Nadace ADRA - adventistická nadace pro pomoc a rozvoj


Děti, mládež, rodina Lidé s postižením

Pomoc pro rodinu Lehmannových

Paní Lenka Lehmannová již 14 let prožívá velice náročný život. Po dvou nezaviněných autohaváriích zůstal její manžel plně invalidní, odkázaný na její péči. Chod domácnosti a výchova čtyř dětí (dnes 24, 15, 14 a 10 let) byly celé roky pouze na ní samotné. Když to bylo ještě možné, chodila po večerech na brigády. Finanční situace ale začala být vážná, a tak se v roce 2017 obrátila na nás o pomoc. Rodinu jsme podpořili. V polovině září 2021 pan Lehmann zemřel a přiznané sociální dávky nemohou pokrýt ani základní potřeby rodiny. Paní Lehmannová nás oslovila proto s prosbou o pomoc znovu.

vybíráme od 23.9.2021
91 060 Kč

přispělo

76 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Rodina Lehmannových z České Lípy žila do roku 2007 běžný život. Pan Lehmann úspěšně podnikal a jeho manželka čekala třetího potomka. Pak se všechno změnilo. Pan Jan v noci těžce havaroval, policie bezohledného řidiče nenašla a případ odložila. Po půlročním léčení rozdrcené celé levé poloviny těla měl právo pobírat plný invalidní důchod, on se ale vrátil do práce, aby zajistil své rodině živobytí. Zdálo se, že bude zase dobře, ale po dvou letech přišel malér. Jeho nejmladší, tehdy roční syn vážně onemocněl a musel být i s matkou hospitalizován na JIP. Otec se třemi staršími dětmi se proto rozjel za nimi na návštěvu. Nedojeli. Jejich auto naboural kamion. Zatímco děti nezaviněnou autonehodu přežily jen s oděrkami, pan Jan byl znovu těžce zraněn a upadl do kómatu.  Z nemocnice se domů vrátil trvale těžce postižený. Na chod celé rodiny zůstala paní Lenka sama; ústavní péči odmítla.
Nejprve velká rodina žila z našetřených peněz, pak paní Lenka prodala byt a přestěhovali se do nájemního bytu. Šetřila na všem, občas chodila na brigády, a z toho důvodu jim opakovaně byly přerušovány sociální dávky, které beztak nepokryly základní potřeby.  Její jedinou snahou a náplní dne bylo zajistit dětem dobrou výchovu, vzdělání a náročnou péči o manžela. Jídlo i oblečení pořizovala jen ve slevách a výprodejích. Pak si ale paní Lenka už nevěděla rady a v roce 2017 se obrátila s prosbou o pomoc na naši nadaci. Podporu rodiny jsme zahrnuli do veřejné sbírky a díky velké solidaritě dárců mohli Lehmannovi na čas žít bez každodenních starostí o finance.
V dlouhých covidových měsících se ale zdravotní stav 66letého pana Jana začal prudce zhoršovat a 24hodinová péče jeho manželky se stala nezbytnou. Přivýdělek z brigád tak nebyl již možný. Zajištění rodiny, odkázané jen na sociální dávky, se proto stalo pro 51letou paní Lenku finančně nemožné.  Obrátila se proto v září 2021 na naši nadaci opět s prosbou o pomoc. 
Naštěstí se dcera a tři synové výborně učí, věnují se sportovnímu plavání, jsou skromní a drží při sobě. Všichni čtyři se začali podle svých sil zapojovat též do péče o tatínka a do chodu domácnosti. Nejstarší dcera, VŠ studentka (24 let), šla tak např. o prázdninách 2021 na brigádu, a z toho důvodu byla přechodně rodině přerušena sociální dávka (hmotná nouze). Nyní je začátek školního roku, kdy jsou výdaje na děti pravidelně vyšší. Nejstarší syn začal studovat na SŠ, prostřední je osmák a nejmladšímu je 10 let.
V polovině září 2021 pan Jan náhle zemřel. Od října tak paní Lenka nepokryje s pouhými přídavky na děti  a příspěvkem na bydlení ani nájemné, natož jídlo. Na jinou státní podporu nemá momentálně nárok. Okamžitě začala znovu chodit brigádně uklízet a hledá si trvalé zaměstnání. 
Abychom paní Lence a jejím dětem o něco ulehčili první těžké dny, uhradila naše nadace pohřeb. Tato velice statečná žena, milující manželka a odpovědná matka nám napsala. „…hrozně moc ta vaše pomoc pro mě znamená. Stačí nám překlenout dva, tři měsíce, pak už budeme mít důchody a já snad práci. Tak doufám, že další naši životní etapu už zvládnu …“. Bez finanční pomoci se ale rodina do té doby neobejde.
 
Své dary můžete Lehmannovým posílat také bankovním převodem na účet veřejné sbírky NadaceADRA č. 57333375/0300, v. s. 234. Děkujeme vám. V tom případě se váš dar nezobrazí zde, ale bude zaúčtován k danému variabilnímu symbolu.
 
Nadace ADRA pomáhá Lehmannovým od září 2021.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu