Sue Ryder


Hospicová a paliativní péče Senioři

Důstojně až do poslední minuty

Strávit poslední etapu života doma chce podle výzkumů drtivá většina z nás. Někteří staří lidé ale prožijí závěr života v domově pro seniory a doma se cítí být právě tam. A právě tam by měli mít šanci důstojně žít a zde pak v klidu odejít. Odpovědí na toto přání je paliativní péče.

633 483 Kč

přispělo

257 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Žít důstojný život až do posledního vydechnutí. Neurychlovat umírání, ale ani ho neoddalovat za každou cenu. Zažívat dál chvíle radosti. O tom je paliativní přístup. Ten ale není běžnou součástí péče, kterou pobytové služby pro seniory v naší zemi poskytují. Bez paliativního péče končí staří lidé, kteří zde žijí, znovu a znovu v nemocnici, kde často umírají. Sami, v cizím prostředí, bez svých blízkých.

Proto se na tomto místě začíná formovat skupina odvážných dárců, kteří se nebojí podpořit téma závěru života. Prosím, přidejte se také a darujte potřebnou péči. Přispět můžete i na splnění posledních přání, která k naplněnému životu patří. Paní Marie snila o posledním výletu na horu Říp. Splnil se jí! A Vy můžete plnit další sny o důstojném odcházení.
  • Naději na dobrý konec dáte konkrétním starým lidem v Sue Ryder, ale zároveň ovlivníte mnohem víc lidských osudů. ❤️
  • Díky Vám se budou v Sue Ryder v paliativní péči vzdělávat další organizace, které pečují o seniory.
  • A jednou bude možná díky Vaší dnešní pomoci paliativní péče běžnou praxí všude.
„Pocit bezpečí a pocit domova má řada klientů spojený s tím, že chtějí mít jistotu, že se už nebudou muset znovu stěhovat. Někdy to řeknou úplně otevřeně: Pane řediteli, slibte mi, že i kdyby se se mnou dělo cokoliv, už mě odsud nepošlete pryč. Třeba do nemocnice.“ Matěj Lejsal, ředitel Sue Ryder 
Paliativní péče není jen o umírání. Je hlavně o kvalitě a způsobu života v čase, který člověku ještě zbývá. A právě teď můžete ovlivnit, jak bude tento čas vypadat.

Děkujeme Vám z celého srdce za Vaši štědrou pomoc. ❤️

Monika Havlová
Péče o dárce
Mobil: +420 775 429 446
E-mail: monika.havlova@sue-ryder.cz
www.sue-ryder.cz
www.neztratitsevestari.cz 

O Sue Ryder

Sue Ryder je česká nezisková organizace, která od roku 1998 pomáhá seniorům a jejich blízkým ve chvíli, kdy stáří začíná přinášet starosti. Péče je založená na individuálním přístupu a na principu „péče zaměřené na člověka“. Je také průkopníkem v zavádění paliativní péče do domovů pro seniory. Jaké služby poskytuje?

Bezplatné poradenství v celé ČR ● On-line portál neztratitsevestari.cz ● Půjčovna kompenzačních pomůcek ● Osobní asistence  ● Pobytová péče v domově pro seniory  ● Paliativní péče
 Sue Ryder se také snaží navrhovat změny v legislativě, které povedou ke kvalitnější péči o seniory v naší zemi. Sdílí zkušenosti se studenty, dalšími organizacemi a profesionály. Usiluje o to, aby v ČR mohl každý důstojně zestárnout

Pomáhat seniorům a jejich blízkým může Sue Ryder jen díky podpoře dárců. Z celého srdce Vám děkujeme.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Poslední přání paní Marie nebylo poslední
 
Znát poslední přání našich klientů a pokusit se je splnit. I to je dílek z mozaiky důstojné péče podle Sue Ryder a také důvod, proč jsme se 5. března 2020 vydali s paní Marií na horu Říp. Jenže splnění posledního přání se někdy nečekaně stane elixírem života a paní Marie má další poslední přání!

Byla středa, venku foukal silný vítr a bylo tak sychravo, že by člověk nejraději seděl pod dekou a usrkával horký čaj. Přesto ze Sue Ryder vyjela zvláštní výprava. Doprovázali jsme paní Marii, která si přála naposledy vidět Říp a Roudnici nad Labem, kde se v roce 1926 narodila. Této cestě by sice víc slušely jarní kulisy, ale my se báli cestu odložit. Někdy jindy mohlo v tomto případě znamenat už nikdy.

Paní Marii již několik měsíců ubývají síly a postupně se tak stala klientem v paliativní péči. Ona i řada našich dalších klientů trpí nevyléčitelným onemocněním v pokročilém stádiu. Proto uplatňujeme prvky tzv. paliativní péče, která se zaměřuje na zvládání bolestí, dušnosti a jiných tělesných nebo duševních útrap. Alfou a omegou je zde zachování kvality života až do úplného konce. Jak říkají kolegové z organizace Cesta domů, se kterou úzce spolupracujeme: „Paliativní péče podporuje život, avšak pohlíží na umírání jako na přirozený proces, neusiluje ani o urychlení, ani o oddálení smrti.“ Vychází důsledně z individuálních přání a potřeb klientů. A někdy se jako naléhavé ukáže přání navštívit nějakého člověka nebo místo.

„Z cesty jsme měli trochu strach. Velkou obavou pro nás bylo, zda paní Marie dokáže tak dlouho sedět, protože už tráví většinu času na lůžku. Díky speciálnímu autu ale nemusela složitě přesedat a celou cestu zvládla pohodlně na vozíčku a během zpáteční jízdy dokonce klidně podřimovala. Starost nám dělala velká zima, která ten den panovala. Proto jsme se dobře připravili – teplý fusak pro vozíčkáře proti větru, zásoba teplých dek, šátky a samozřejmě svačina. Asi nejvíc jsme se ale báli toho, zda paní Marie pozná známá místa. Zda se to přání vlastně splní a bude stát za fyzický diskomfort, kterému se musela vystavit. Ale ona nejen že místa poznala. Ona se úplně probudila a začaly ožívat její vzpomínky. U nohou jí ležela Polabská nížina, kterou sledovala z úpatí hory, protože výš jsme se nedostali. Znovu viděla dům, kde žila, a málem zdolala i Říp - marcipánový dort v cukrárně na náměstí“, říká Kateřina Holmanová, vedoucí terapeutů a pečovatel Ondra, kteří paní Marii doprovázeli.
PS: Paní Marie žila v domově pro seniory Sue Ryder ještě další dva roky od cesty na Říp. Do poslední chvíle jí nad postelí visel obraz s horou Říp a měla ještě jedno poslední přání. Chtěla vidět Paříž. Toto přání jsme jí už bohužel splnit nestihli. Zemřela v říjnu 2021 v klidu a v pokoji v Sue Ryder.

Za to, že můžeme psát takové příběhy, vděčíme našim dárcům a podporovatelům. Díky Vám není život klientů Sue Ryder omezený jen na lůžko a 4 stěny pokoje. Mají v něm místo poslední přání, která pomáháte plnit spolu s námi. Děkujeme Vám!

Více informací o paliativní péči Sue Ryder najdete na www.sue-ryder.cz.

Založení projektu

Milá babičko, jsi naše hvězda, plna elánu a dobré nálady. Máme Tě rádi. Tvoji BBKJV

Barbora Zajícová
2 000 Kč

Kytičky vždycky vykouzlí radost. Sama vím, jaký to je krásný pocit, tak proč ho neposlat dál... :-)

Dárce

Krásný den, zasílám raději finanční částku, než předplacení pohledů, kdy bych dotovala spíše Českou poštu. Pohled zašlu v září zvlášť. Zdravím vaše dědečky a babičky. Š.

Šárka Fučíková
500 Kč

Aktivní až do poslední minuty!

Marie Mališková
1 400 Kč

Ať se daří

Tomáš Tureček

Ať se podaří všem splnit jejich přání.

A.T.FORNAX Vladimíra Hamrová
10 000 Kč

přeji si aby penize byly poskytnuty na dobrou věc a at udělaji někomu potřebnemu službu

Ludmila Halfarova

S láskou

Michaela Mrázková

Pro paní Vlastu na vesmír:)

Dárce

Přeji splnění Vašeho snu.

Zdeňka Janakievová
300 Kč