Hiporehabilitace Brno z. s.


Děti, mládež, rodina Lidé s postižením

Rehabilitace pro Oldříška na rok 2023

Díky vaší podpoře bude Oldříšek moci docházet pravidelně na hipoterapii, kterou má moc rád a pomáhá mu. Oldříšek trpí Downovým syndromem. Tato diagnóza vyžaduje velmi častou a pravidelnou rehabilitaci. Přispěním jakékoliv částky usnadníte Oldříškovi a jeho rodině náročné financování pravidelných terapií. Při dosažení cílové částky bude mít terapie v centru Hiporehabilitace Brno na celý rok zdarma. Všichni dárci obdrží potvrzení o daru pro odpočet z daně z příjmu (i firmy). Pokud potřebujete darovací smlouvu, napište nám. Děkujeme!

Rehabilitace pro Oldříška na rok 2023

7 500 Kč
vybráno 13 % z 60 000 Kč

přispělo

8 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Oldříšek má tři roky a narodil se o tři týdny dříve, měl novorozeneckou žloutenku, díky potížím s přijímáním potravy a svalové hypotonii sdělili mamince podezření na diagnózu Downova syndromu. Později se diagnóza potvrdila, následně byl Oldříšek předán do péče dalších lékařských specialistů (neurologie, kardiologie, endokrinologie, psychologie, logopedie, ORL, kteří doporučili rehabilitace). Nejdříve  ukázal pediatr nějaké cviky na podporu pasení koníčků, od asi 5 měsíců maminka cvičila  několikrát denně s Oldříškem Vojtovu metodu, pak Bobath koncept, cvičení na balonu a další, které ho měly správně rozvíjet. V roce se pouze plazil, sed  1 rok a měsíc, 14 měsíců stoj s oporou, 15 měsíců lezl, po roce a půl začal chodit.

Již v porodnici pomáhaly hodně orofasciální techniky, aby mohl být kojen. Opoždění při zpracování stravy měl o asi 9 měsíců oproti zdravým dětem. Proto probíhaly kontroly a úpravy cvičení a technik při jídle, Oldříšek měl speciální pomůcky, aby zvládl postupně větší kousky stravy, paní logopedka určila asi v 6 měsících věku intenzívní každodenní čelistní program (aby zvládl jíst potravu a měl správnou techniku, mohl mluvit) měl zmenšenou sílu a stabilitu čelisti, rtů, jazyka i tváří vlivem hypotonie, nadměrný pohyb čelistí, asymetricky oslabenou vlevo, pro zlepšení senzitivity byl doporučen logovibrátor. Hrozila operace uzdičky v ústech, ale to díky cvikům nakonec nebylo nutné.

Asi od 5 měsíců musel být Oldříšek při spánku polohován do válců, které pomohly vytvarovat hlavičku (plagiocefalie), aby nemusel nosit helmu celodenně. Měl diastázu břišních svalů, chabější posturu a asymetrii.Po 4 měsících plagiocefalie zlepšena,doporučena psychologie a znovu kontrola na kardiologii pro zkrat síní. To se mezitím upravilo a je tam pouze sledován.
Na alergologii mu byla objevena alergie na kravské mléko.

Nyní Oldříšek chodí do rehabilitačního centra a věnujeme se jemné motorice a rozvoji komunikace doma, orofasciálním technikám každý den, aby se rozvíjela řeč, vokální synchronizaci, začínáme díky rané péči zapojovat znakování, protože zatím  Oldříšek řekne pár slov a moc se ještě nedomluví. V roce 2020 začal dojíždět na hipoterapii a ta mu velmi pomáhá, méně po ní slintá, posiluje svalstvo, po letním intenzívním týdenním táboře byly také vidět posuny a hlavně ho to moc baví a má koníčky rád. Pomáhá mu to také při zklidnění jeho hyperaktivity a špatném spánku. Maminka je na mateřské, přitom se snaží pokračovat ve své původní profesi masérky. Tatínek pracuje jako řemeslník a jeho výdělek je vázán na zakázkách firmy, které nejsou jisté. V rodině se vyskytly i jiné zdravotní a psychické problémy, tudíž je situace nelehká. Oldřiškovi je věnována soustavná péče. Peníze by  byly použity na proplacení hipoterapie, která je pro Oldřiškův zdravý vývoj nezbytná.




Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu