Nadace Via


Životní prostředí

Živá komunita: Zachraňme unikátní alej v Českých Velenicích!

Chceme dosáhnout přehodnocení záměru maximální obnovy českovelenické jírovcové a lipové aleje, která by znamenala likvidaci vysokého počtu kvalitních stromů. Naším cílem je vyvolat odbornou diskuzi o významu vzrostlých stromů ve městě v době klimatických změn a katastrofálního sucha. Podpořte, prosím, zpracování oponentního dendrologického posudku, který prokáže stav stromů ve stoleté aleji, jež je registrovaným významným krajinným prvkem.

vybíráme od 29.5.2020
20 500 Kč
vybráno 68 % z 30 000 Kč

přispělo

15 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Dle vyjádření oslovených odborníků – arboristů, dendrologů, krajinářů, entomologů, ekologů i architektů – má zachování českovelenické jírovcové a lipové aleje velký význam. Za systematické a pravidelné odborné péče mohou vzrostlé stromy nadále dobře prosperovat. Dle odborníků je stejně dobře možná i výsadba nový ch stromů náhradou za stromy na konci jejich vitality. 

Žádáme o přehodnocení záměru maximální obnovy aleje, tj. likvidace současného porostu obsahujícího mnoho kvalitních stromů, a to na základě oponentní odborné diskuze ZA ÚČASTI VEŘEJNOSTI, tj. přednesení a vyslyšení názorů odborníků a veřejnosti, předložení odborných posudků, návrhů variant na zachování aleje. V současné době nepříznivých klimatických změn, hrozbě následků katastrofálního sucha a vzhledem ke všem benefitům, které vzrostlé vitální stromy městu a jeho občanům skýtají, má zachování aleje obrovský smysl. Vděčni nám budou všichni, kdo alej, její stromy, stín, klima a pohodu vyhledávají, matky s dětmi, staří i mladí lidé, procházející, místní a návštěvníci města, neb jiného rovnocenného parku ve městě není.
Projekt na zpracování oponentních posudků a diskuse k záchraně českovelenické jírovcové a lipové aleje byl podpořen Nadací Via v programu Živá komunita. Každou korunu, kterou darujete, nám Nadace Via zdvojnásobí až do výše 20 000 Kč!
 



Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Držím palce, každý zachráněný strom se počítá.

Nikola Hejnová
1 000 Kč