ROZALIO - Rodiče za lepší informovanost a svobodnou volbu v očkování, z. s.


Legislativa a právní pomoc Zdraví

UZDRAVME NEMOCNÝ SYSTÉM OČKOVÁNÍ

Každý chce rozhodovat o svém zdraví sám a má na to plné právo! Česká republika tak potřebuje zásadní změnu systému očkování směrem ke svobodnému rozhodování, přístupu k objektivním informacím a k minimalizaci rizik spojených s očkováním. Spolek Rozalio již od roku 2007 podporuje individualizované očkování, tedy samostatné vyhodnocování benefitů i rizik a následného individuálního rozhodnutí. Poskytujeme podrobné informace a postupně měníme systém očkování. Máme v plánu posunout ho zase o velký kus dál.

vybíráme od 21.11.2022
6 850 Kč

přispělo

15 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Systém očkování dětí v ČR je nastaven striktně a represivně, dává pramálo možností se rozhodovat, a to dokonce i u tzv. nepovinného očkování. Rodiče jsou tlačeni do naočkování dítěte, jsou zastrašováni, nedostávají odpovědi na své dotazy, a pokud se rozhodnou neuposlechnout, čeká je nepochopení, ostrakizace, nemožnost umístit dítě do školky a někdy i pokuta. Naopak když se rodiče rozhodnou očkovat a u dítěte nastanou vážné nežádoucí účinky, které významně ovlivní život celé rodiny, stát jim nikterak nepomáhá.

Doba covidová ukázala, že vyzkoušený donucovací systém očkování dětí se dá dobře využít i na dospělé. V době pandemie byli lidé zastrašováni, manipulováni, šikanováni v práci, ve škole i ve službách, byla jim dokonce odebrána svoboda pohybu a omezena další základní lidská práva. Aby je mohli získat zpět, nabídl jim „systém“ vykoupení – očkování.

Takové jednání je ve svobodné společnosti nepřípustné. Musíme proto změnit systém očkování od základu, tedy začít od povinného očkování dětí. Rozalio navrhuje 20 změn systému očkování, které umožní postupně a bezpečně upravovat autoritářský přístup. Lidé se mohou učit přijímat a vyhodnocovat informace a na základě nich se zodpovědně rozhodovat tak, aby byly naplněny jejich individuální potřeby.

Naše návrhy pomohou snížit tlak na obou stranách, najít cesty pro vzájemnou komunikaci, toleranci a respekt, což v konečném důsledku zminimalizuje rizika spojená se současným systémem očkování.

Podpořte práci Rozalia, která přináší výsledky již 16 let. 

Co se nám již podařilo změnit v systému očkování:

* Za odložení či odmítnutí očkování nesmí být pokutováni rodiče, kteří mají výhradu náboženského vyznání či svědomí.
* Na školy v přírodě mohou jezdit i děti bez řádného očkování.
* Do školek budou moci být přijaty také děti, které mají dočasnou kontraindikaci k očkování.
* Do MŠ může být přijato také dítě bez řádného očkování s výhradou svědomí či náboženského vyznání rodičů.
* Vznikl zákon o náhradě újmy způsobené povinným očkováním.
* Očkování proti covid-19 se nestalo povinným.
* Novorozenci se testují v rámci běžného screeningu ze zaschlé kapky krve na těžké kombinované imunodeficience. Děti s takovou poruchou nemohou být očkovány živou vakcínou (např. proti TBC či rotavirům) a včasným odhalením poruchy se tedy snižuje riziko fatálních reakcí na živou vakcínu. Více informací připravujeme.

Také jsme informovali veřejnost o zásadních otázkách k očkování, zejména, že:

* nežádoucí účinky vakcín mohou hlásit sami rodiče,
* pediatři nesmí hlásit odložení či odmítnutí očkování na KHS ani OSPOD,
* pediatři nesmí odmítat mít neočkované dítě v péči,
* rodiče, kteří odložili očkování, nemusí za vakcinaci později platit,
* rozhodnout se o vlastním očkování může již 12letá osoba,
* ředitelé mateřských škol se musí řádně vypořádat s výhradou svědomí, díky čemuž se objevují případy, kdy je do školky přijato dítě i bez řádného očkování. Obvykle to jsou případy, kdy děti mají zdravotní problémy, které lékařská věda sice nepovažuje za kontraindikaci k očkování, ale rodičům jejich svědomí nedovolí riskovat zhoršení zdravotního stavu dítětě očkováním.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu