Martina Musilová: Dárcovská výzva pro projekt Celostátní rekondiční pobyt pacientů s roztroušenou sklerózou

Na kávu s Unií ROSKA

vybíráme od 21.1.2022
5 000 Kč
vybráno 20 % z 25 000 Kč

přispělo

8 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
REKONDIČNÍ POBYTY mají v Unii ROSKA již dlouhou historii.
Ahoj, jmenuji se Míša a jsem tady nová – tedy v pacientském sdružení Unie ROSKA. S roztroušenou sklerózou (RS) žiju už 20 let a  naštěstí zatím celkem v pohodě. Moc dobře nám dělají rekondice, které ROSKA pravidelně pořádá – ano, i nyní, když je všechno hooodně komplikované. Protože cvičit prostě musíme. Jde to špatně, jde to ztuha, ale musíme. Nikdo jiný to za nás totiž neudělá.  Ale Ty můžeš něco udělat PRO NÁS – až si sedneš k pravidelné kávě a na chvilku se zastavíš, tak než odložíš mobil, zajdi, prosím, na https://www.darujme.cz/projekt/1205682 a pomoz nám s letošním rekondičním pobytem na Pastvinách. Za každý dar slibujeme jeden dřep :-) - no nesměj se – pro někoho to je jako zdolat Mount Everest !

Rekondice jsou pro nás důležité nejen tím, že se rozhýbeme, ale i proto, že se sejdeme. Řešíme problémy a komplikace se zaměstnáním, rodinou, sociální situací. Každý máme eReSku jinou, ale všichni máme společné to, že se musíme hýbat. V celé ČR je nyní asi 23.000 nemocných roztroušenou sklerózou v různých stádiích onemocnění. Léky na potlačení projevů nemoci existují, ale cvičení je jednou z nejdůležitějších aktivit. Někdo chodí s hůlkami, někdo s holí. Někdo zvedá ruce nebo nohy jen na vozíku. Ale hýbeme se. Unie ROSKA, sdružující již 30 let pacienty s RS, uspořádala již více než 20 rekondičních pobytů pro necelou tisícovku účastníků. Vždy cvičíme, probírá se životospráva, bavíme se. A hlavně se setkáváme. Sociální izolovanost je bohužel v dnešní době velká a my proti ní takto bojujeme. Na Pastvinách to už známe – prostředí je k nám eReSkářům s různými omezeními a handicapy přívětivé. Scházíme se v mnoha případech opakovaně – to znamená, že nám to fakt dělá dobře - a vždy je mezi námi několik nováčků. Pomoz nám, prosím, tedy i Ty, mít pár dní nabitých energií – díky nim můžeme fungovat zase pár dalších měsíců.

Díky za Tvůj čas, podporu a hlavně sdílení  … a teď už si v klidu dej tu svoji dobrou kávu a zákusek :-) Dobrou chuť a děkujeme :-) eReSkářka  Míša



Unie ROSKA - česká MS společnost, z. s.
Jako pacienti se závažným autonomním onemocněním se musíme chránit v době každé virové infekce, zejména pak v současné epidemii koronaviru. To s sebou nese nemalé problémy, jako například ztráta sociálních kontaktů a zhoršení zdravotního stavu bez odborné terapeutické pomoci. Osoba s roztroušenou sklerózou nemůže bez odborného vedení a bez intenzivního programu dlouhodobě udržet svůj zdravotní stav, dojde k celkovému zhoršení např. chůze, koordinace, třes, atd... Pomozte nám po skončení koronaviru vyjít z izolace a setkat se na týdenním celostátním rekondičním pobytu. Na programu je cvičení min. 2x denně, odborné přednášky, ergo- a arteterapie, tancem proti eReSce a další aktivity. Co vaším příspěvkem podpoříte? Např. částkou 500 Kč přispějete na odborný program po celou dobu rekondičního pobytu. Nebo libovolnou částkou přispějete na náklady ubytování.