Spolek pro obnovu kaple Botschen


Kultura, umění a historie

Pojďme zachránit kapli !!!

Na vrcholu malého zalesněného pahorku u obce Libouchec najdete ukrytou secesní kapli z konce 19. století. Je možné, že je to možná vůbec první secesní stavba v okolí. Kaple patřila rodině továrníka Friedricha Botschena, který je pohřben v kryptě nacházející se pod kaplí. V současné době je podobně jako historie jejího původního vlastníka kaple zapomenutá, zdevastovaná a zchátralá. Myslíme si, že historie nemá být zapomenuta a stavby, které jsou jejími svědky mají zůstat zachovány pro nás všechny a ty, co přijdou po nás. Proto vznikl Spolek pro obnovu kaple. Náš cíl je zachovat tuto unikátní stavbu, obnovit a zpřístupnit lesopark, který ji obklopuje a také zdokumentovat a předat příběhy rodiny Botschen, která se zásadním způsobem podílela na formování nejen obce Libouchec. Zkrátka bychom rádi vrátili touto drobnou aktivitou světu to, že po něm můžeme chodit.

vybíráme od 8.10.2018

Zachraňme kapli !!!

47 471 Kč

přispělo

12 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Zachraňme společně  kapli rodiny Botschen, která stojí zapomenuta a zchátralá na návrší nedaleko Libouchce. Kapla je jednou z prvních secesních realizací na ústecku. Byla postavena  Fridrichem Wilhelmem Botschenem majitelem továrny na samet a plyš, jako místo posledního odpočinku jeho rodiny. Kaple je zchátralá, zdevastovaná vandaly, ostatky, které se nacházely v kryptě pod kaplí byly hanobeny vykradači hrobů, proto byla krypta po posledním nájezdu těchto živlů zazděna.  Není nám lhostejný osud této unikátní stavby a památky na doby minulé. Spolek vyhlásil veřejnou sbírku, která společně s dotačními a nadačními zdroji umožní financování oprav. Projekt  na záchranu kaple je rozdělen do několika etap. První  a zásadní etapa představuje  rekonstrukci střechy nad lodí kaple. Tím se zastaví chátrání. V dalších etapách bude rekonstruována střecha na zvonici, dále vitrážová okna, interier. Poslední etapu představuje obnova přilehlého lesoparku. 
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Pracujeme na žádosti o grant  do grantového kola  Ústecké komunitní nadace  na stříšky  nad  hlavním vchodem a nad  vchodem do krypty.  Letošní rok  jak všichni vědí je mimořádný, díky  pandemii  zrušil Ústecký kraj  dotační titul , do kterého jsme podali žádost  o dotaci na střechu na věži. Provizorně jsme  střechu věže nechali zakrýt, aby do kaple nepršelo. Naše kaple má tedy modrého "kulicha" :).  Bohužel jsme dotaci na věž nedostali a na účtu sbírky zatím  není dostatek peněz. Ale  přeci jen dobrá zpráva je, že  jsou ve výrobě vitráže do oken - okno nad vchodem  do kaple - které je podpořeno také grantem UKN a malá kulatá okénka ( 4 postranní) , na které se  složili dárci. Velké okno nad vchodem do krypty musí ještě počkat.   Okna nemůžeme zasadit dokud nebude hotové věž - aby se při stavebních pracích, které budou náročné nepoškodily. Proto jsme domluveni  s přáteli z Petrovic, že  naše vitráže vystavíme  v jejich kostele  s prosklenou střechou v petrovickém muzeíčku , dokud je nebudeme moci dát  tam kam patří !!!  Naše veřejná sbírka  stále běží -  to jestli bude možné na rok 2021 získat  dotaci na střechu - je ve hvězdách !  Prosíme proto o podporu  - Děkujeme dárcům !!!

Záchrana kaple  úspěšně pokračuje!
V roce 2019 se podařilo díky darům a podpory Ústeckého kraje, dát kapli novou střechu. Současně byla provedena pevná vazba stropu.  Otevíráme další etapu! V roce 2020 bychom chtěli opravit střechu na věži a pořídit vitrážová okna.  Vyhlašujeme tedy další aktivitu  - a to KUP SI OKNO DO KAPLE !!!
V kapli jsou dvě oblouková  a čtyři malá kruhová okna.  Z původních vitráží se dochovalo jen minimum skel. S jistotou lze určit, že v oknech byl rastr z kosočtverců světle zelené barvy, v okrajích lemovaný bordurou z malovaných skel. Vitrážová okna navrhl  podle dochovaných zbytků skel restaurátor pan Jan Karko, cena  za okno nad vchodem je  včetně ohýbaného dřevěného rámu  120 000,- Kč, cena malých kulatých okének je 6 500,- Kč ( okénka jsou 4 ks),  velké okno v kamenném rámu  je rozpočtováno  na 100 000,- Kč.  Všechny ceny jsou včetně montáže, dopravy apod.  Kdo přispěje v rámci  KUP SI OKNO, bude  mít v kapli uvedené své jméno u příslušného okna - na decentní vkusné tabulce. Předpokládáme, že  se na jednotlivá okna složí více dárců.  A ještě jedna  informace. V roce 2020 bude Noc kostelů 5.6.2020. S kaplí se do Noci kostelů 2020 určitě zapojíme! Vymyslíme program a účastníkům přiblížíme postup  záchrany kaple, už se na to moc těšíme!!!  Prosíme Vás tedy, vážení milovníci  historie a památek podpořte naše snažení a přispějte na okna !

Založení projektu

Ať se záchrana podaří!

Lenka Mottlová
300 Kč

Sympatický záměr. Jen aby se kaple po opravě nestala terčem vandalů... Ale za pokus to stojí, držím palce!

Středočech
10 642 Kč

Ať se záchrana podaří.Komunisti už ponicili náš kraj více než dost...

Karel Prošek
300 Kč

Oprava bude asi chvilku trvat, ale možná si pak budeme takových míst více vážit. Držím palec a těším se na dobré zprávy...

Ondřej Chour
1 000 Kč

To misto jsem navstivil jen jednou, ale mam pocit, ze mu neco dluzime ...

Tomas Riese
500 Kč

Držím palce!

Iveta
500 Kč