Marcel Herbolt: Dárcovská výzva pro projekt PORT - centrum pro oběti a přeživší sexuálního násilí

Podpořte péči o oběti domácího a sexuálního násilí

vybíráme od 22.1.2024
2 350 Kč
vybráno 47 % z 5 000 Kč

přispěli

4 lidé
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Jedná se o výzvu vedenou mým soukromým projektem jménem Project 9 (project9_off), který pojednává o strastiplných momentech mého života. Na svém životě nechci nijak profitovat, ale chci tímto pomoci ostatním lidem, jež se do podobné situace dostali, a neví, jak se v životě pohnout dále. Celý projekt bude vysílán živě na platformě Twitch 4. 2. 2024 od 12:00 na kanále MsDreaa, o několik dní později bude k dispozici sestříhaný záznam na stejnojmenném youtube kanále. Přispět lze skrz tuto výzvu, či již přímo přes stránku samotného proFem. Taktéž, po celý následující měsíc povede mé klasické donate tlačítko právě sem, na tuto výzvu. 
Centrum proFem službu pomoci pro oběti domácího a sexuálního násilí zajišťuje a já si jejich práce nesmírně cením, ač jsem ji nevyužila. Kdyby ovšem má slova pomohla alespoň jednomu člověku se pro službu proFem rozhodnout, mělo by to smysl. Stejně tak má i smysl jednorázový dar, v jakékoliv hodnotě. 
Částka je zcela otevřená a kolik vybereme, tolik vybereme, nejlépe bych ale chtěla vybrat alespoň 5 000 Kč. 

Ač jsem nečekala, že bych se svou malou komunitou, dokázala vůbec něco vybrat, jsem tu, po měsíci, a vybrala se téměř polovina částky, kterou jsem zde nastavila. Tuším, že jistě mohl přispět i někdo z jiných komunit ve kterých jsem aktivní, a za to jim děkuji. 

Mimochodem, sama jsem díky tomuto streamu a sbírce začala své problémy aktivně řešit, a ač to není formou centra PORT, tak jsem si alespoň našla terapeutku pomocí stránky Hedepy.

Po odeslání daru si nechám vystavit potvrzení o daru a to bude zveřejněno na instagramovém profilu @dreaa_artist.

Založení výzvy

proFem - centrum pro oběti domácího a sexuálního násilí, o.p.s.
S nějakou formou sexuálního násilí nebo obtěžování se v ČR setká každá druhá žena. Každá desátá žena se stane obětí znásilnění. Proto jsme otevřeli PORT, první komplexní centrum pro tyto oběti a přeživší v Česku. Pomozte obětem ke specializované, dostupné, odborné a citlivé podpoře, aby následky prožitého násilí byly co nejmenší!
PORT - centrum pro oběti a přeživší sexuálního násilí

S nějakou formou sexuálního násilí nebo obtěžování se v ČR setká každá druhá žena a každý čtvrtý muž. V proFem víme, že trauma způsobené sexuálním násilím vypadá pro každou oběť jinak, a stejně tak se liší i jejich cesta zpět k plnohodnotnému životu. 

Proto jsme v lednu 2024 otevřeli na pražském Břevnově komplexní centrum pro oběti sexuálního násilí PORT, první svého druhu v Čechách.

V PORTu měníme od základu způsob, jak obětem a přeživším sexuálního násilí pomáhat: komplexně, pod jednou střechou, v bezpečí, odborně a přesto citlivě a s porozuměním.

Nabízíme širokou škálu inovativních služeb poskytovaných speciálně vyškolenými odbornicemi. Vytváříme citlivý a chápající systém podpory, který naslouchá a přizpůsobuje se obětem na základě toho, co v danou chvíli chtějí a potřebují. Zdůrazňujeme právo oběti sdílet svou situaci, vyrovnávat se s ní a zotavovat se z ní svým vlastním tempem a podle vlastních pravidel, bez vnějšího nátlaku a jakýchkoliv předsudků či očekávání.

V PORTu postupně zavádíme a otevíráme tyto služby:
  • Krizovou pomoc a krizový byt, ve kterém může oběť strávit až týden
  • Sociální poradenství
  • Právní poradenství, právní zastupování
  • Psychoterapie
  • Místnost pro důkazní rozhovory a výslechy vedené policií
  • Sběr a uchování genetických vzorků ve specificky vybavené gynekologické ordinaci
  • Testování na pohlavně přenosné nemoci
Proč potřebujeme i Vaši pomoc?

Abychom služby PORTu mohli nabídnout až 1000 klientkám a klientům ročně, potřebujeme stabilní tým odbornic i specifické zařízení (například gynekologickou ordinaci s ultrazvukem a pomůckami pro sběr důkazů).

Náklady na provoz centra jsou ročně 18 milionů korun, z toho jde většina na mzdy odbornic přímé péče: sociální pracovnice, krizové interventky, právničky, psychoterapeutky, zdravotní personál. Z grantů, dotací a našich firemních partnerství jsme schopni zajistit 15 milionů Kč. Proto potřebujeme i Vaši pomoc. Přispějte na fungování a vybavení služeb centra a pojďte s námi zajistit dlouhodobý provoz tohoto unikátního projektu.

I Vy můžete pomoci obětem a přeživším sexuálního násilí v návratu do plnohodnotného života!

Kdo jsme?
Jsme nezisková organizace proFem, a už 30 let podporujeme oběti a přeživší domácího a sexuálního násilí v návratu zpět do plnohodnotného života. Kromě přímé pomoci obětem zvyšujeme odbornost, efektivitu a dostupnost pomoci: vzděláváme širokou i odbornou veřejnost nebo lobbujeme za efektivnější zákony a nástroje prevence a řešení násilí.

Foto jedné z našich konzultoven.

Děkujeme, tým proFem.