Nadace české bijáky


Kultura, umění a historie

Nadace české bijáky

Milujeme filmy, české filmy. Jejich osud nám není lhostejný. Již od roku 2012 se soustavně snažíme zachraňovat naše společné filmové dědictví. Naštěstí v tom nejsme sami. Děkujeme všem, kteří naše úsilí podporují.

Pomozte filmům zpátky do života

Vše kolem nás i filmy, které máme rádi, stárnou. Ne jejich duch, ale materiál, na kterém jsou zachyceny, celuloid a emulze na něm, podléhají krutosti času. Marně se vzácné negativy uchovávají v lednicích. Na jejich pozdějších kopiích je stárnutí filmů čím dál tím víc vidět. Pomozte nám zachránit filmy a vrátit je zpátky mezi diváky.
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Za dobu svého působení přispěla Nadace české bijáky na proces digitálního restaurování zlatého fondu české kinematografie více jak osmi miliony korun. 
Na svém kontě má restaurování Formanovy komedie Hoří, má panenko, snímku Vojtěcha Jasného Všichni dobří rodáci, filmu Jiřího Menzela, oceněného Cenou Akademie, Ostře sledované vlaky, kultovního Intimního osvětlení Ivana Passera a dalšího oscarového filmu Obchod na korze režisérského tandemu Ján Kadár a Elmar Klos. Všechny tyto filmy byly slavnostně uvedeny za účasti autorů na MFF KV.
V roce 2014 vznikl další projekt Čistíme svět fantazie. Vedle Nadace se na něm podílela Česká televize a Muzeum Karla Zemana. Projekt si kladl za cíl digitálně zrestaurovat tři filmy Karla Zemana, a tak se ještě v roce 2015 filmoví diváci ve Varech dočkali premiéry digitálně zrestaurovaného Vynálezu zkázy a o rok později pak ve Zlíně Zemanova Barona Prášila. Završením celého projektu pak bylo zrestaurování Cesty do pravěku, která byla uvedena do kin na jaře 2019.
Přispěním na účet Nadace české bijáky pomůžete dalším aktivitám nadace v oblasti digitálního restaurování a uchování klenotů zlatého fondu české kinematografie.

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu