Díky, že můžem, z.s.


Vzdělávání a výzkum Kultura, umění a historie

Samet na školách

Letos v listopadu si budeme po celé republice připomínat, že už 34 let máme svobodu. Ve spolupráci s organizací Post Bellum chystáme pro školy k příležitosti 17. listopadu vzdělávací programy moderní historii i o aktuálních společenských tématech.

35 500 Kč
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Během listopadových událostí v roce 1939 i 1989 stáli studenti přímo ve středu dění. Jak budou tato výročí a hodnoty svobody a demokracie reflektovat dnes? 

Co školám nabízíme?

Učitelům nabízíme na jednom místě řadu materiálů a aktivit, které si mohou zdarma stáhnout nebo objednat. Výuku tak mohou obohatit o workshopy, přednášky o soudobých dějinách, nebo debaty týkající se svobody a demokracie dnes i v minulosti. Program jsme dali dokromady s více než 50 neziskovými organizacemi i jednotlivci.

Vedle toho pomáháme studentům připravit na školách jejich vlastní oslavy svobody. Věříme, že aktivity, do jejichž organizace jsou zapojeni přímo studenti, mají na škole větší dopad. Skupina aktivních spolužáků dokáže k zájmu o věc strhnout ostatní, a to v nich probouzí hlubší zájem o témata, kterých se projekt dotýká.

Vzhledem k aktuální epidemiologické situaci připravujeme také online materiály a program bez účasti lektorů, které lze využít i během distanční výuky.

Více informací a nabídka programu je k dispozici na www.sametnaskolach.cz/nabidka-programu.


Projekt Samet na školách pořádají organizace Post Bellum, o.p.s. (Paměť národa), a spolek Díky, že můžem. 

Jak to vypadalo v loňském roce?

V roce 2019 se do projektu zapojilo celkem 214 škol, na 60 z nich si program (jednodenní festival) uspořádali sami studenti. Jak jejich akce vypadaly? Podívejte se na naše aftermovie.

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu