Zachraňme křížek z.s.


Kultura, umění a historie Regionální a komunitní rozvoj

Zachraňme Öplův kříž u Adršpachu

Křížky, kalvárie, boží muka, kapličky …. Možná je ani nevnímáme. Jsou součástí krajiny, stojí mlčky, ošlehal je čas. Ztratily svou funkci, zapomněli jsme na jejich význam. Ale i tak je jako v dobách minulých míjejí poutníci (dnešní řečí spíše turisté) a kladou si otázky - „Kdo vás tu umístil, jaký příběh skrýváte, proč na tohle místo?“ Pojďme je zachránit společně. Více na http://kreuzalthaus.cz nebo www.zachrankrizek.cz.

vybíráme od 7.2.2021

Zachraňme Öplův kříž u Adršpachu

Öplův křížek byl postaven v roce 1855 Antonem a Mariannou Öpelovými z Dolního Adršpachu, č. 37. Rádi bychom Öpelův křížek u Adršpachu zachránili. Pojďme jej zachránit společně.
0 Kč
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!

Öplův křížek u Dolního Adršpachu


Öplův křížek byl postaven v roce 1855 Antonem a Mariannou Öpelovými z Dolního Adršpachu, č. 37.

V archivech Heimatkreis Braunau je v roce 1890 zmiňována Anna Menzel, rozená  Öpel, z Dolního Adršpachu č. 37, dcera Ferdinanda a Cathariny Öpel. A právě Ferdinand Öpel je synem Antona a Marianny, kteří jsou uvedeni na křížku jako donátoři. Ferdinand Öpel je v roce 1879 v písemnostech uváděn jako zemědělec a správce obce (starosta). 

Statek č. 37 v Dolním Adršpachu byl později prodán a příjmení Öpel se v Dolním Adršpachu již nevyskytuje. Poslední obnovu Öplova křížku zajistil Hermann Michel, poslední německý majitel statku č. 37. Rok obnovy bohužel není znám.

Rádi bychom Öpelův křížek u Adršpachu zachránili.
Pojďme jej zachránit společně.
http://kreuzalthaus.cz
http://zachrankrizek.cz
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu