Logopedia, z.s.


Lidé s postižením Zdraví

Pomozte nám vrátit pacientům řeč

Vyvíjíme AfaSlovník, první logopedickou aplikaci k léčbě afázie v Česku. Jde o revoluční pomůcku umožňující samostatné procvičování každý den. Logopedi mohou nastavovat pacientům cvičení na míru a sledovat jejich pokroky, a to i na dálku. V současné době má AfaSlovník více než 4 000 uživatelů z řad pacientů, klinických logopedů a pečovatelů na speciálních ZŠ a SŠ. Využívají ji nejen pacienti s afázií, ale také dětští pacienti s vývojovou dysfázií, pacienti s poruchami autistického spektra nebo děti s odlišným mateřským jazykem. Patronem projektu je zpěvák a herec Václav Neckář, který si onemocněním sám prošel.

vybíráme od 30.11.2020

Pomozte nám zefektivnit léčbu afázie i dalších onemocnění řeči

AfaSlovník slouží jako doplněk k logopedické terapii, umožňuje pacientům procvičovat samostatně, z pohodlí domova a navíc zábavnou formou. Získané prostředky využijeme na vylepšení aplikace, které usnadní pacientům její ovládání a přinese detailní statistiky procvičování každého pacienta. Současně nám váš příspěvek pomůže dokončit a spustit AfaSlovník pro slovenské pacienty, kterým podobná pomůcka k léčbě řeči zatím zcela chybí. Vděční budeme za jakýkoliv příspěvek. Děkujeme, tým AfaSlovníku.
22 288 Kč

přispělo

42 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz

CO JE AFÁZIE?

Představte si, že se probudíte a nerozumíte svému okolí. Zní to, jako kdyby na vás všichni mluvili čínsky. Jde o onemocnění, kterému se říká afázie, neboli porucha porozumění a tvorby řeči. Nejčastěji vzniká v důsledku cévní mozkové příhody, ale může postihnout kohokoliv při poškození mozku např. při pádu z kola.

Afázie mění život ze dne na den nejen pacientovi, ale i jeho blízkým. Léky na afázii neexistují, jedinou cestou je intenzivní logopedická terapie. Logopedů je ale málo, a ne každý pacient má terapie dostatek.

Proto jsme vyvinuli AfaSlovník, který zjednodušeně funguje jako Duolingo, učí pacienta znovu jeho mateřský jazyk. Umožňuje procvičovat řeč samostatně bez asistence logopeda, z pohodlí domova, a navíc zábavnou formou.

REVOLUCE V LÉČBĚ AFÁZIE

AfaSlovník obsahuje více než 700 nejfrekventovanějších slov českého jazyka. Vedle upevňování slovní zásoby nabízí trénink mluvení, čtení, psaní a poslech. Aplikaci využívají také kliničtí logopedi, nastavují pacientům cvičení na míru, a to i na dálku.

Oficiálně jsme aplikaci spustili v březnu 2020, ale velký ohlas zaznamenala až v době koronavirové krize, kdy pacienti nemohli docházet na logopedickou terapii. Využili ji nejen pacienti s afázií, ale také pacienti s vývojovou dysfázií, pacienti s poruchami autistického spektra nebo děti s odlišným mateřským jazykem.

Aplikaci najdete na www.afaslovnik.cz.

K ČEMU ZÍSKANÉ PROSTŘEDKY VYUŽIJEME:
 
1/ UX VYLEPŠENÍ APLIKACE

Chceme AfaSlovník dále vylepšovat. Kromě průběžného doplňování nových slovníkových hesel a kategorií, máme připravený UX redesign, který pacientům usnadní ovládání aplikace. Jeho součástí bude propracovaná a rozšířená sekce statistik. Ta poslouží nejen samotným pacientům, ale také logopedům a dalším odborným pracovníkům k monitoringu pacientů na dálku a nastavení cvičení na míru každému pacientovi.

2/ AFASLOVNÍK PRO SLOVENSKÉ PACIENTY

Na základě rostoucí poptávky od slovenských pacientů a jejich blízkých připravujeme aplikaci také ve slovenštině. Hlasem slovenského AfaSlovníku bude herec a moderátor Maroš Kramár. Jeho obsah jsme tvořili společně s Jazykovedným ústavom Ľudovíta Štúra. Získané prostředky nám pomohou aplikaci pro slovenské pacienty dokončit a spustit.

ŘEKLI O AFASLOVNÍKU

„Po detailnom vyšetrení všetkých jazykových funkcií môže klinický logopéd vybrať postupy (alebo kombinovať viac postupov súčasne) tak, aby reflektovali silné a slabé stránky jazykových a kognitívnych schopností pacienta. Program obsahuje veľmi kvalitne pripravený a bohatý obrázkový materiál a individuálne nastaviteľné postupy terapie. Logopedická terapia pomocou AfaSlovníka vedená skúseným odborníkom tak ponúka jedinečnú možnosť zintenzívniť terapiu jazykových deficitoch aj v domácom prostředí“.

prof. PaedDr. ZSOLT CSÉFALVAY, Ph.D.
klinický logopéd, vedúci Katedry logopédie, Univerzita Komenského, Bratislava

„Tuto aplikaci můžu jen doporučit. Můj manžel je po mozkové příhodě a díky tomu, že každý den cvičí, vše co tato aplikace nabízí, se jeho slovní zásoba hodně zlepšila. I logopedky, ke kterým dochází, ho chválí. Moc ho to baví, za to velké díky.“

JOLANA DICKOVÁ
manželka pacienta
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Snad aplikace pomůže jedné úžasné blízké osobě, která to teď potřebuje. Díky!

Jan Novotný
2 000 Kč

Děkujeme za to, co děláte. :)

Eva Vidláková

Hančová Mirka

Miroslava Hančová
1 000 Kč

Maminka je týden po mrtvici, velmi špatně snáší hlavně psychicky, že se s námi nedomluví. Aplikaci jsem našla náhodou, určitě ji vyskoušíme. Maminka má moc ráda pana Neckáře, to by ji mohlo motivovat. Děkujeme, že pomáháte.
Martina M.

Dárce

Skvělý projekt, děkuji za to, co děláte!

Petra Koubková

Skvělý počin, držím palce ať se vše daří.

Michaela Vymětalová
500 Kč

drzim palce.

Robert Fiut

Let Bilbo Baggins speak correctly again

Dárce
300 Kč

Skvela iniciativa. Drzim palce.

Dárce

Díky za to, co děláte!

Adéla Hanáková
1 000 Kč