Nadace Via


Regionální a komunitní rozvoj

Živá komunita: Historické odhalení v Nejdku

Chceme za pomoci Kulturní komise města dokončit výtvarnou práci žáků ZUŠ a obyvatel města, kteří vytvořili mozaikové kachle s erby a podobiznami nejstarších držitelů města. Rádi bychom provedli slavnostní historické odhalení, které bude poučné a esteticky vylepší nejstarší části města. Váš příspěvek bude dalším hodnotným střípkem do opravdové mozaiky.

vybíráme od 1.8.2019
19 000 Kč
vybráno 54 % z 35 000 Kč

přispělo

23 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Město Nejdek najdete v srdci Krušných hor. Bylo vystavěno v údolí řeky Rolavy, jež obtéká žulový masiv, na kterém se tyčí kamenná věž, zbytek strážního hradu. Město má svažitý terén, proto byly na mnoha místech vytvořeny kamenné zídky a zdi. Původní stavitelé byli mistři. Bez použití malty vystavěli mnoho opěrných zdí. V pozdějším období, 70. letech byly zídky zpevněny betonem a jejich vzhled značně utrpěl.
Nejdecká skupina si dala za úkol jejich proměnu. Spolu se žáky Základní umělecké školy chtějí odhalit portréty prvních držitelů města, Plika, Schlika a Czernina. Tito muži se zasloužili o rozvoj města, a proto si zaslouží, být zviditelněni, aby je i současní Nejdečané, jako svou historii znali.

Technikou mozaiky žáci vytvořili mozaikové kachle, které po sestavení vytvoří obrazy panovníků. Během workshopů pro veřejnost vznikly i erby. Chtěli bychom pro Nejdečany vylepšit vzhled zdi u hradní věže a zinscenovat odhalení podobizen s historickou hudbou a malým občerstvením. Máme hotové portréty a znaky, chybí nám finance na skleněné gravírované jmenovky, informační tabule a celou instalaci mozaik. Na tvorbě znaků a podobizen se podílelo 30 dospělých a 50 dětí. Ti především, si oslavou zaslouží zhodnocení vynaloženého úsilí pro město. Slavnostní odhalení mozaik u zdi hradu doplní povídání o historii města a návštěvou nás poctí i žijící potomci zakladatelů, Děpold Czernin a František Schlik.

Částku, kterou chceme vybrat, použijeme na vytvoření nápisů a jmenovek panovníků na sklo, na instalaci mozaikových kachlů i jmenovek na zeď (penetrace zdi, výplata zedníkům, úhrada za zapůjčení lešení), na uspořádání koncertu (ozvučení a odměna zpěvákům), občerstvení (kynuté koláčky, káva, čaj), vytvoření krytého zázemí pro případ deště (zapůjčení stanu). Ve spolupráci s ochotnickým divadelním spolkem zapůjčíme historické oděvy a vložíme do slavnostního aktu příběh. V případě získání vyšší částky vytvoříme informační tabule (konstrukce, grafika, tisk, ukotvení).

Projekt byl podpořen Nadací Via v programu Živá komunita. Každou korunu, kterou darujete, nám Nadace Via zdvojnásobí až do výše 20 000 Kč!     
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Výtěžek představení 30.8. 2019 u kostela Sv. Martina, prodáno 60ks vstupenek po 50.-Kč.

Karel Uzel - Divadelní soubor Jirásek
3 000 Kč

Nejdek bude díky Vám zase krásnější :)
Děkuji

Ludmila Vocelková
1 000 Kč

Děkujeme

Vladimír Nečas
300 Kč

Ať se dílo podaří.

Heřman Kouba
300 Kč