Alena Švejnohová: Dárcovská výzva pro projekt NEJDŘÍV STŘECHA

Charitativní přednáška a debata - Petra Procházková o svobodě slova a ohrožených novinářích - na Střeše Lucerny 14.3.2018 v 19:00

vybíráme od 1.3.2018
4 850 Kč
vybráno 97 % z 5 000 Kč

přispělo

16 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Přátelé, dnešní doba je k novinářům nepříznivá a dnešní doba nešetří ani lidi bez domova. A my Vám nabízíme téměř neodmítnutelnou nabídku  - 2 mouchy jednou ranou! Přispějte, prosím, dobrovolným příspěvkem báječnému projektu NEJDŘÍV STŘECHA a přijďte na střechu Lucerny, kde Vás na místě s neuvěřitelným výhledem přivítáme na přednášce a debatě s novinářkou Petrou Procházkovou. Pokud se ptáte kolik přispět? Když přispějete částkou na průměrný lístek do kina, dáme vzhledem ke kapacitě zamýšlených 5000 Kč dohromady a podpoříme tak lidi, kteří se dostali do tíživé sociální situace bez střechy nad hlavou.

Děkujeme Vám a srdečně se těšíme na setkání s Vámi.
Alena a Jiří Švejnohovi a Petra Procházková 
Petra Procházková
Petra Procházková je uznávaná novinářka a humanitární pracovnice.  V roce 1994 spolu s Jaromírem Štětinou založili soukromou novinářskou agenturu Epicentrum. 
Přispívala do Lidových novin, slovenských SME, týdeníku Týden a dalších časopisů. Podávala zprávy a svědectví o konfliktech v Osetii, Abcházii, Gruzii, Tádžikistánu, Náhorním Karabachu, Afghánistánu, ale i uprchlických táborů a vypálených kurdských vesnicích v Kurdistánu. Dokázala se dostat i mezi gerilové bojovníky na Východním Timoru. Několik let se zajímala o problematiku Čečenska. V roce 1994 byla očitým svědkem bombardování. V době diverzní akce Šamila Basajeva se s několika novináři nabídla jako rukojmí místo pacientů nemocnice.
V roce 2000 přerušila zpravodajskou práci a po dobu jednoho roku se intenzivně věnovala nezávislé, humanitární práci v Grozném. Zde založila dětský domov pro 50 válečných sirotků, o které se stále stará. V témže roce ji ruské úřady označily jako personu non grata a musela tak Rusko opustit.
V roce 2001 a 2002 byla zpravodajkou a korespondentkou v Afghánistánu.
Spolu s Janou Hradilkovou založila v roce 2001 občanské sdružení Berkat (čečensky „štěstí“), které pomáhá dětem, ženám a dalším v Čečensku, Afghánistánu i uprchlíkům v České republice.[3]
Od roku 2014 je zpravodajkou Lidových novin na Ukrajině.

NEJDŘÍV STŘECHA
www.nejdrivstrecha.cz
Již první dny života na ulici mají devastující vliv na osobnost jedince. Projekt Nejdřív střecha podává pomocnou ruku lidem, kteří ztratili bydlení. Umožní jim dostat až dva měsíce ubytování zdarma v noclehárnách nebo azylových domech. Nové zázemí a podpora odborníků jim umožní se znovu nadechnout a pomůže při nalézání bydlení, vyřízení chybějících dokladů, sociálních dávek a hledání zaměstnání.

Každý nově příchozí má šanci ve dvou krocích:

  • 1. Jeden měsíc ubytování zdarma.
  • 2. Druhý měsíc ubytování zdarma pokud je nezbytně nutný.
Projekt je určen těm, kteří:

  • se právě ocitli na ulici, nebo projevují soustavnější snahu se z ulice dostat,
  • jsou v akutní situaci a jejich další pobyt na ulici by znamenal ohrožení života,
  • bydlí sice v zařízení s podporou sociálního pracovníka, ale jejich další setrvání v zařízení je vážně ohroženo.
Získání druhého měsíce je na posouzení sociálního pracovníka. Předpokladem je ochota ke spolupráci ze strany klienta. Sociální pracovník se s klientem zařazeným do projektu setká dle potřeby, minimálně jednou týdně. Šanci na opětovné zařazení do projektu mohou mít i klienti po přijetí, kteří na ubytování nenastoupili.

Veškeré získané prostředky dárců jdou na ubytování. Měsíčně aktualizujeme stav přijatých a vydaných prostředků a počet podpořených klientů. Provozní náklady projektu hradí Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové, Vojtěch Sedláček a NADĚJE.



Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové
Darujte lidem bez domova střechu nad hlavou. Veškeré Vámi darované prostředky jdou na ubytování.
Již první dny života na ulici mají devastující vliv na osobnost jedince. Projekt NEJDŘÍV STŘECHA podává pomocnou ruku lidem, kteří ztratili bydlení. Umožní jim dostat až dva měsíce ubytování zdarma v noclehárnách nebo azylových domech. Nové zázemí a podpora odborníků jim dovolí znovu se nadechnout a pomůže při nalézání bydlení, vyřízení chybějících dokladů, sociálních dávek a hledání zaměstnání.
 
Projekt je určen těm, kteří:
  • se právě ocitli na ulici, nebo projevují soustavnější snahu se z ulice dostat,
  • jsou v akutní situaci a jejich další pobyt na ulici by znamenal ohrožení života,
  • bydlí sice v zařízení s podporou sociálního pracovníka, ale jejich další setrvání v zařízení je vážně ohroženo.

Každému novému klientovi je poskytnut jeden měsíc ubytování zdarma. Získání druhého měsíce je na posouzení sociálního pracovníka. Předpokladem je ochota ke spolupráci ze strany klienta. Sociální pracovník se s klientem zařazeným do projektu setká dle potřeby, minimálně jednou týdně. Šanci na opětovné zařazení do projektu mohou mít i klienti, kteří již byli dříve přijati, ale na ubytování nenastoupili. 
 
Veškeré získané prostředky od dárců jdou na ubytování. Provozní náklady projektu hradí Vojtěch Sedláček a Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové.

Více informací o projektu na www.nejdrivstrecha.cz.
 

díky za iniciativu. :-) budu-li moct, přijdu na střechu

Ladislava Jasanská
150 Kč

Těším se na přednášku!

Monika Granja
150 Kč

Těšíme se Vás!

Alena a Jiří Švejnohovi
300 Kč
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové, projekt: NEJDŘÍV STŘECHA