Kverulant.org o.p.s.


Osvěta a poskytování informací Protikorupční aktivity

Národní elektronický tunel

Stát utratil 600 milionů za program, který nikdo nepotřebuje, a přestože ani nefunguje, chystá se za něj utratit ještě další stovky milionů. Zavádí totiž jednu podstatnou inovaci: neřeší triviální problém složitě a draze, on už neřeší vůbec žádný skutečný problém. Kverulant usiluje o zastavení tohoto projektu a potrestání viníků.

Národní elektronický tunel

Kverulant hájí veřejnost tam, kde mocní nehrají fér. Pomozte mu zasypat i tento tunel a přivést viníky k odpovědnosti.
57 213 Kč

přispělo

32 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Tunelování IT projektů funguje asi takto: najde se celkem jednoduchý problém, který se potentát rozhodne řešit složitým a drahým projektem a zamaskuje to složitým názvem, aby odradil veřejnost od bližšího zkoumání. Naprogramování je schopná pouze jedna jediná firma, která navíc v průběhu práce zjistí, že potřebuje ještě více peněz. Klasickým příkladem je naše kauza CRAB, kterou jsme dostali na stůl Národní centrály proti organizovanému zločinu.
 
Případ Národního elektronického nástroje (NEN) však zavádí významnou inovaci - neřeší už žádný skutečný problém. Měl by sloužit k zadávání výběrových řízení, ale jeho výstupy nejsou v souladu s platným zákonem. I sama státní správa se ho proto bojí používat. Ostatně, zadávání veřejných zakázek má již dávno vyřešené, protože na trhu je řada aplikací podobných NEN, které jsou dostupné za mírný poplatek či dokonce zdarma.
 
Ministerstvo pro místní rozvoj však za tuto nepotřebnost utratilo půl miliardy korun a další stovky milionů se ještě utratit chystá. Platí také pokuty 43 mil Kč od EU a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který dokonce plnění uzavřené smlouvy zakázal. Ministryně Karla Šlechtová však stále považuje NEN za úžasnou a nanejvýš potřebnou aplikaci a platí dál.
 
Kverulant usiluje o zastavení tohoto projektu a potrestání viníků. Pomozte mu dosáhnout cíle a podpořte ho jednorázovým darem nebo trvalým příkazem. Pomůžete nám tak i v této kauze ohlídat, kam tečou vaše daně, a měnit věci k lepšímu.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Jak to doopravdy bylo s NEN
Bývalou šéfku Ministerstva pro místní rozvoj Karlu Šlechtovou nyní posílá Andrej Babiš na řídit Ministerstvo obrany. Podle Babiše tam „musí dát také do pořádku nákupy v resortu". V této souvislosti si Kverulanta dovoluje připomenout, že za 4 roky minulé vlády se na MMR zadalo dle zákona 50 zakázek, ale v otevřeném řízení jen 22. MMR také dostalo několik pokut  od Úřadu na ochranu hospodářské soutěže za netransparentní postup při pořizování Národního elektronického nástroje známého pod zkratkou NEN. NEN je státem provozovaný počítačový program, který má sloužit k zadávání veřejných zakázek. K dispozici je však řada jiných aplikací soukromých provozovatelů a některé jsou i zadarmo. NEN tak nikdo nepotřebuje a přesto za něj stát z našich peněz už utratil 600 milionů a další stovky milionů se utratit chystá. Kverulant má k dispozici záznam vystoupení vysokého úředník z MMR, který popisuje, jak to doopravdy bylo s NEN.


ÚHOS potvrdil nezákonnost zakázky na NEN
NEN neboli Národní elektronický nástroj je státem provozovaný počítačový program, který má sloužit k zadávání veřejných zakázek. K dispozici je však řada jiných aplikací soukromých provozovatelů a některé jsou i zadarmo. NEN tak nikdo nepotřebuje a přesto za něj stát z našich peněz už utratil 600 milionů a další stovky milionů se utratit chystá. Navíc program stále nefunguje dobře a MMR za realizaci tohoto projektu dostalo řadu pokut od Úřadu na ochranu hospodářské soutěže. Například v listopadu 2016 udělil MMR pokutu 500 000 Kč, a dokonce zakázal plnění uzavřené smlouvy. Šlo o zakázku na dokončení NEN a jeho přizpůsobení na současnou legislativu. Zakázku tehdy dostala firma DEZADATA GROUP z holdingu Tesco SW, která jako jediná podala nabídku. Tato firma, která vykázala rok před podáním nabídek obrat 2,5 milionů, dostala nakonec zakázku za cenu 3x vyšší, než byla předpokládaná hodnota, tedy cca 50 mil. Kč. Tehdejší ministryně Šlechtová toto prezentovala jako úspěch, neboť původně nabídka firmy byla na 55 mil. Kč. Dokonce tuto soutěž prezentovala jako příklad transparentního soutěžení. Firma QCM však podala na tento postup stížnost. Úřad potvrdit správnost podezření, označil zakázku za nezákonnou. MMR se pokusilo podat rozklad proti tomuto rozhodnutí, ale nestihlo ho podat v zákonné lhůtě. Rozhodnutí ÚOHS o půl milionové pokutě a zákazu plnění tak nabylo právní moci v prosinci 2016. V rozporu s rozhodnutím ÚOHS však MMR pokračovalo v pracích na NEN. I proto na MMR podal Kverulant.org v březnu 2017 trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí. V září 2017 ÚOHS překvapivě oznámil, že pravomocné rozhodnutí neplatí a rozběhl opět rozkladové řízení. Po skoro dvouletém řízení pak včera ÚHOS s konečnou platností potvrdil nezákonnost zakázky, pokutu i zákaz plnění smlouvy. Kverulant toto rozhodnutí obratem zaslal Státnímu zastupitelství. Podrobnosti naleznete v kauze NÁRODNÍ ELEKTRONICKÝ TUNEL

Sluníčkový den s NENem
NEN neboli Národní elektronický nástroj je státem provozovaný počítačový program, který má sloužit k zadávání veřejných zakázek. K dispozici je však řada jiných aplikací soukromých provozovatelů a některé jsou i zadarmo. NEN tak nikdo nepotřebuje. Přesto stát z našich peněz za NEN už utratil  600 milionů, stále nefunguje. Blíží se konec roku a s ním i vzrůstá potřeba vyprázdnit rozpočty zadavatelů. Letos je tato potřeba navíc kombinována s parlamentními volbami a pravděpodobnými změnami v mnoha úřadech. Zadavatelé začali mohutně zadávat, do práce se pustilo i 286 zadavatelů aktuálně registrovaných na NEN. A to, už tak dýchavičný NEN zpomalilo natolik, že je obtížné s ním pracovat. Již během léta se objevovaly zprávy o „sluníčkových dnech“, tedy situacích, kdy zadavatel může dlouhé hodiny jen pozorovat točící se ikonu sluníčka, která indikuje, že aplikace NEN je zaneprázdněna. Tento fenomén se v říjnu velmi rozšířil a provozovatel (MMR) musel přistoupit k omezení některých služeb systému NEN. Výsledkem je například ruční spouštění exportu dokumentace veřejné zakázky a nutnost o každý export písemně žádat prostřednictvím helpdesku.

KVERULANT PRÁVĚ PODAL STÍŽNOST PROTI ODLOŽENÍ TRESTNÍHO OZNÁMENÍ NA VYSOKÉHO STÁTNÍHO ÚŘEDNÍKA V KAUZE NEN
Kverulantův zmapovaný tunel, národní elektronický nástroj (NEN), kopíruje většinu hlavních principů dalších IT tunelů, ale zavádí i jednu významnou inovaci. Neřeší totiž žádný skutečný problém. NEN je software, který by měl sloužit k zadávání elektronických výběrových řízení tam, kde to zadavateli ukládá zákon. Takový program ale už dávno vyvinula řada IT firem – a není nijak drahý, může být dokonce i zadarmo. Přestože Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) za NEN již utratilo přes půl miliardy, stále není hotov. MMR soutěžilo tak flagrantně  protizákonně, že mu ÚOHS dokonce zakázal plnění jedné smlouvy a to s účinností od 9.12.2016, ale příslušný ředitel odboru Bogdanov poslal dopis s výzvou k zastavení prací až 10.2.2017. Dvouměsíční  prodlení se zastavením prací způsobilo značnou škodu, dokonce umožnilo dodavateli žádat bezdůvodné obohacení. O tom, že práce probíhaly přes zákaz, svědčí opakované aktualizace systému NEN a získání certifikace pro NEN v únoru 2017. Proto Kverulant podal letos v březnu na vysokého úředníka Bogdanova trestní oznámení pro podezření ze spáchání tří trestných činů: zneužití pravomoci úřední osoby, maření výkonu úředního rozhodnutí a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Kverulanta dosti překvapilo, že Policie jeho trestní oznámení nedávno odložila. Kverulant se však nevzdává snadno, a tak právě podal proti odložení stížnost k příslušnému státnímu zástupci.. 

18 minut o NÁRODNÍM ELEKTRONICKÉM TUNELU
Národní elektronický nástroj (NEN) je počítačový program, který má sloužit k zadávání veřejných zakázek. Program však nefunguje, nikdo jej nepotřebuje a přesto za něj stát z našich peněz už utratil půl miliardy a další stovky milionů se utratit chystá. Kverulant.org lednu marně vyzval ministryni MMR Karlu Šlechtovou, aby tento tunel konečně zastavila. V únoru v této věci podal trestní oznámení. Nyní o NENu přišla s ředitelem Kverulanta Ing. Vojtěchem Razimou diskutovat specialistka na zadávání veřejných zakázek, ředitelka společnosti OTIDEA Mgr. Kateřina Koláčková. Zde je záznam jejich rozhovoru. Další podrobnosti o NÁRODNÍM ELEKTRONICKÉM TUNELU naleznete v Kverulantově kauze.

VLÁDA O ROK ODSUNULA POVINNÉ POUŽÍVÁNÍ KONTROVERZNÍHO TRŽIŠTĚ PRO STÁTNÍ INSTITUCE
Používání Národního elektronického nástroje (NEN) pro zadávání veřejných zakázek bude povinné od 1. července příštího roku, rozhodla dnes vláda. Ministři tak nepodpořili variantu, podle které by se povinnost u zakázek malého rozsahu měla týkat státních institucí už od začátku letošního července. NEN má nahradit nynější elektronická tržiště. Systém čelí kritice kvůli vysoké pořizovací ceně a nedostatkům ve fungování. Jedním z těchto kritiků je i Kverulant. Národního elektronický nástroj považuje spíše za Národní elektronický tunel.  Kverulant.org lednu 2017 marně vyzval ministryni MMR Karlu Šlechtovou, aby tento tunel konečně zastavila. V únoru v této věci podal trestní oznámení.

NEKONFORMNÍ, NEPŘEHLEDNÝ, ZBYTEČNÝ, DRAHÝ NEN

Včera Kverulant vydal tiskovou zprávu o tom, že ÚOHS opět MMR zakázal podepsat smlouvy na další dodávku pro Národní elektronický nástroj pro zadávání veřejných zakázek (NEN). Dnes na základě Kverulantovi přinesla iDNES.cz o NENu článek s názvem Stát platí velké peníze za systém na zakázky. Jenže zájem o něj není zájem.

Nekonformní, nepřehledný, zbytečný, drahý. Takový je podle zadavatelů i dodavatelů Národní elektronický nástroj pro zadávání veřejných zakázek (NEN). Systém měl být od července povinný, tato povinnost se však možná odsune. Proti jeho používání se ze strany úřadů zvedl odpor.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) je zodpovědné za systém fungování veřejných zakázek v celé zemi. Jenomže je samo neumí podle zákona zadávat. Minulý týden mu Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil další soutěž na IT služby.

Jde v pořadí už o třetí obdobný verdikt týkající se jediného projektu – Národního elektronického nástroje pro zadávání veřejných zakázek, takzvaného NEN. Už před pěti lety zaplatilo ministerstvo za neférové hledání dodavatele softwaru NEN půlmilionovou pokutu. Loni mu zase antimonopolní úřad zakázal uzavřít smlouvu na úpravy NEN, protože dodavatel byl vybrán v chybné soutěži.

Tvůrcem NEN je firma Tesco SW, kterou vyšetřují policisté kvůli zmanipulovaným veřejným zakázkám na jiné projekty. Spoluvlastní ji Josef Tesařík, bratr dnes již bývalého senátora za ČSSD Martina Tesaříka.

Tesco má kromě autorství systému na kontě také spolupráci na provozu NEN v konsorciu s firmou O2. Zakázku partneři získali, přestože původní smlouva na dodávku systému zakazuje, aby se dodavatel NEN podílel na provozu.

Protežované Tesco

Poslední soutěž na technickou podporu NEN za 100 milionů korun zrušil antimonopolní úřad kvůli tomu, že se ministerstvo pro místní rozvoj nedokázalo vypořádat s námitkami konkurentů Teska. Ti tvrdí, že zadávací podmínky byly Tesku či jeho partnerům šity na míru.

Kdo zpochybnil Národní ekonomický nástroj

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v roce 2012 pokutoval ministerstvo pro místní rozvoj za to, že při vypisování zakázky na realizaci Národního ekonomického nástroje na zadávání veřejných zakázek (NEN) porušilo zásadu rovného zacházení.

Antimonopolní úřad v roce 2016 zakázal plnění smlouvy na aktualizaci NEN (chyby při zadání veřejné zakázky na dodávku).

ÚOHS v roce 2017 zakázal uzavřít smlouvu na technickou podporu NEN kvůli chybám při zadání zakázky.

Národní kontrolní úřad v roce 2016 konstatoval, že NEN nepřinesl předpokládanou úsporu státních peněz.

Ministerstvo financí v roce 2016 seškrtalo po mimořádném auditu o čtvrtinu dotace, které ministerstvo pro místní rozvoj použilo na NEN a na systém Národní infrastruktury pro elektronické zadávání veřejných zakázek (NIPEZ).

Ministerstvo podle mluvčí Veroniky Vároši zatím zvažuje, jak se k rozhodnutí ÚOHS postaví. Ministryně Karla Šlechtová má však potíží s NEN víc.

Systém měl od začátku července letošního roku nahradit komerční platformy, jejichž prostřednictvím státní instituce, úřady a obce veřejné zakázky zadávají.

Jenomže NEN ani po 2,5 roku ostrého provozu nemá u zadavatelů a dodavatelů práce pro stát dobrou pověst. Část jich ho odmítá jako nekomfortní, nepřehledný a těžkopádný.

„Než se v něm takový truhlář z Vysočiny prokliká k zakázce, o kterou by měl zájem, ztratí tolik času, že to nakonec vzdá,“ tvrdí Jaroslav Čížek, jeden a tvrdých kritiků systému. Sám má firmu, která vyhledává a zasílá klientům seznamy zakázek, které jsou pro ně zajímavé. Pracuje tudíž jak se soukromými nástroji, tak se státním systémem, který podle něj co do komfortu na soukromou konkurenci nemá.

O tom svědčí i malý zájem o NEN. „K dnešku je v něm evidováno 448 zadavatelů,“ vypočítává mluvčí Vároši. „Loni byly přes NEN zadány zakázky v hodnotě 4,4 miliardy korun,“ dodává. To je ale jen zlomek celého trhu. V zemi je kolem 15 tisíc zadavatelů, kteří si loni objednávali práci za 486 miliard korun.

Zadavatelé zakázek využívají kromě NEN soukromé elektronické platformy a tržiště. Se dvěma jejich provozovateli – firmami QCM a Tender Systems – má stát dokonce smlouvu a financuje je jako oficiální koncesovaná tržiště.

Od prvního července letošního roku ale financování koncesovaných komerčních nástrojů končí. Jejich služby budou zpoplatněny (platit za ně bude vítěz veřejné zakázky procentem z platby, kterou za práci dostane). A kdo bude chtít používat systém nadále zadarmo, bude odkázán jen na neoblíbený státní NEN. Ten má být také pro orgány státní správy od začátku července povinný. Později mají výhradně NEN začít používat i další skupiny zadavatelů veřejných zakázek.

NEN nechceme!

Proti povinnému používání NEN pro vládu, ministerstva a centrální úřady se zvedl mohutný odpor. Například ministr zemědělství Marian Jurečka Karle Šlechtové napsal, že NEN považuje za „nekomfortní, drahý a rizikový“.

Přechod z koncesovaných tržišť na NEN je podle něj „šitý horkou jehlou“ a „nepočítá s žádným exit plánem“. Jurečka chce pro svůj resort požádat vládu o výjimku z povinného používání a odmítá systém svým podřízeným doporučit.

Podobně se vzpouzejí další úřady, jak lze vyčíst z výstupů meziresortního připomínkového řízení k návrhu vládního usnesení o povinném používání NEN od začátku července.

Zdá se tak, že se povinnost používat NEN nakonec odsune. „V současné chvíli ukončujeme vypořádávání materiálu o povinném využívání NEN, vládě ho předložíme co nejdříve,“ tvrdí mluvčí ministerstva Vároši.

„Nad povinným užíváním NEN visí otazník,“ upozorňuje David Horký z firmy QCM, která provozuje elektronické tržiště Gemin a patří ke dvěma koncesovaným soukromým poskytovatelům těchto služeb.

Podle Horkého je už prakticky jisté, že od začátku července přestane stát financovat koncesované soukromé platformy, a bude tak platit výhradně vlastní NEN. Diskuse však směřuje k tomu, že zadavatelé budou mít minimálně do poloviny příštího roku stále na výběr, zda přejdou k NEN, nebo zda zůstanou u soukromých tržišť, která by poskytovala službu za úplatu.

Ministerstvo ujišťuje, že i přes komplikace s aktualizací a technickou podporou služeb NEN po verdiktech antimonopolního úřadu funguje systém normálně. „Provoz NEN je zajištěn provozní smlouvou. NEN je v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek, což je i potvrzeno jeho certifikací,“ prohlašuje mluvčí Vároši.

Podle řady kritiků je však systém NEN zbytečný a předražený.

„Jeho vývoj začal v době, kdy už existovaly obdobné systémy v řadě soukromých firem. A stál mnohem víc než u nich,“ tvrdí Čížek, který celý projekt NEN považuje za „tunel na veřejné peníze“.

Příliš drahý špás

Stejně na systém ministerstva nahlíží David Horký z QCM, jeden z aktérů iniciativy NENEN, jejímž cílem je projekt zrušit. „NEN stál zhruba půl miliardy korun a jeho roční provoz vyjde skoro na 50 milionů korun, navíc se ministerstvo pokoušelo vysoutěžit další služby k němu za 150 milionů. Přitom provoz všech obdobných nástrojů komerčních firem u nás stojí asi 20 milionů ročně,“ tvrdí Horký.

Ministryně Šlechtová ale za kritikou NEN vidí zájem podnikatelů, které povinné používání státního nástroje může připravit o byznys.

„Projekt NEN jsem zdědila, začal vznikat v roce 2012, já jsem se po svém nástupu zaměřila na jeho bezpečnost a funkčnost. Domnívám se, že soukromé společnosti mají obavy, že přijdou o byznys, za který pobírají miliony měsíčně z veřejných peněz. Není divu, že se čím dál tím častěji mediálně ozývají,“ uvádí. Česko podle ní musí s projektem pokračovat už kvůli regulím EU.

Autor: Zuzana Kubátová iDNES.cz

ÚOHS OPĚT ZAKÁZAL MMR UZAVŘÍT SMLOUVU

Národní elektronický nástroj (NEN) je počítačový program, který nikdo nepotřebuje a přesto za něj stát prostřednictvím MMR utratil už půl miliardy a další stovky milionů se utratit chystá. Kverulant.org nedávno podal trestní oznámení protože MMR přes zákaz ÚOHS dál realizuje smlouvu. Nyní ÚOHS zakázal MMR uzavřít další smlouvu na NEN.
 
 Kverulantův nedávno zmapovaný tunel, národní elektronický nástroj (NEN), kopíruje většinu hlavních principů dalších IT tunelů, ale zavádí i jednu významnou inovaci. Neřeší totiž žádný skutečný problém. NEN je software, který by měl sloužit k zadávání elektronických výběrových řízení tam, kde to zadavateli ukládá zákon. Takový program ale už dávno vyvinula řada IT firem – a není nijak drahý, může být dokonce i zadarmo. Přestože Ministerstvo pro místní rozvoj za NEN již utratilo přes půl miliardy, stále není hotov. Nadále probíhají na  programu NEN i práce na základě smlouvy, jejíž plnění Úřad na ochranu hospodářské soutěže na začátku prosince 2016 pravomocně zakázal. Podle Kverulanta to naplňuje skutkovou podstatu maření výkonu úředního rozhodnutí a Kverulant v této věci nedávno podal trestní oznámení. 

V lednu 2017 vypsalo MMR další zakázku na zajištění technické podpory pro NEN za 100 mil. Kč za rok. Předmětem soutěže je 85 položek (60 ks počítačového vybavení od IBM, DELL a Cisco a 25 položek podpory SW). Mezi požadovanými standardními položkami je i 5 kusů software od firmy Tesco SW. Zatímco dodavatelů HW a SW od firem IBM, DELL, Cisco a Oracle najdete v ČR desítky, produkty firmy Tesco SW prodává jen samotné Tesco SW. Nebude to tedy nejlepší cena nebo kvalita, co rozhodne o výherci 100 milionů korun. Rozhodne to Tesco SW. Nejen Kverulant došel k závěru, že i tato zakázka byla vypsána diskriminačním způsobem. Ke stejnému závěru nyní došel i ÚOHS. Minulý pátek rozhodl, že MMR postupovalo v této zakázce nezákonně. Navíc UOHS opět uložil MMR zákaz uzavřít smlouvu do pravomocného ukončení tohoto správního řízení.
 
Kverulant.org se nezabývá jen odhalováním tunelů v oblasti IT. Kverulant hájí veřejnost tam, kde mocní nehrají fér

NÁRODNÍ ELETRONICKÝ TUNEL JE ODEDNEŠKA POVINNÝ
Národní elektronický nástroj (NEN) je počítačový program, který nikdo nepotřebuje a přesto za něj stát z našich peněz už utratil půl miliardy a další stovky milionů se utratit chystá. Kverulant.org lednu 2016 marně vyzval ministryni MMR Karlu Šlechtovou, aby tento tunel konečně zastavila. V únoru v této věci podal trestní oznámení. Nic z toho nepomohlo to a dnes zavedlo MMR pro ministerstva a centrální úřady používat povinnost používat NEN.
Nepřipravenost NEN však vzbuzuje rozpaky nejen v Kverulantovi, ale i mezi firmami zabývajícími se administrací veřejných zakázek. Podle ředitelky společnosti Otidea Kateřiny Koláčkové je jedním ze základních problémů šifrování nabídek. NEN při příjmu nabídky neověří, zda je dokument zašifrován, a může se stát, že soutěžící omylem zašifruje nabídku jiným klíčem a pak je jen kvůli této formalitě vyřazen. „Velký problém je i rychlost systému, vše trvá velmi dlouho už teď, kdy většina zadavatelů přijímá nabídky spíše klasicky papírově,“ dodala Koláčková. NEN běží pouze v prohlížeči Internet Explorer, v jiném nefunguje. Podle vedoucí právního oddělení Otidea Lucie Moravčíkové je komplikací i to, že systém běží jen v češtině. „Máme například zadavatele z oblasti vědeckého výzkumu, kde jsou možní dodavatelé jen ze zahraničí. Vůbec se v systému nebudou orientovat,“ řekla Moravčíková. Další podrobnosti nalezete v kauze NÁRODNÍ ELETRONICKÝ TUNEL.

Kverulant podává trestní oznámení
Kverulant podal k Městskému soudu v Praze trestní oznámení na ředitele odboru elektronizace veřejných zakázek a koncesí a další úředníky Ministerstva pro místní rozvoj. Viní je z maření výkonu úředního rozhodnutí a porušení povinností při správě cizího majetku, když opakovaně investovali další peníze daňových poplatníků do nesmyslného projektu Národního elektronického nástroje. Plnění smlouvy k tomuto tunelu přitom již v roce 2016 zakázal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže pro zcela flagrantní obcházení zákona, které dosahuje nejzávažnějšího stupně intenzity porušení zákona.

MMR se vydalo opačným směrem
Ministerstvo pro místní rozvoj nedávno na jednání vlády předložilo materiál, ve kterém tvrdí, že existuje klesající trend zadávání veřejných zakázek v jednacím řízení bez uveřejnění. „Jedná se o trend podporující transparentní prostředí veřejného investování," uvedla k materiálu ministryně Šlechtová. Občan by tedy čekal, že ministerstvo, které je garantem zákona o zadávání veřejných zakázek, půjde příkladem. Bohužel pod vedením paní Šlechtové se vydalo přesně opačným směrem. V roce 2016 realizovalo v kritizovaném režimu bez uveřejnění 7 zakázek ze 14 a jen 1 s uveřejněním. Transparentním způsobem tak bylo rozdáno jen 30 z celkem 229 milionů korun, to je pouhých 13 %.

Ministerstvo neví, kolik NEN daňové poplatníky vůbec stál
Kverulant se dle zákona o poskytování informací zeptal Ministerstva pro místní rozvoj, kolik slavný Národní elektronický nástroj dosud daňové poplatníky stál. Po měsíci dostal dílčí odpověď s tím, že to teprve bude muset spočítat. Připomínáme, že tento software měl sloužit k transparentnímu zadávání výběrových řízení a snížení počtu veřejných zakázek v jednacím řízení bez uveřejnění.

Založení projektu

Držím palce

Stanislav Kolar
100 Kč

Děkujeme za vaši podporu. Bez velkorysých lidí bychom nic nedokázali.

Kverulant.org o.p.s.

Příspěvky z pravidelných plateb lze následně použít i na jiné projekty. O těchto projektech mě informujte a každý rok posílejte na email výroční zprávu.

Václav Losík
200 Kč

Děkujme a budeme informovat.

Kverulant.org o.p.s.

Vážím si vaší snahy odhalovat šmejdy a děkuji
Petr Šimr

Petr Šimr
1 000 Kč

Díky za vaši práci.

Petr

Díky a vydržte až do konce.

Dárce
300 Kč

Dík za vaši práci.

Ivan Lukáš
500 Kč