Bez mámy, z.s.


Děti, mládež, rodina Rozvojová spolupráce

Dětské hřiště do Mahanga

Jak vypadá běžný den dětí z Mahanga? Přicházejí pozdě ze školy a odpoledne je ještě čeká spousta práce v domácnosti. Některé děti jdou na pole, některé se starají o zvířata, jiné pomáhají v kuchyni nebo dělají úklid. Není čas rozvinout delší hru, ale vždycky by se mohla najít chvilka na to se zhoupnout na houpačce na hřišti, než je dospělí opět odvolají k nějaké činnosti nebo k psaní domácích úkolů. Děti z Mahanga pohyb baví! Na průlezkách by mohly rozvíjet svou dovednost a na houpačkách zakusit "relax" s velkou dávkou pocitů štěstí.

vybíráme od 22.5.2023

Průlezky a houpačky pro děti z Mahanga

Dopřejme jim chvíle bezstarostného dětství. Ať děti kromě školy a práce poznají také zábavu...
25 000 Kč
vybráno 100 % z 25 000 Kč

přispělo

29 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
CO SI OD HŘIŠTĚ SLIBUJEME
Hlavně zábavu pro děti, kterou jsi  mohou dopřát i když mají jen krátký volný čas. Rozvoj pohybu, který děti baví. Prolézání a šplhací výzvy dopřejí dětem pocit zdolávání milníků, hopání děti uklidňuje a vede k větší koncentraci. Výhodou je, že k hraní na hřišti nepotřebují děti mentora a kreativně se zabaví samy. Hřiště bude v blízkosti kuchyně, takže v případě potřeby a zvýšení bezpečnosti vždy někdo na ně po očku dohlédne.

JAK BY MĚLO HŘIŠTĚ VYPADAT?
  1. Houpačky především, ideálně 3 
  2. Prolézačky s hrazdou a možnosti ručkování
  3. "Zážitkový" chodník z využitím různých materiálů
Materiály i zpracování musí být kvalitní, jde totiž o bezpečnost dětí. Kvalitní kov musí být zapuštěn do betonového základu, aby eroze půdy v období dešťů udělala co nejmenší újmu. Na stavbu hřiště pozveme řemeslníky z většího města, místní nemají dostatek zkušeností, a to by se nemuselo vyplatit.

Kolik atrakcí se podaří udělat záleží na tom, kolik se podaří vybrat peněz. Třeba postavíme i malý kolotoč, o kterém si teď nedoufáme ani snít.

PROČ SI NESTAČÍ HRÁT S HRAČKAMI
Dovážet do Centra "moderní" hračky má smysl jen v době, kdy jsou v Mahangu také dobrovolníci, kteří si s dětmi hrají. Hra s hračkami, jak ji známe od nás, není v africké kultuře obvyklá. Dětí neumí hračky používat intuitivně, ale také nejsou schopny poznat jejich hodnotu a podle toho s nimi nakládat.

Když jsou v Mahangu dobrovolníci, zábava je pestrá. Děti si hrají s hračkami, kreslí, tvoří a také hrají skupinové hry na rozvoj důvěry, týmové práce i zapojení mozkových buňěk. Dobrovolníci jsou v Mahangu cca 3 měsíce v roce, chceme aby děti zažily zábavu i v dalších dnech.

Na druhou stranu si umí tamní děti hrát s využitím přírodních materiálů nebo jednoduchých hraček vyrobených z odpadků. Ze starých sáčků a provázku si vyrábějí míč, se kterým hrají fotbal nebo "míčovou školku", kutálí pneumatiky a obruče z kol, splétají si z travin provázky a pak "skáčou gumu" nebo hrají různé hry z kamínky, místo vozíku tahají za sebou starý kanystr, ve kterém občas jezdí jako na sáňkách. Ale na takové hraní, která zahrnuje i výrobu hračky, většinou potřebují víc času, a ten se jim nedostává. Od sedmi do 15:00 jsou ve škole a pak je čeká hodně povinnosti v domácnosti i na poli. Komunita Centra Mahango žije skromně a o mnoho věcí se starají samotné děti. To je učí zodpovědnosti za sebe i své blízké, ale nesmíme zapomínat, že jako děti mají právo i na zábavu.

Děti skáčou gumu :).


Takový úsměv dokáže u dětí vykouzlit houpačka. Houpání si děti užily na letošním výletě. Jestli se nám podaří udělat houpačky i doma v Centru se teprve uvidí.

Dárcovské výzvy k projektu

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu
Aktivní (0)  |  Ukončené (1)

Nebyly nalezeny žádné aktivní výzvy.

Heal the world

Zubenqa
2 000 Kč