Ivo Brzobohatý: Dárcovská výzva pro projekt Podporuji skautfunding

Podpoř se mnou rozvoj skautského dárcovství

vybíráme od 19.1.2022
18 401 Kč
vybráno 307 % z 6 000 Kč

přispělo

22 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Tak jsem zase o deset roků starší. Potřebuji toho už docela málo a to nejdůležitější se stejnak koupit nedá. 

Když jsem byl žákem základky, neměl jsem rád biflování životopisů spisovatelů a významných osobností. Přál jsem si, abych se jednou nedostal do učebnic a žáci se nemuseli učit, kdy jsem se narodil. S odstupem půl století se na to dívám trochu jinak, člověk bilancuje, co po něm jednou zůstane. 

V mém případě jsou to čtyři děti, jeden zážitkový kurz pro mladší RS, jedna nadace, jeden opravený mlýn, pár desítek tábořišť a mohlo by to být i nové slovo: skautfunding – skautský fundraising, rozvoj individuálního dárcovství ve skautském prostředí a na podporu skautingu. 

Jedná se o využití portálu darujme.cz Skautskou nadací Jaroslava Foglara pro dárcovské projekty skautských středisek. Ty zatím dlouhodobý a pravidelný fundraising nedělají, ale čas od času potřebují jednorázově větší sumu na konkrétní potřebu. 

Za 4,5 roku bylo tímto způsobem získáno přes devět miliónů korun a blížíme se k desátému milionu. První tři miliony se vybíraly 2,5 roku, dalších šest se podařilo vybrat za 2 roky. Provozovatel portálu darujme.cz si bere 2% provize na svůj rozvoj, které Skautská nadace JF střediskům doplácí, takže dostanou vše, co si na darech vyberou. Ale 2% z deseti milionů již není zanedbatelná částka. 

Přidej se k podpoře skatufundigu. Z každé darované koruny pomůže nadace získat 50 Kč na nové klubovny či jinou potřebu konkrétního skautského střediska. 

Skautská nadace Jaroslava Foglara
Pomáháme skautským střediskům v získávání prostředků pro budování potřebného zázemí výchovné činnosti. Pro skauty je klubovna domovem, kde se učí spolupracovat s ostatními. Vaše dary pomohou holkám a klukům zažívat dobrodružství a přátelství.
Sedmým rokem umožňuje nadace skautským střediskům oslovit své podporovatele prostřednictvím dárcovských projektů na darujme.cz: říkáme tomu "skautfunding". Do února 2024 se díky přízni a štědrosti dárců podařilo pro téměř 90 projektů získat přes 15 milionů korun, přijato bylo přes 9 000 darů. Jaká cesta nás sem dovedla a kam povede dále?
 
"Kdo z vás věnoval v loňském roce dar na podporu nějakého dobročinného projektu?" ptali jsme se na semináři před sedmi roky početné skupiny skautských vedoucích. Téměř všichni zvedli ruce - jen tři lidé ne.  "A kdo z vás daroval v loňském roce na podporu skautského projektu?" zněla další otázka. Překvapené pohledy - a mimo tří zvednutých rukou šly všechny ostatní dolů. Dospělí skauti věnují svůj volný čas a své síly pro skauting zdarma, dobrovolnicky. Je pro ně běžné podporovat i finančně dobročinné projekty. Proč tedy tak málo z nich směřovalo svou finanční podporu směrem ke skautingu? 

Přemýšleli jsme o tom i ve Skautské nadaci Jaroslava Foglara. A protože v roce 2017 došlo ke skokovému rozvoji dárcovského portálu darujme.cz, přišli jsme na myšlenku skautfundingu. A tak to celé začalo! Od té doby je to i díky vám radost a je to jízda: 
S přispěním prostředků skautfundingu jsme pomohli zvelebit Vorlovskou hájenku, kolébku českého skautingu. Koupit nová tábořiště, opravit klubovny. Postavily se nové klubovny v  Říčanech a Vyškově, staví se v Mníšku pod Brdy, Polné, Teplicích, Střelicích a na dalších místech. Podpora získaná skrze skautfunding tak míří přímo do skautských středisek, která tvoří zázemí činnosti jednotlivých oddílů. Děkujeme všem dárcům, kteří za tím vším stojí!
 
Skautská nadace má prsty v podpoře jednotlivých lokálních projektů skautfundingu i jinak, než jen zajištěním prostoru na darujme.cz a podporou při vytváření dárcovských projektů. Přidáváme střediskům 3,7% z celkové darované částky,  které si z přijatých darů odečítá provozovatel darovacího portálu.  Skautská střediska tak získávají 100 % vybrané částky. Chceme tuto podporu zachovat, s rostoucí štědrostí dárců projektů skautfundingu se však zvyšují i finanční požadavky směrem k nadaci.
Přidejte se, pojďte do toho s námi. 

Staňte se pravidelnými podporovateli skautfundigu. 

Z každé darované stokoruny jde 37 korun přímo střediskům jako úhrada poplatku za zprostředkování darů a platební brány ze strany darujme.cz. Zbylých 63 korun jim pak putuje nepřímo, jako úhrada režijních nákladů nadace umožňujících kompletní podporu lokálním skautským střediskům v jejich úspěšném skautfundingu.
 
Všechny běžící projekty najdeš ZDE.

Potvrzení o přijetí daru bude zasláno na váš e-mail v  polovině ledna následujícího roku, pokud si tuto možnost zvolíte v průběhu platby. Je zapotřebí vyplnit adresu bydliště, která bude součástí potvrzení. Dary v souhrnné výši 1000 Kč a více lze odečíst od základu daně z příjmu fyzických osob.

Malá částka pro nás, velká částka pro ty co to potřebují.

Hrach

na dobrou věc

Olga Šimůnková
300 Kč

Protože 19.01. je i pro mě významné datum - skládala jsem skautský slib. Ještěre, díky za obrovský kus práce a inspiraci!

Véňa
1 901 Kč

Všechno nejlepší!

Olaf

Děláš mimořádně prospěšnou službu, a děláš ji výtečně, Ještěre. Poklona a díky za to! Alles Gute!

Petr 'Permi' Vaněk
2 000 Kč

Obdivuji tvé nasazení a obětavost. Tvé dílo je úžasné. Přeji ti, zdar, sílu, zdraví a spokojenost do dalších let. Amigo

Karel Bazika
300 Kč

Všechno nejlepší k narozeninám, Ještěre!

Tomáš Řehák
600 Kč

Kéž by takových podnikavců jako je Ještěr bylo mezi námi víc :-)

Jiří Edy Zajíc
600 Kč

Všechno nejlepší k narozeninám! Díky za to, co děláš...

Petr Glum Šabata
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Skautská nadace Jaroslava Foglara, projekt: Podporuji skautfunding