Skautská nadace Jaroslava Foglara


Děti, mládež, rodina Regionální a komunitní rozvoj

100 let skautingu v Hodoníně

V letošním roce skauti v Hodoníně slaví sto let od založení prvního skautského oddílu.

vybíráme od 18.5.2022

100 skautingu v Hodoníně

Podporuji oslavy a nové klubovny hodonínského skautingu částkou:
50 200 Kč
vybráno 50 % z 100 000 Kč

přispělo

35 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Během 100 let toho skauti zažili opravdu mnoho. Jako výraz hrdosti a díků všem, kdo toho byli součástí plánuje parta dobrovolníků ze střediska Přátelství Hodonín řadu akcí ať už pro skauty, skautky a jejich přátele tak i pro veřejnost.

Velkou akcí bude výstava, která nás bude provázet podzimem, jejíž součástí bude řada doprovodných akcí pro děti i dospělé. Věříme, že si vybere každý.


V rámci oslav také natáčíme vzpomínkové podcasty, můžete si zavzpomínat s námi, třeba mezi hosty najdete svého známého, kamaráda. 

Víc informací nejen k oslavám najdete na našem Facebooku nebo na webových stránkách našeho střediska.

Budeme rádi, když nás podpoříte. Finance, které získáme, použijeme na realizaci jednotlivých projektů v rámci oslav a také na pozdější vybavení kluboven, které nám vloni odneslo tornádo. Tohle zbylo z lesoparku, kde stály naše klubovny.
Bylo by pěkné, kdyby počet vybraných tisíců byl minimálně shodný se slaveným výročím. Uvidíme, každopádně za každou podporu moc děkujeme.

Junák – český skaut, středisko Přátelství Hodonín, z. s.

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Konec oslav
13. listopadu jsme posledními komentovanými prohlídkami výstavy Buď připraven! a slavnostním nástupem na nádvoří Masarykova muzea v Hodoníně
ukončili bohaté oslavy 100 let skautingu v Hodoníně. Děkujeme všem partnerům, sponzorům i spolupracovníkům, bez kterých by tyto akce nemohly vzniknout.
Vážíme si vaší podpory.
Skautům a skautkám v Hodoníně a okolí přejeme do nového století všechno dobré a nechť činnost střediska a oddílů vzkvétá a dokáže zaujmout nové a nové členy.
Podpořít nás můžete zde https://www.darujme.cz/projekt/1206364 ještě do 28. prosince 2022. Děkujeme.
V květnu 2023 se můžete těšit na Dozvuky skautského století.
Karel Ryba, vedoucí oslav

Oslavy na vrcholu
4. 11. 2022 na den přesně 100 let od založení 1. skautského oddílu se v kině Svět sešlo více jak 120 účastníků na akci Skauting v obrazech. V rámci akce shlédli film z 30. let Pojď s námi, videa z činnosti skautů v Hodoníně a fottografie z jejich historie i současnosti. Součástí akce byl i koncert Martina Stenliho Hlaváče a jeho přátel a také drobný raut. Pořadem provázeli Marie Ambrozková a Karel Ryba. V závěru akce proběhla prezentace fotografií z oslav 100 let skautingu v Hodoníně.
Následujícího dne na Městském hřbitově proběhla pietní akce na památku zesnulých hodonínských skautů a skautek s názvem Děkujeme.
Do 13. listopadu si ještě můžete prohlédnout výstavu Buď připraven! v Masarykově muzeu v Hodoníně. V neděli 13. listopadu vás čekají ještě komentované prohlídky a závěrečný nástup v 15:00 h.
Právě v Masarykově muzeu natočila v pátek 4. listopadu Česká televize reportáž z výstavy a oslav 100 let skautingu v Hodoníně. Podívat se můžete na níže uvedeném odkazu od 12:22:

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10101491767-studio-ct24/222411058031104/?fbclid=IwAR3aezBIMAfWKW9CYdJvk9dVhdXX5s91ZtHKk3dBloyIUB22CfR2b_T8cHs

Skauting v obrazech - pozvánka na závěrečnou akci oslav 100 let skautingu v Hodoníně

Tvoření v muzeu 
 
V neděli 23. října za příjemného počasí se na zámečku Masarykova muzea v Hodoníně se pod patronátem skautského střediska Přátelství uskutečnila další akce ke 100 letům skautingu. Děti i dospěli, skauti i neskautská veřejnost se zapojili do Tvoření v muzeu. Dospělí si prohlédli výstavu i s komentářem spoluautora výstavy Karla Ryby, děti zase plnily různé úkoly v rámci výstavy, například vybíraly správně suroviny na bramborový kotlíkový guláš. Někteří využili možnosti odeslat svým blízkým pohled z výstavy. Z akce si malí i velcí odnášeli vlastnoručně vyrobené klíčenky, zvonečky, smaltované podložky, hlavolamy nebo provázky na batohy. Přijely i skupiny skautek a skautů z Hustopeč, Napajedel a výstavu navštívili i skauti ze Slovenska. Příjemného odpoledne se zúčastnilo 86 osob.

Beseda s pamětníky proběhla 28. září v muzeu
V den státního svátku 28. září 2022 se v Masarykově muzeu v Hodoníně uskutečnila v rámci výstavy Buď připraven! Skauti v Hodoníně již 100 let! Beseda s pamětníky. Zástupci několika generací skautů zhlédli dobové fotografie, vyslechli zajímavé povídání, zavzpomínali, prohlédli si staré kroniky i výstavu. Večerem prošlo na 50 účastníků.
Další akcí oslav 100 let skautingu v Hodoníně bude Tvoření v Masarykově muzeu v neděli 23. října od 14:00 hodin. Srdečně zveme. 

Ještě v září se můžete zapojit do akce 100 za 100

Doprovodná výstava Skautské století v předsálí Městské knihovny otevřena do 4. října

Výstava Buď připraven! Skauti v Hodoníně již 100 let v Masarykově muzeu až do 13. listopadu 

Podzim plný oslav

Strážce sovího vrchu v Městské knihovně
Ve čtvrtek 22. září 2022 v podvečer proběhlo v Městské knihovně Hodonín za účasti více jak 45 dětí a dospělých autorské čtení z knih Jana Švrčka - Jeana z Ratíškovic. Akce proběhla v rámci oslav 100 let skautingu v Hodoníně a Jean na ní přečetl kapitoly z knihy Strážci sovího vrchu a Ostrov kormoránů. Svou povídku Robot přečetla i dlouholetá hodonínská vedoucí skautů a skautek Stanislava Lingová - Žýžala. K dobré pohodě přispělo také pět skautů z oddílu Slunovrat svým zpěvem a hrou na kytaru. Z ukázek knih byla připravena soutěž pro posluchače a ti si z akce odnášeli spoustu odměn, které nám poskytli naši partneři Městská knihovna Hodonín a Město Hodonín. V závěru setkání obdržel Jan Švrček skautské vyznamenání Medaili zlatého gombíku. Děkujeme všem účinkujícím a partnerům za podporu.

Výstava o hodonínských skautech vyvolává vzpomínky nejen z letních táborů
 
Čtvrteční vernisáž výstavy o hodonínských skautech začala jak jinak, než slavnostním nástupem. Výstava v Masarykově muzeu na zámečku má příhodný název “Buď připraven! Skauti v Hodoníně již 100 let!” Skauti opravdu na vernisáži ukázali, že se hrozby bouřek nebojí a jsou na ně připraveni. Během vernisáže naštěstí nakonec žádná nepřišla, a tak česká vlajka mohla vlát nad náměstíčkem v areálu zámečku, kde nechyběl stan tee-pee ani “áčko”, tak často používané na skautských táborech. 
 
Na stovku účastníků vernisáže si vyslechlo projev ředitelky muzea Ireny Chovančíkové i místostarosty města Hodonín Ondřeje Fialíka. Projev hlavního organizátora Karla Ryby všem přítomným připomněl, že skauting není jen o stavění stanů, vyvěšování vlajek a zábavě. Také hodonínští skauti byli zasaženi zákazy činnosti, které během jeho staleté historie nastaly. Ze zápisů z kronik ale víme, že skauty být nepřestali. Jak napsala Karla do kroniky 3. dívčího oddílu: “A po návratu z tábora nám na podzim sestra Inka oznámila, že už nesmíme být skautkami, že Junák přestává existovat. Skončily schůzky, ustala činnost oddílu, náš skautský majetek kamsi zmizel, ale nikdo nám nemohl zakázat, abychom v srdcích nezůstaly skautkami dále.” Program na náměstíčku se prolínal se starými táborákovými písněmi uskupení Přátelé z Oázy a nesl se tak v přátelském duchu a uvolněné atmosféře. 
 
Vrcholem vernisáže byla samozřejmě samotná prohlídka výstavy. Nejeden z návštěvníků se našel na fotkách, v zápisech, poznal staré skautské předměty a zavzpomínal na vše, co ve skautu prožil. Není divu, že výstava tyto vzpomínky vyvolává. Návštěvníci procházejí kolem stanů, krojů, zákoutí s kánoí, a dokonce si mohou sednout k ohništi. Fotografie zase ukazují hodonínské skauty opravdu z celé historie. Zatímco nejstarší snímky jsou z meziválečné doby, nejmladší fotografie není ani měsíc stará, a tak se na nich najdou hodonínští skauti opravdu všech generací.
 
Řada z nich navštívila výstavu hned následně v pátek a v sobotu 9. a 10. září, kdy probíhaly nejen komentované prohlídky výstavy, ale i akce Zažij skauting! V areálu zámečku si tak děti i jejich rodiče nebo vedoucí mohli vyzkoušet řadu aktivit. Například balení batohů, které skauti používali v začátcích skautování, zabalit spacák nebo se nasvačit bez pomocí rukou z našeho jedlého stromu, naučit se zahrát první písničku na ukulele nebo kytaru a řadu dalších. 
 
Kolem muzea je připravena i hra Křižovatky, kterou si děti i dospělí mohou zahrát v průběhu celé výstavy až do 13. listopadu a dozvědět se tak perličky z historie hodonínských skautů. Na samotné výstavě je okruh i pro děti. Přijďte i se svými ratolestmi, mohou si vyzkoušet skautský pozdrav, nakreslit vlajku, vyluštit šifru, zahrát si Kimovku nebo vybrat správné suroviny na bramborový guláš.
 
V pokladně muzea si můžete koupit upomínkové předměty ke 100 letům skautingu a podpořit tak místní skauty. K nabídce jsou i čtyři druhy pohlednic i se známkou a můžete tak přímo na výstavě někomu napsat pohled a do připravené schránky vhodit. Odešleme za vás. Těšíme se na Vaši návštěvu.
 
 
 
 

PO STOPÁCH SKAUTINGU
.. TRASA PLNÁ HISTORIE ..
 
Zveme Vás na speciální hru po městě Hodonín! Nejen pro děti, ale také pro všechny věkové kategorie a po celý červen.
Vydejte se s námi po stopách skautingu, prozkoumejte zákoutí Hodonína a zkuste odpovědět na otázky – stačí si vyzvednout mapku a průvodce hrou v Infocentru na Národní třídě,
v recepci Lázní Hodonín, nebo si ho jednoduše vytiskněte z našich stránek: https://hodonin.skauting.cz/skautska-hra-pro-verejnost/
Příjemnou zábavu! 
 
Podpořit oslavy 100 let skautingu a vybavení budoucích kluboven můžete tady: https://www.darujme.cz/projekt/1206364
Za veškeré dary moc děkujeme.
 
Stále se můžete také přidat k darování krve: https://hodonin.skauting.cz/100-za-100/
Děkujeme za podporu.
 
 
 


V hodonínském kulturním domě se sešli skauti všech generací. Ocenili zasloužilé členy i koordinátory pomoci po tornádu
 
Přes 100 skautů i lidí z řad široké veřejnosti se potkalo v sobotu 21. května v Domě kultury v Hodoníně na Skautském společenském večeru. Ten se konal při příležitosti oslav 100. výročí od založení skautingu v tomto městě. Byli přítomni (nejen) skauti všech generací - ti, kteří skautovali na konci 60. let, později pod hlavičkou pionýrských oddílů v letech sedmdesátých, ti, kteří pomáhali skauting v Hodoníně obnovovat po sametové revoluci, skauti současní a dokonce i budoucí - nejmladšímu účastníkovi byly dva roky. Nechyběli ani další členové organizace z okresu. 
 
Příchozí přivítal hlavní organizátor oslav Karel Ryba a předseda skautského okresu Jiří Stokláska - Hrach a také starosta města Hodonín, Libor Střecha, který vyzdvihl hodnoty skautingu a popřál skautům v Hodoníně mnoho dobrého i do dalších let.
 
Nepřehlédnutelnou skupinou byly skautky z oddílu Veselých Srdcí, které skautovaly v době obnovení skautingu na konci šedesátých let a dále i po jeho opětovném zákazu komunisty v roce 1970. V podobné sestavě se setkaly po více jak 20 letech a vzpomínaly, jak skautské oddíly pokračovaly pod hlavičkou pionýra stále ve skautském duchu a jaké pro ně tyto roky byly. 
 
Hlavním bodem večera nebyla tombola, jak je tomu zvykem na jiných večerech, i když ta také nechyběla. Opravdovým vrcholem bylo předávání ocenění skautům, kteří se významnou měrou zasloužili o rozvoj skautingu v Hodoníně a koordinátorům pomoci po tornádu v minulém roce.
 
Vůbec prvními nositeli skautských okresních vyznamenání za zásluhy o skautské hnutí a službu skautským myšlenkám a ideálům se stala Kateřina Hegrová, dlouholetá vedoucí skautského oddílu Slunovrat, dále Eva Kratochvílová, Michal Zdražil a Daniel Čada, kteří získali čestný odznak Stříbrného Vavřince. Medaile Zlatého Gombíku byla udělena nejstarší hodonínské skautce Vandě Chytilové, Stanislavě Lingové a Petru Havlátovi. Některé z oceněných už vyzpovídala Kateřina Hegrová do skautského podcastu k letošnímu výročí.
 
Dále byly slavnostně předány medaile udělené Výkonnou radou Junáka - českého skauta za výjimečnou pomoc a podporu skautské pomoci při odstraňování následků živelní katastrofy. Vedení Junáka tímto ocenila lidi z dobrovolnického koordinačního týmu, který v minulém roce po ničivém tornádu neuvěřitelně rychle začali koordinovat obrovskou vlnu materiální i lidské pomoci, která přicházela. Oceňen medailí skautské vděčnosti byl ředitel DK Hodonín, Adam Procházka a skautskou medailí díků  Lucie Lněníčková a Matěj Zicháček. “Ta medaile není jenom o mně a o Lucce, ale je o vás všech, co jste tady nechali svoji kůži a co jste se tady podíleli, obětovali jste svůj spánek, pohodlí a pomáhali těm, co to potřebovali. Tohle je i vaše díky” vyzdvihl ve svém poděkování Matěj Zicháček další stovky dobrovolníků, kteří se do pomoci zapojili.
 
K vydařenému večeru významně přispěli také skvělá hudební uskupení. Postupně zahrála kapela Madam v triku, následně Přátelé z Oázy, se kterými si mnoho z přítomných zazpívalo staré trampské písně, a nakonec to rozjel písničkář David Dorda, který zakončil večer současnou i vlastní tvorbou. 
 
Mezi další akce oslav 100 let skautingu v Hodoníně patří červnová hra pro veřejnost Po stopách skautingu, podzimní výstava “Buď připraven!” v Masarykově muzeu na zámečku, odpoledne pro celou rodinu “Zažij skauting!”, beseda s pamětníky nebo také závěrečné oslavy “Skauting v obrazech”.
 
Akce byla pořádána ve spolupráci s DK Hodonín a pod záštitou starosty města.
Více informací k  akcím oslav 100 let skautingu najdete na hodonin.skauting.cz. Podpořte oslavy a nové klubovny na https://www.darujme.cz/projekt/1206364.

Založení projektu

Z naší činnosti víme, že je potřeba zasadit semínko, aby vyrostl strom jehož stín nás potěší.

EK Hodonín

Ať se daří!

Víťa+Honza+Tonda

Krásné výročí, a ať jsou klubovny co nejdříve hotové. Vřav

Marek Hřivna
2 222 Kč

Když můžu pomůžu.
„Nikdy bys neměl brát více, než dáváš.“ — Elton John
Zdroj: https://citaty.net/temata/dar/

Hrach

At nové klubovny dobře slouží

Tadeas Kos
2 000 Kč