí letadlo nazpět! :) Během této cesty chci psát a posílat pohledy, abych udělal radost všem přispěvatelům.
Doufám, že mě v tom nenecháte, budete společně se mnou bojovat proti mojí trudomyslnosti za jízdy, čili podpoříte Lékaře bez hranic a zahájíte můj maraton psaní pohledů! Když už nic jiného, můžete se bavit myšlenkou, jak mi mrznou prsty, když budu psát ten váš pohled. To za to stojí, ne? ;)
Lékaři bez hranic, o.p.s.
Lékaři bez hranic jsou jedna z největších humanitárních a zdravotnických organizací na světě. Každý rok ošetříme zhruba deset milionů pacientů ve více než 70 zemích světa. Lidské životy zachraňujeme všude, kde to je potřeba. Pomáháme lidem trpícím v ozbrojených konfliktech, lidem zasaženým přírodními katastrofami, epidemiemi nebo například podvýživou. Staráme se i o vývoj léků a neustále hledáme cesty, jak humanitární pomoc ještě zlepšit.

Kdo jsou Lékaři bez hranic? Seznamte se s námi za 60 vteřin


Chcete si založit dárcovskou výzvu a podpořit tak Lékaře bez hranic? Pokračujte sem.

5 důvodů, proč podpořit Lékaře bez hranic právě teď


1. Pomůžete organizaci, která pomáhá na celém světě
I když zrovna nezasahujeme v krizi, která plní titulní stránky novin, působí našich téměř 35 000 spolupracovníků ve více než 70 zemích světa. Každý rok ošetříme téměř 10 000 000 lidí.

2. S vaším darem naložíme nejefektivněji, jak je to možné
Lékaři bez hranic drží závazek, že minimálně 80 % každého daru využijí na pomoc lidem v terénu. Co se děje se zbylými 20%? Na provoz organizace spotřebujeme zhruba 5 %, dalších 13 % dáváme na péči o dárce a získávání nových darů. Veškeré náklady pečlivě sledujeme a víme, že každých 10 Kč investovaných do péče o dárce nám přinese 37 Kč na darech. Doopravdy tak v pražské kanceláři „projíme“ jen zlomek každého vašeho daru a drtivá většina se dostává k lidem, kterým pomáháme.
 
3. Jsme organizace, která důsledně poskytuje nestrannou a neutrální pomoc
Lidé často přicházejí o přístup ke zdravotní péči v důsledku ozbrojených konfliktů, nebo proto, že patří k přehlížené skupině obyvatel, která je ze zdravotní péče jinak vyřazena. Právě proto je tak důležitá práce organizace, která poskytuje zdravotní péči nestranně a neutrálně všem lidem jen na základě jejich zdravotních potřeb. Nestranní můžeme být proto, že jsme nezávislí. A nezávislí jsme díky tomu, že více než 90 % našich příjmů celosvětově pochází od lidí, jako jste Vy. Od vlád a států přijímáme peníze jen ve výjimečných případech, když to neohrožuje naší nezávislost (třeba při léčbě podvýživy). V České republice nemáme od začátku roku 2016 ze státního rozpočtu ani korunu. 

4. Vaše pomoc má obrovský dopad. Děláme toho opravdu hodně.
Věděli jste, že jsme se v roce 2016 podíleli na úspěšném testování vakcíny proti ebole? Testujeme také nové formy léčby tuberkulózy, na kterou ročně umírá 1,4 milionu lidí. Díky tomu, že jsme velká organizace a náš hlas je slyšet, se nám také (s Vaší pomocí) podařilo přimět dva jediné výrobce pneumokokové vakcíny, aby snížil její cenu pro humanitární organizace. Po sedmi letech usilovné práce se nám minulý rok podařilo zásadně posunout léčbu proti zápalu plic, který je jednou z hlavních příčin dětských úmrtí na světě a každý rok si vyžádá milion životů.

5. Dostaneme se rychle všude, kde je naše pomoc potřeba
Už třicet let patří k naší práci také propracovaná logistika. Do 48 hodin dokážeme otevřít nemocnici kdekoliv na světě. Když je někde naše práce potřeba, dostaneme se tam.

Sami to ale nedokážeme. Potřebujeme Vás. Abychom byli stále připravení a mohli pokračovat v práci po celém světě, potřebujeme především pravidelné dárce.

(Použité údaje o využití darů a počtu spolupracovníků jsou z roku 2016.)

Lisabonu zdar! :)

Monika Trojanová
300 Kč

Už se nám vrať)))

Rebeka van Overloop

Držíme palce a hodně štěstííí!

Klára Rotgeri
300 Kč

Chtela bych poslat pohled memu brachovi do Švýcarska, za uz se nam stýská.

Lenka Zabkova
300 Kč

Ahoj Peťo,
pohled nepotřebujem, jen jsme tě chtěli a tvou hezkou myšlenku podpořit :) Máváme z Mexika, pusu, Linda & Jirka

Linda Martišková
200 Kč

Ať dojedeš bez defektu.

Tadeáš Beyer
500 Kč

Petře, ať to dobře jede! Klobouk dolů, má to smysl.

Sandra Telenská
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Lékaři bez hranic, o.p.s., projekt: Podpořte Lékaře bez hranic