Charita Valašské Meziříčí


Zdraví

Snadnější cesta k lidem s duševním onemocněním

Sociální rehabilitace Amika podporuje dospělé lidi, kteří se v důsledku duševního onemocnění nebo psychických potíží dostali do situace, kterou nedokážou sami zvládnout. Aby služba byla schopna efektivně podporovat klienty již v průběhu hospitalizace v psychiatrické nemocnici i v jejich přirozeném prostředí, je nezbytné, aby disponovala automobilem.

vybíráme od 2.12.2020

Snadnější cesta k lidem s duševním onemocněním

Sociální rehabilitace Amika podporuje dospělé lidi, kteří se v důsledku duševního onemocnění nebo psychických potíží dostali do situace, kterou nedokážou sami zvládnout. Aby služba byla schopna efektivně podporovat klienty již v průběhu hospitalizace v psychiatrické nemocnici i v jejich přirozeném prostředí, je nezbytné, aby disponovala automobilem. DĚKUJEME, ŽE S NÁMI POMÁHÁTE.
12 152 Kč

přispělo

15 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Rádi bychom podpořili klienty a zájemce o službu již v době hospitalizace s cílem zkrácení doby pobytu v nemocnici a zajištění následné péče v souladu s Reformou psychiatrické péče. Je důležité, aby se klientům dostalo podpory a došlo k navázání spolupráce již v době hospitalizace a bezprostředně po návratu do svého běžného života. V psychiatrické nemocnici jsou pacienti ve specializovaném a kontrolovaném prostředí a jsou otevřeni spolupráci se službou. Když se nepodaří navázat spolupráci přímo v nemocnici, lidé s duševním onemocněním většinou službu již nevyhledají a končí v sociální izolaci, dochází ke zhoršení psychického stavu, který může vést až k opětovné hospitalizaci. 
K tomu, abychom mohli klienty podporovat již v průběhu hospitalizace a následně v jejich přirozeném prostředí, potřebujeme automobil. Ten nám ušetří čas na cestě za klientem ať do Kroměřížské psychiatrické nemocnice nebo do obcí v ORP Valašské Meziříčí, kde naši klienti žijí. Díky automobilu budeme schopni podpořit větší počet klientů, předejít zhoršování jejich psychického stavu a nákladným hospitalizacím v psychiatrických nemocnicích. 

Našim cílem je, aby se klienti zařadili do běžné společnosti, tzn., aby dokázali samostatně bydlet, aby docházeli do zaměstnání (pokud jim to nemoc dovolí), dokázali smysluplně vyplnit volný čas.
V souvislosti s naplňováním těchto cílů spolupracujeme s klienty na rozvoji jejich schopností a dovedností v oblasti komunikace, mezilidských vztahů, zvládání praktických činností jako je jednání na úřadech, nakupování, hospodaření s penězi, obsluha spotřebičů a jiné.
Klientům pomáháme přijmout svou nemoc, aby se v ní „orientovali“, dokázali rozpoznat její příznaky a projevy. Snažíme se o spolupráci s rodinami klientů, chceme oslovovat laickou veřejnost a seznamovat je s problematikou duševního onemocnění.


Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Toto je příběh pana Lukáše, který využívá služeb naší Charity prostřednictvím Sociální rehabilitace Amika.

S Lukášem jsme se potkali koncem léta 2020 v Psychiatrické nemocnici v Kroměříži, kde byl hospitalizovaný. Tam jsme pravidelně dojížděli na setkání s pacienty a jejich ošetřujícími lékaři.  
Setkání probíhala v rámci projektu Multidisciplinarity, který vychází z Reformy psychiatrické péče. Jejich cílem bylo efektivně podpořit pacienty v průběhu hospitalizace a navázat s nimi spolupráci, která by pokračovala i po jejich propuštění domů.  

Lukáš působil již na první pohled jako velmi citlivý, vnímavý a inteligentní mladý muž. Zároveň však bylo zjevné, že jej silně psychicky zasáhlo nedávné úmrtí matky. Doma na něj čekal otčím, se kterým  nenacházel společnou řeč. Ne zřídka se stávalo, že otčím v opilosti Lukáše fyzicky napadal. Z toho pramenil jeho strach vrátit se domů. Mimo to měl Lukáš jen minimální finanční prostředky, dluh na zdravotním pojištění. 

Ještě za doby jeho hospitalizace a za podpory služby Sociální rehabilitace Amika se podařilo s pojišťovnou dojednat splátkový kalendář a podat žádost o bydlení v Domě na půl cesty.  

Po návratu z nemocnice, byla už dojednána prohlídka bytu, kde Lukáš našel svůj prostor pro sebe. S pomocí Sociální rehabilitace Amika si zařídil vše potřebné, nakoupil jídlo a hygienické potřeby, aby ve svém bytě mohl samostatně a plnohodnotně žít. 

Lukáš začal docházet na skupinové aktivity Amiky, kde měl možnost se poznat s ostatními klienty. Postupně se osměloval a přestával se bránit společenskému kontaktu.  

Jeho životní cesta není úplně přímočará, potýká se stále s důsledky neutěšené sociální situace jeho původní rodiny, které měly od dětství vliv na jeho psychiku. Tyto výchozí podmínky ale za podpory služby překonává, pravidelně splácí dluh na pojištění, snaží se řešit situace, které mu život přináší. 

Kdybychom nenavázali spolupráci ještě v nemocnici, pravděpodobně by se k nám Lukáš nikdy nedostal. Většině lidí s duševním onemocněním, zejména při zhoršení jejich psychického stavu, trvá dlouhou dobu, než jsou schopni důvěřovat někomu jinému.

Proto se Amika snaží prohlubovat spolupráci s psychiatrickými nemocnicemi a navazovat kontakt s pacienty již v době jejich hospitalizace. Aby pracovníci služby mohli navázané kontakty prohlubovat a pružně reagovat na akutní potřeby svých klientů, je potřeba pořídit automobil. Ten by ušetřil pracovníkům spoustu času stráveného na cestách za klienty. Sociální rehabilitace Amika by se pak mohla věnovat dalším klientům, kteří potřebují oporu na složité cestě životem.

Založení projektu