F-nadace


Děti, mládež, rodina Regionální a komunitní rozvoj

Výběrová kavárna pro Skopje

Jmenuji se Nikol Lucie Sekulová a již 6. rokem sloužím v hlavním městě Severní Makedonie, Skopje. Když mi bylo 20 let, odjela jsem pracovat s makedonskou mládeží a momentálně pracuji pro místní sbor.

vybíráme od 13.9.2022
394 502 Kč
vybráno 79 % z 500 000 Kč

zbývá

12 dní

přispělo

52 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Jmenuji se Nikol Lucie Sekulová a již 6. rokem sloužím v hlavním městě Severní Makedonie, Skopje. Když mi bylo 20 let, odjela jsem pracovat s mládeži v Makedonii. Čtyři roky jsem se věnovala práci s mládeži v rámci neziskové celosvětové křesťanské organizace Young Life, a od podzimu 2021 pracuji v mém místním sboru ve Skopje "Evangelska Crkva Aerodrom". 

Po skoro pěti letech práce s mladými lidmi a poznávání místní kultury jsem si uvědomila, jak velkou roli hraje kávová kultura v Makedonii. Mladí lidé tráví většinu svého volného času v kavárně a večer v barech se svými přáteli. V Makedonii má obrovskou hodnotu komunita, a mladí jsou rádi spolu. 

Jako křesťan, čtu Bibli a jeden z mých nejoblíbenějších veršů je: 
"Posílám je do světa právě tak, jako jsi ty poslal mne".  

Já věřím, že mým povoláním je být v každodenním prostředí lidí, kde rádi tráví čas a pomáhat malými kroky ke změně společnosti.



Již několik let je mým snem otevřít kavárnu ve Skopje.
A proč právě kavárnu? Jelikož Makedonie má obrovskou kávovou kulturu a já sama jsem milovníkem dobré kávy, chtěla bych pomoci rozvinout kulturu výběrové kávy, která věřím je nejkvalitnější druh kávy. Většina mladých lidí se těší na to, až se odstěhují z Makedonie 'za něčím lepším'. Věřím v Boha, který chce pro své stvoření jen to nejlepší, a chtěla bych přivést do Makedonie kávu z Česka, která bude kvalitní a dobrá. 

Hlavně ale sním o tom, že kavárna bude místo, kde se budu moci poznávat s lidmi a sdílet s nimi o smyslu života, který jsem sama našla jako teenager. Přála bych si, aby to bylo místo pro službu. Jedná z cest, která věřím je službou, je spravedlivé vedení malého byznysu. V Makedonii existuje obrovská korupce a byrokracie ve vedení podniků. Chceme ukazovat křesťanské hodnoty skrze kvalitní vedení kavárny. 

Dalším způsobem, jakým věřím kavárna bude sloužit jako místo pro službu mimo navázování vztahů a kvalitních produktů je prostor, který doufám bude moci být použitý pro aktivity mého sboru. Představuji si místo, kde se zkrátka lidé budou cítit dobře a přijmutí a přitom budeme moci sdílet naše křesťanské hodnoty skrze dobré vedení kavárny. 

Věřím, že kavárna otevře dveře ke spoustu lidem, a také pomůže přinést kvalitní produkty do Makedonie.
Tým vedení pro kavárnu, zleva: Kevin, Nikol, Stefani 

Cíle: 
◉ otevřít vlastní kavárnu a být v prostředí mladých lidí 
◉ budovat vztahy s lidmi skrze to, co dělají rádi 
◉ mít platformu, kde poznávat nové lidi 
◉ prostředí k využití pro církev
◉ nabízet kvalitní produkty 
◉ nabízet práci v kavárně mladým lidem 
◉ ukazovat na křesťanské hodnoty skrze vedení kavárny 

Tahle částka pomůže Nikol ve Skopje otevřít byznys, dostat pracovní vízum a koupit vybavení do kavárny. 

Buďte i vy součástí jejího snu a toho, co Pán Bůh koná v Severní Makedonii. 

Kontakt na Nikol: nlsekulova@gmail.com 
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu