Nadace OSF


Vzdělávání a výzkum Osvěta a poskytování informací

Podpořte dotisk Rukověti zdánlivě bezmocných

Pomozte nám zafinancovat dotisk beznadějně rozebrané příručky Rukověť zdánlivě bezmocných, základní metodologie úspěšné advokační práce pro neziskové organizace i aktivní jednotlivce.

12 523 Kč
vybráno 125 % z 10 000 Kč

přispělo

37 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Různé občanské iniciativy, od velkých nevládních organizací po neformálních skupiny aktivních občanů a občanek, se zasazují o prosazení změn v nejrůznějších oblastech našich životů. O změny zákonů na národní úrovni, ovlivnění rozhodnutí zastupitelstev v obcích a městech a desítky dalších věcí. 

Klíčové je, aby uměly srozumitelně vysvětlit, o co jim jde, v čem spočívá problém, který řeší, identifikovat osoby, které je potřeba “vtáhnout do hry” a nebo ty, na které je třeba “zatlačit”, protože mají v rukou moc, kýžená rozhodnutí činit. 

Občanská aktivita je nedílnou součástí fungující demokracie. A pro to, aby se lidé společensky angažovali, nestačí pouze chuť věnovat svůj čas a schopnosti. Je také třeba vědět jak na to. Není nutné, aby všichni kráčeli všemi slepými uličkami, které na ně číhají, aby objevovali již objevené. Proto jsme se rozhodli sepsat příručku o plánování občanských advokačních kampaní. Letité zkušenosti mnoha lidí, kteří se někdy více a jindy méně úspěšně snažili o prosazování společenských změn, jsme vložili do Rukověti zdánlivě bezmocných

Rukověť jsme vydali v srpnu 2020 a během pár týdnů byla beznadějně rozebraná. Rádi bychom umožnili dalším iniciativám a organizacím mít svůj vlastní výtisk. Zájem o Rukověť zdánlivě bezmocných dalece přesáhl naše očekávání a stále se ozývají další občanské iniciativy, které by ji uvítaly.

Pomozte nám dofinancovat dotisk beznadějně rozebrané příručky Rukověť zdánlivě bezmocných autorů Štěpána Drahokoupila, Petra Machálka a Milana Štefance, základní metodologiie úspěšné advokační práce pro neziskové organizace i aktivní jednotlivce. Autoři mají zkušenosti jak s vedením kampaní, tak s podporou dalších organizací a iniciativ od lokální až po celostátní politiku. Dlouhodobě spolupracují s Advokačním fórem Nadace OSF, která příručku vydává, nebo s Nadací Via v rámci programu Rychlá rota.

Chcete získat vlastní výtisk Rukověti nebo podpořit tištěné kopie pro další aktivní lidi, kteří ji pak mohou mít skutečně po ruce v papírové podobě a ne pouze elektronicky? Právě vy můžete nyní dotisk příručky podpořit a současně ji od nás dostat.

Náklad na dotisk jednoho kusu je 150 Kč. Očekávat jej můžete během ledna 2021.

Co se stane, když…

  • Přispějete 150 Kč (a více)?
  • Budete mít možnost objednat si vlastní tištěnou příručku, kterou vám rádi pošleme.

  • Podpoříte dotisk částkou 450 Kč a vyšší? 
  • Pošleme vám tištěnou verzi s podpisy autorů. Další výtisky budou pro ty, kteří s kampaněmi teprve začínají a v tuto chvíli ještě ani netuší, že ji budou potřebovat.

  • Dáme dohromady více než 10 000 Kč a více?
  • Pozveme všechny dárce na dvě párty s autory Milanem, Petrem a Štěpánem :-). Spravedlivě jednu v Praze a jednu v Brně. Až tedy situace s COVIDem dovolí. 
Myslím, že příručka (...) může být určitou pomocí a posilou a může být nápomocná v orientaci, jak definovat cíle, jak šetřit a účelně vynakládat síly.” 
Někdejší ombudsmanka a mluvčí Charty 77 Anna Šabatová

Více o příručce najdete na stránkách Nadace OSF.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Must have 😅

Žaneta Gregorova
450 Kč