Dvorní zookoutek U Pipinga, z.s.


Životní prostředí Zvířata

Pomozte prosím nakrmit naše zvířata

Těžká doba padla i na nás a na uživení zvířat již nestačí prodej odchovů za příspěvky na zvířata. Na krmiva, veterinu a nutné potřeby pro zvířata jsme již vyčerpali i všechny soukromé prostředky, kterých máme velmi poskrovnu. Na veřejnou sbírku v roce 2022 bohužel nedorazila ani koruna. Prosíme vás o pomoc v těchto těžkých chvílích. Každý měsíc potřebujeme jen na nejnutnější krmiva a potřeby pro zvířata a veterinární péči přes 30.000,- Kč. Není v tom účtována péče o zvířata, doprava krmiv, ani žádné další náklady na údržbu a opravy zázemí a výběhů. Na našich webových stránkách dvornizookoutek.cz a ve Výroční zprávě si můžete přečíst, čemu se věnujeme do detailů. Na stránce "O nás" najdete i finanční zprávu. V nákladech není zahrnut nákup sena, slámy a jadrných krmiv přímo od zemědělců, což tvoří ročně přes 200 tisíc Kč. Nejsou započítány ani tisíce hodin dobrovolnické práce. Komentované prohlídky pro rodiny, které jsme dříve ve volném čase prováděli, máme zakázány stavebním úřadem. Prý je tato činnost v rozporu s územním plánem. Chovu zvířat, chovatelskému kroužku a péči o přírodu a les se věnujeme i nadále. Finance vyčerpané z naší veřejné sbírky kontroluje Krajský úřad. Peníze získané na tento projekt budou použity pouze na nákup krmiv pro zvířata, což můžeme dárcům na vyžádání doložit. Pomůže nám každá koruna. Pečujeme i ozvířátka nechtěná, přestárlá a o ta, která nelze umístit. Jakýmkoliv příspěvkem nám velmi pomůžete, předem velmi děkujeme.

vybíráme od 29.12.2022
500 Kč
vybráno 2 % z 30 000 Kč

přispěl

1 člověk
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Ve velké finanční nouzi prosíme o pomoc se získáním finančních prostředků pro zvířata, o která pečujeme.
S obrovským nárůstem nákladů na krmiva a podestýlky, dopravu, veterinární ošetření, se zvýšenými náklady na teplo a péči o přestárlá či nemocná zvířata, nutně potřebujeme pomoc veřejnosti a získat potřebné finance alespoň na přechodnou dobu, na překlenutí nejhoršího období v roce. V tomto období máme každoročně obrovský nedostatek, který lepíme půjčkami, ale už si nemůžeme dovolit ani půjčky, protože bychom je neměli z čeho splácet a z důvodu nízkých příjmů nám je již ani nikdo neposkytne. Sami žijeme na životním minimu. Máme jediného oficiálního zaměstnance, který pracuje za 200,- Kč čistého na měsíc a v nouzi ani tento minimální plat nedostává. Ostatní pomáhají po škole a práci bez nároku na odměnu, ale péče o zvířata jim zabírá tolik času, že již nejsou schopni přivydělávat si ve druhém zaměstnání. Péče o zvířata nezná víkendy, svátky, špatné počasí, naši nemoc, nebo vyčerpání. Díky koronaviru odpadli všichni dřívější dobrovolníci a nyní již není nikdo, kdo by nám alespoň na chvíli bezplatně vypomohl s prací, nebo nám věnoval krmiva, nebo příspěvek. Letos není možné nikde sehnat slámu, a tak jsme nuceni najezdit i 100 km pro 3 balíky slámy na podestlání. Navíc i cena slámy je letos extrémní. Nechceme nechat uspat zvířata jen proto, že je nikdo nechce, nebo že jsou stará a že se nevyplatí je živit a starat se o ně, protože je všechno drahé. To nedokážeme. Zvířata jsou náš život. Snažíme se některá i dále umístit, ale např. od roku 2017 se snažíme věnovat do dobrých rukou kozí rodinu, ale není zájem hlavně o Ferdu, přitom jsou to oba i s Kometou flaškáči a jsou na sebe zvyklí, takže jen společně. Ale na maso naše zvířata nikomu nedáme.
Přestárlá miniprasátka z našeho chovu musíme na stará kolena zajistit, zaslouží si to pro to, jakým způsobem dokázala s naší pomocí vylepšit genom miniprasat chovaných v ČR a že z nich byli milující rodiče, i když je to neekonomické, chceme jim zajistit hezké stáří a dožití. Také pejsci, z nichž část jsme přijali do péče ze zrušených chovů, vyžadují z důvodu svého stáří a s tím spojené ztráty zraku a chrupu, nebo jiných handicapů kvalitní péči, krmiva a ošetření. Letos jsme si vzali do péče i kočičí mámu s koťaty, kterou chtěli pustit do lesa a koťata utopit. Nyní těsně před Vánoci jsme museli vydat velkou částku na ošetření samičky klokana s velkým abscesem,
ale zachránili jsme ji i s jejím maličkým mládětem v kapsičce
Doufejme, že už bude vše v pořádku, samička je teď na rekonvalescenci ve vytápěné ubikaci, kde se regeneruje. 

Protože máme rádi zvířátka i přírodu, věnujeme se také environmentálním aktivitám a práci v chovatelském kroužku pro děti, pečujeme o dva lesy po kůrovcové kalamitě.
 
V roce 2022 nás bohužel těsně před prázdninami potkalo velké neštěstí, kdy jsme byli napadeni, oloupeni o mobilní telefon a fyzicky zmordováni takovým způsobem, že dva ze tří dobrovolníků pečujících o zvířata byli na dva měsíce úplně vyřazeni z práce, jeden z nich se zlomeninou ruky. Podařilo se nám naštěstí s vypětím všech sil realizovat celý rok předem připravovaný desátý ročník akce na Vltavě pro veřejnost, ale díky rozpadajícímu se vybavení pro zvířata, které bylo vybudováno před deseti lety "na koleně" a letos dosloužilo, jsme byli nuceni věnovat veškerý zbývající čas a finance opravám a přebudovávání dosluhujících výběhů a zázemí. Tedy co nám finance dovolily. Také zvířátka mají ve většině kratší život, než je ten lidský, a tak se nám začínají hromadit zvířátka, která už mají život téměř za sebou, ale na stará kolena vyžadují mnohdy i 4x více péče, než v předchozím životě. Potřebují teplo, kvalitní stravu, aby ji i bez zubů dokázala přijmout, potřebují léky, lásku a péči.
Dokud mají chuť žít, snažíme se pro ně dělat to, co děláme my lidé pro své blízké, kteří zestárli a potřebují nás. Zároveň s tím učíme v chovatelském a environmentálním kroužku novou generaci dětí lásce k přírodě i ke všemu živému. Děkujeme vám předem za vaši podporu, laskavost a příspěvky, a za vaši snahu udělat něco pro dobrou věc.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu