Nadace České spořitelny


Filantropie a dobrovolnictví Kultura, umění a historie

Návrat česko-amerického vědce Leopolda Pospíšila do vlasti

Cílem sbírky je zajistit dostatek prostředků na provedení úplné katalogizace všech součástí pozůstalosti Leopolda Pospíšila před samotným transportem, na její nakládku do kontejnerů a transport z New Haven do Česka. Organizátor výzvy - Stopy paměti, z.s., jedná již nyní o jejím důstojném umístění v prostorách vybrané kulturní nebo vzdělávací organizace, která by pomohla zřídit „Knihovnu Leopolda Pospíšila“.

vybíráme od 13.6.2023
51 800 Kč
vybráno 17 % z 300 000 Kč

přispělo

16 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Leopold Pospíšil (1923-2021) Emeritní profesor Yale Univerzity, právník, antropolog. Narodil se a vyrůstal v Olomouci. Leopold Pospíšil vystudoval v roce 1942 Slovanské gymnázium v Olomouci. Byl rovněž aktivně zapojen do protinacistického odboje.

Po osvobození studoval práva na Karlově univerzitě v Praze. V únoru 1948 se zúčastnil pochodu vysokoškoláků na podporu prezidenta Edvarda Beneše proti přijetí diktátu KSČ. Počátkem března 1948 utekl spolu s manželkou před zatčením do Německa, kde strávil 15 měsíců v uprchlických táborech. V červnu 1949 vycestoval do USA, kde vystřídal různá zaměstnání, pracoval jako kovboj, pekař či kostelník. V roce 1952 vystudoval sociologii a filosofii na univerzitě v Eugene v Oregonu, následně antropologii na Yale University v New Haven, kde působil až do roku 1993 jako profesor antropologie. Roku 1984 byl jmenován členem americké National Academy of Sciences. Ve dvou funkčních obdobích (1980-1984) byl prezidentem kanadsko-americké Společnosti Čechů a Slováků pro vědy a umění, která sdružovala českou vlasteneckou inteligenci v emigraci (v této funkci mj. navrhoval Jaroslava Seiferta na udělení Nobelovy ceny). Působil rovněž jako poradce amerických prezidentů pro otázky lidských práv. Od roku 1989 se do České republiky pravidelně vracel a přednášel na Univerzitě Karlově v Praze a Univerzitě Palackého v Olomouci.

Za tímto projektem stojí organizace Stopy paměti, o.s.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Několik dukátků od zajíčka k naplnění chvályhodného cíle!

Jan Dvořák
300 Kč

at se darí

Dárce
1 000 Kč

Organizátorům přeji úspěšnou sbírku a uskutečnění tohoto plánu.

Otakar Bačák
2 000 Kč

Ať se dílo podaří!

Štěpán Kellner
1 000 Kč