Jilemnický lidskoprávní spolek


Děti, mládež, rodina Osvěta a poskytování informací

Proti sexuálnímu násilí s To po tom!

To po tom je projekt věnující se problematice sexuálního násilí. Vznikl v červnu 2020 na Instagramu (@to.po.tom), kam sdílí anonymní výpovědi obětí sexuálního násilí. Ty se zaměřují především na to, jak daná zkušenost ovlivnila jejich každodenní život, vztahy a zdraví. Cílem projektu je osvěta o těchto následcích a podpora obětí.

vybíráme od 30.6.2021

Proti sexuálnímu násilí s To po tom!

Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Projekt To po tom vytváří bezpečné místo na internetu, kde se oběti sexuálního násilí mohou svěřit. Působí též osvětově - radí, kde a jak vyhledat pomoc, co dělat při sexuálním napadení či vysvětluje Istanbulskou úmluvu.

Proč nás podpořit?

Aktivita projektu stojí čistě na dobrovolnictví, přestože mu věnujeme mnoho času a úsilí. Během prvního roku jsme v tříčlenné sestavě podpořily přes 400 obětí a přeživších. Zároveň jsme vypracovaly informativní obsah, který má problematiku sexuálního násilí dovysvětlit – ať už samotným obětem, nebo širší veřejnosti. 

„Díky To po tom jsem konečně našla odvahu řešit v sobě trauma, které jsem v sobě nosila několik let. Sama sobě jsem si bála přiznat, že jsem byla znásilněná“

Když se totiž oběť rozhodne někomu svěřit, často se setkává s nepochopením, bagatelizací a obviňováním. V důsledku toho pak nevyhledá odbornou pomoc a neobrátí se na policii. Může se pak u ní projevit posttraumatická stresová porucha, myšlenky na sebevraždu a další vážné psychické potíže.
 
Věříme, že tento způsob osvěty může výrazně přispět k destigmatizaci sexuálního násilí a vytvořit v Česku prostředí, v němž se oběti nebojí svěřit a vyhledat pomoc. Ze statistik totiž vyplývá, že každý z nás někoho takového ve svém okolí máme – a každý můžeme takovému člověku pomoci.
 
Díky dárcovství se projekt bude moct nadále rozvíjet a poskytovat podporu co nejvíce lidem, kteří ji potřebují. Sbírka nám například umožní zaplatit náklady spojené s provozem webu, ale i vzdělávání našeho týmu v oblasti práce s obětmi sexuálních trestných činů.
 
Více informací o nás najdete na těchto odkazech:
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Děláte skvělou práci, je důležité aby se o této problematice mluvilo, v Česku se v tomhle hodně zaostávalo. Díky ze dáváte hlas obětem a rozšiřujete povědomí.

David Š

Zanechávám velice drobnou částku, ale snad i ta pomůže s rozvojem. Sleduji vás již dlouho, vaše práce je obdivuhodná, ale samozřejmě by bylo lepší, kdyby jí nebylo třeba.
Mnoho sil do dalšího fungování ❤️💫

Filip💫

Díky moc za to, co děláte!

Monika
500 Kč

Držím palce v další práci. Jedná se o důležitý projekt a věřím, že dokáže pomoci spousty lidem.

Petr Dedek
300 Kč