NADACE LEONTINKA


Děti, mládež, rodina Lidé s postižením

Delfinoterapie pro bojovnici Aničku

Anička se narodila s kombinovaným postižením a musí hodně bojovat. I když jí brzy bude 10 let, stále samostatně nechodí, potřebuje pomáhat v oblékání i jídle a dokáže říct jen několik slov. I tak to ale její milující rodiče vnímají jako velké pokroky, které si Anička musela vybojovat při náročných terapiích. Teď jí můžeme společně pomoci udělat další krok kupředu díky delfinoterapii, která pomáhá rozvíjet psychické i fyzické schopnosti. Půjdete do toho s námi?

2 515 Kč
vybráno 4 % z 70 000 Kč

přispěli

3 lidé
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Anička se narodila s několika zrakovými vadami, nevyvinutými kyčlemi a diagnózou hypotonického syndromu. Těmto dětem se také někdy říká "hadrové panenky" kvůli celkové svalové ochablosti, ke které se často přidávají další problémy, v případě Aničky skolióza a deformita nožiček. Od svého narození si Anička prošla několika operacemi a ležela dlouhé měsíce v nemocnicích. To mělo negativní vliv na její mentální a psychomotorický vývoj.

Díky sériím nákladných intenzivních neurorehabilitací se podařilo Aničku posunout kupředu. Zlepšila se její koordinace při chůzi, takže zvládla s maminkou dojít na nákup nebo jízdu na tříkolce. Začala i lépe komunikovat se svým okolím. Bohužel ale Anička stále musí absolvovat další operace, které ji vždy naopak vrátí o krok vzad. Častý pobyt v nemocnici v ní také vyvolal psychické obtíže - Anička začala trpět úzkostí a strach z každé maličkosti, třeba i jízdy v autě, jí začal bránit v dalším rozvoji.

Pak přišla rada, zkusit delfinoterapii, která využívá pozitivní interakce s delfíny a pomáhá dětem, jako je Anička, po psychické i fyzické stránce. Jednu takovou delfinoteratpii už Anička absolovovala v loňském roce v Turecku pod vedením českého delfinoterapeuta Oldřicha Bureše. Podle své maminky to pro Aničku byl "zázrak, který ji zbavil strachu a zase naučil žít lépe v běžném životě". Pomohl jí také získat nové dovednosti - zlepšila se Aniččina komunikace s okolím, výrazně se zlepšila její psychická pohoda. Nyní ale Aničku opět čeká další operace nožiček a maminka se obává, co bude následovat. Delfinoterapie by Aničce pomohla dostat se zpět do psychické pohody a znovu nastartovat další pokroky.

Cena takové série 10 delfinoterapií je 2850 Euro, tedy zhruba 70 tisíc korun. Tato částka nezahrnuje cestovní náklady, ubytování ani stravu či pojištění. "Pro Aničku je delfinoterapie nejlepší metodou pro získávání nových dovedností i celkové zklidnění a zbavení se úzkostí," říká její maminka a doufá, že i tentokrát se podaří získat potřebné finance.

Pomůžete společně s námi Aničce? 🐬
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu