Kverulant.org o.p.s.


Osvěta a poskytování informací Životní prostředí

Drahý biOOmyl

V ČR je povinné přimíchávat do nafty a benzínu biopaliva. To klasické pohonné hmoty zdražuje a znehodnocuje . Koncept povinných biopaliv má také řadu dalších negativních vedlejších dopadů. Proto je již od roku 2010 cílem Kverulanta zastavit toto škodlivé plýtvání. To se mu společně s dalšími daří. V roce 2015 se EU zastavila nárůst povinně přimíchávaných biosložek. Stále však není vyhráno, protože hlavní producent biopaliv Andrej Babiš na nich vydělává miliardy.

Biopaliva neplní žádný z cílů, spíše naopak

Zastavme je. Podpořte nás v boji proti státem podporovanému škodlivému nesmyslu.
35 494 Kč

přispělo

46 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
U zrodu míchání pohonných hmot a biopaliv byly 3 hlavní cíle. Dle aktuálních dat ale žádného z nich nebylo dosaženo a nejspíš ani nikdy nebude.
 
I přes extrémní nárůst ploch osetých řepkou musíme biopaliva dovážet, a to z chudých rozvojových zemí. Tam produkce vyvolává kácení pralesů a nejspíš i hlad a nucenou dětskou práci. Kvůli výrobě biopaliv roste také spotřeba palmového oleje, kvůli kterému jsme přitom ochotni bojkovat řadu potravin. Certifikace biopaliv nefunguje, a máme na to papír přímo od Evropského účetního dvora.
 
Z vypracovaných studií také víme, že při výrobě biopaliv vzniká více než 5x více CO2 než při výrobě klasického benzínu či nafty. Při jejich spalování v motorech aut se pak do okolí uvolňuje více látek, které vůbec nesvědčí zejména zdraví našich plic. A trpí i včely. Podle veterinární správy je nyní postřiky řepkových polí postiženo 2x více včelstev než dříve.
 
Tato kritika již vedla EU k revizi svých cílů a kromě snížení svého 10% cíle na 7 %, také donutila ČR zrušit nulovou spotřební daň na biopaliva. To je rozhodně dobrá zpráva, ale přichází druhá a třetí generace biopaliv a boj nekončí. Za biopaliva platíme asi 4,7 miliard ročně. Zastavme to. Podpořte Kverulanta v jeho úsilí zastavit zdražování benzínu a nafty a zbytečné a škodlivé plýtvání. Tématu se věnuje již 6 let.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Poručíme větru, dešti i globálnímu oteplování

Přestože problematická hypotéza o globálním oteplování v důsledku lidské produkce CO2 nebyla nikdy potvrzena, drahý lov na neškodný CO2 pokračuje zuřivě dál. V souladu s Pařížskou dohodou vynakládáme miliardy na to, aby průměrné globální teploty v roce 2050 nevzrostly o 2 °C, ale jen o 1,5 °C oproti hodnotám před průmyslovou revolucí. Náklady na dosažení tohoto absurdního cíle platíme všichni, ale patrně nejvíce postiženou skupinou jsou řidiči. Dodavatelé nafty a benzínu totiž mají povinnost snižovat produkci CO2  nejen tím, že do paliv klasických musí přimíchávat drahá biopaliva, ale musí také dodat předepsaný podíl paliv jako je zemní nebo zkapalněný ropný plyn, vysokoprocentní biopaliva, elektřina či vodík. Tato, údajně ekologická, paliva by však bez masivních dotací nikdo nechtěl.  Tyto dotace musí někdo zaplatit a to paliva klasická významně zdražuje. Nejen na toto téma hovořil ředitel obecně prospěšné organizace Kverulant.org Ing. Vojtěch Razima s ředitelem České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu Ing. Janem Mikulcem, CSc. Kverulant.org kritizuje nesmyslnost boje s globálním oteplováním již řadu let. I díky němu se EU v roce 2015 definitivně shodla, že omezí používání biopaliv ze zemědělských plodin v dopravě z původních 10 % na 7%.

Přestože se Andrej Babiš, hlavní pěstitel řepky olejky, bude pravděpodobně sestavovat již druhou vládu, Kverulant svůj odmítavý názor k povinnému přimíchávání biopaliv do nafty a benzínu nezměnil. V kauze Drahý biOOmyl je i nadále jeho cílem zastavit toto nesmyslné plýtvání. A jaký je váš názor na biopaliva? Souhlasíte s povinným přimíchávání biopaliv do benzínu a nafty? V Kverulantově anketě již hlasovalo téměř 600 lidí, Podívejte se na výsledky a připojte i vy svůj hlas. 

Debatní klub o palmovém oleji
V ČR je povinné přimíchávat do nafty a benzínu biopaliva. To klasické pohonné hmoty zdražuje. Nejen proto Kverulant tento koncept již několik let usedavě kritizuje. Koncept povinných biopaliv má také řadu dalších negativních vedlejších dopadů. Jedním z nich je devastace deštných pralesů v Indonésii v důsledku zvýšení produkce palmového oleje, který široce používá nejen v potravinářství, ale i na výrobu biopaliv. Nedávno na toto téma přišli do Debatního klubu diskutovat Stanislav Lhota, český primatolog, zoolog a ochránce indonéského životního prostředí a známý agrární analytik Petr Havel:

Přestože se Andrej Babiš, hlavní pěstitel řepky olejky, stal vítězem voleb, Kverulant svůj odmítavý názor k povinnému přimíchávání biopaliv do nafty a benzínu nezměnil. V kauze Drahý biOOmyl je i nadále jeho cílem zastavit toto nesmyslné plýtvání. A jaký je váš názor na biopaliva? Souhlasíte s povinným přimíchávání biopaliv do benzínu a nafty? V Kverulantově anketě již hlasovalo téměř 200 lidí, Podívejte se na výsledky a připojte i vy svůj hlas. 

Andrej Babiš asi nemá radost
Europoslanci z vlivného výboru pro životní prostředí chtějí ukončit přidávání první generace biopaliv do pohonných hmot. Podle návrhu europoslanců mají v roce 2030 skončit biopaliva vyráběná z řepky, kukuřice nebo z cukrové řepy. Ještě dříve se má zakázat biopalivo z palmového oleje, a to již v roce 2021. Stanovisko výboru ještě musí podpořit celý Evropský parlament. Návrh evropských poslanců jde proti byznysu několika podniků koncernu Agrofert. Jde například o podnik Preol, který vyrábí metylestery mastných kyselin, jež se přidávají do biopaliv. Největším výrobcem bioetanolu je cukrovar Tereos TTD. A tak je Babišovo Česko samozřejmě proti návrhu. Naopak Kverulant.org tento zákaz radostně vítá s ním patně i většina české veřejnosti. Vyhráno však ještě zdaleka není. Stále se objevují i návrhy povinný podíl drahých biopaliv zvýšit.

Přestože se Andrej Babiš, hlavní pěstitel řepky olejky, stal vítězem voleb, Kverulant svůj odmítavý názor k povinnému přimíchávání biopaliv do nafty a benzínu nezměnil. V kauze Drahý biOOmyl je i nadále jeho cílem zastavit toto nesmyslné plýtvání. A jaký je váš názor na biopaliva? Souhlasíte s povinným přimíchávání biopaliv do benzínu a nafty? 

ROZHOVOR O GLOBÁLNÍM OTEPLOVÁNÍ
Kverulant.org pozval k rozhovoru na téma globální oteplování RNDr. Ondřeje Dvořáka, CSc., šéfredaktora populárně vědeckého serveru Akademon.cz. Hypotéza globálního oteplování v důsledku lidské činnosti nebyla stále potvrzena. Naopak celá řada argumentů svědčí proti této hypotéze. Globální klimatické modely, na jejichž základě Mezivládní panel pro změny klimatu, předpovídá výrazný nárůst teploty v příštích desetiletích a s tím spojené katastrofy, jsou naprosto nedostatečné. Od svého vzniku v devadesátých letech nesouhlasí jejich předpovědi s realitou. Skutečné teploty jsou nižší než předpovědi. Přesto jsme stále nuceni vynakládat obrovské množství prostředků na údajný boj proti globálnímu oteplování. Tristním příkladem je masivní podpora fotovoltaiky či povinné přimíchávání drahých biopaliv do paliv klasických. Již deset let jsou čeští řidiči nuceni tankovat naftu a benzín s biosložkou. Jen za roky 2011 až 2015 byli motoristé donuceni sáhnout do kapes pro téměř 13 miliard korun navíc. Deklarovanými důvody bylo snížení emisí oxidu uhličitého, zajištění práce pro zemědělce a omezení závislosti na dovozu ropy. Nic z toho se nestalo. Proto je cílem Kverulanta zastavit toto škodlivé plýtvání. 

DESET LET S BIOPALIVY
Před deseti lety byli čeští řidiči na čerpacích stanicích poprvé donuceni natankovat naftu s biosložkou. U benzinu to bylo o pár měsíců později. Deklarovanými důvody bylo snížení emisí oxidu uhličitého, pokus zajistit nový příjem pro zemědělce a omezit závislost na dovozu ropy. Nic z toho se nestalo. Naopak. Koncept povinných biopaliv má také řadu dalších negativních dopadů.  Zdražuje klasické pohonné hmoty,  způsobuje masivní znečištění podzemních vod. Proto je cílem Kverulanta zastavit toto škodlivé plýtvání. A společně s dalšími se mu to daří.  Podrobnosti naleznete v kauze Drahý biOOmyl.

VŠE CO JSTE (NE)CHTĚLI VĚDĚT O ŘEPCE A BÁLI JSTE SE ZEPTAT
Nedávno se řepce olejce věnovala vědecká reakce stanice Českého rozhlasu Plus. Reportáž byla uvedena s podtitulem: „Biopaliva měla zlepšit životní prostředí a snížit závislost na ropných šejcích. Hlavní cíle se ale podle všeho nedaří splnit. Jaká je budoucnost biopaliv?“ Kverulant jako letitý kritik konceptu povinného přimíchávání biopaliv dostal v pořadu prostor. 

ANO, BUDE LÍP
V květnu 2015 se EU definitivně shodla, že omezí používání biopaliv ze zemědělských plodin v dopravě z původních 10 % na 7 %. EU také donutila Českou republiku zrušit k 1. lednu 2016 nulovou spotřební daň na biopaliva. Zejména bionafta se tak stala dražší než normální nafta, a to vedlo k praktickému zastavení jejího prodeje. To se jistě producentům biopaliv v čele s Andrejem Babišem nelíbilo, a tak se od minulé soboty spotřební daň na některá biopaliva opět snížila. U bionafty dokonce více než dvakrát.  Čistá bionafta FAME B100 tak už nově nepodléhá spotřební dani 4,59 Kč na litr ale pouze 2,19 Kč na litr. Připomeňme, že spotřební daň na klasickou naftu je vyšší a to 10,95 Kč na litr. Podrobnosti naleznete v kauze Drahý biOOmyl.

BIOPALIVA MĚLA BÝT ZACHRÁNCEM KLIMATU I ZEMĚDĚLSTVÍ. JEDINÉ, CO ALE PROKAZATELNĚ DOKÁZALA, JE ZDRAŽIT POHONNÉ HMOTY
Dnes se biopalivům věnovala vědecká reakce stanice Českého rozhlasu Plus. Reportáž byla uvedena s podtitulem: „Biopaliva měla být zachráncem klimatu i zemědělství. Jediné, co ale prokazatelně dokázala, je zdražit pohonné hmoty.“ Kverulant jako letitý kritik konceptu povinného přimíchávání biopaliv dostal v pořadu prostor.



ŽLUTÁ NEMOC V PLNÉM KVĚTU
Tak už zase kvete řepka. A letos jí bylo zaseto zase o něco víc než loni.  Kverulant natočil o pěstování řepky krátký film.  Jmenuje se ŽLUTÁ NEMOC a uvádí nejdůležitější argumenty proti pěstování řepky ve velkém.

Ještě více palmového oleje
Údajně každou hodinu zmizí tři kilometry čtvereční deštného pralesa kvůli palmovému oleji. Ve světě se ho každoročně vyprodukuje více než 60 milionů tun. Jeho výroba je totiž levná. Brusel teď stojí před dilematem. Má předložit opatření, jak používání palmového oleje do roku 2020 zcela zamezit. Biopaliva, do nichž se přidává, jsou ale podstatnou součástí unijního boje s emisemi CO2. Na nesmyslnost tohoto boje za „lepší zítřky“ upozorňuje Kverulatn.org ve své kauze Drahý biOOmyl již od roku 2011.

Další zvýšení osební plochy řepky
Podle nových údajů ČSÚ pro sklizeň 2017 se plochy řepky olejky v ČR opět zvýší, a to o 14 000 hektarů. Andrej Babiš z toho asi bude mít radost, ale bude sám. V ČR je povinné přimíchávat do nafty a benzínu biopaliva. To klasické pohonné hmoty zdražuje. Koncept povinných biopaliv má také řadu dalších negativních dopadů. Proto je cílem Kverulanta zastavit toto škodlivé plýtvání. Více naleznete v kauze biOOmyl.

Andrej Babiš na blacklistu
Vše zatím nasvědčuje tomu, že biopaliva ve světě způsobila velké zdražení potravin a škodí i 6 milionům motoristů v ČR. S jistotou však prospívají Andrejovi Babišovi, který je ve velkém vyrábí. Asi proto si v roce 2010 zařídil zvýšení povinně přimíchávaného podílu biosložky v pohonných hmotách. V červnu 2015 mělo skončit jejich daňové zvýhodnění, a tak Babišovo ministerstvo připravilo pokračování, i když Evropa už se vydala směrem opačným. Výroba biopaliv je totiž drahá, neefektivní a škodí lidskému zdraví více, než se původně myslelo. Andrejovi Babišovi to nevadí, a zapisujeme ho proto na Kverulantův blacklist.

Založení projektu

Přeji hodně úspěchů.

Bohuslav Odvářka
100 Kč

Díky za Váš boj!

Petr Jun
100 Kč

ano je to hloupe a ucelove rozhodnuti

Zdenek Cermak
500 Kč

Ďakujem, že bojujete proti bionezmyslu.

Pavol Goga
5 000 Kč

Drzim Vam palce, nezklamte nas!

Dárce
100 Kč