Martina Čimborová: Dárcovská výzva pro projekt Alzheimer Café

Podpořme spolu 153 tisíc nemocných Alzheimerem

vybíráme od 15.8.2017
5 150 Kč
vybráno 52 % z 10 000 Kč

přispělo

18 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
„Každý někdy zapomene, jaký je den a kam vlastně jede, to je normální. Ale lidé s Alzheimerovou nemocí se ztratí ve vlastní ulici a nevědí, kde jsou, jak se tam dostali, ani jak se dostanou domů.“
„Lidé se někdy tak zaberou do nějaké činnosti, že na chvíli zapomenou na dítě, které mají na starosti. Lidé s Alzheimerovou nemocí úplně zapomenou, že nějaké dítě existuje.“
„Každý někdy někam založí peněženku nebo klíče. Člověk s Alzheimerovou nemocí dává věci na zcela nesmyslná místa: žehličku do ledničky nebo hodinky do cukřenky.“

Celosvětově v současné době trpí demencí přibližně 46,8 milionů lidí a každý rok přibývá 5 milionů nových případů. Jak je poměrně všeobecně známo, demence častěji postihuje starší lidi. Ve věkové skupině nad 65 let se demence týká pěti lidí ze sta, ve věkové skupině nad 85 let už 30 až 50%! 
Situace v ČR ovšem také není nijak růžová. Počet lidí s demencí se odhaduje na 153 tisíc

Rozhodla jsem se podpořit Alzheimer nadační fond, konkrétně jejich projekt Alzheimer Café, který je příjemným a neformálním místem pro setkávání lidí s demencí, jejich blízkých a odborníků.

Na každé setkání je zván někdo z řad odborníků, kdo formou rozhovoru s moderátorem poskytuje zajímavé informace o konkrétním tématu a na koho se mohou návštěvníci obrátit s dotazy. V ostatním čase návštěvníci Alzheimer Café potkávají především jeden druhého. Nad hrnkem kávy si tak mohou vyměnit cenné zkušenosti a informace s vědomím, že nejsou sami, kdo prochází stejně těžkým obdobím.

Já sama mám roztroušenou sklerózu, a tak vím, že ne vždy ostatní poznají na první pohled, že je člověk nemocný. Běhání mi pomáhá bojovat nejen sama se sebou, ale i s nemocí. 

16.9.2017 bych si chtěla splnit sen a uběhnout svůj první 1/2 maraton v Ústí nad Labem. Budu ráda, když spolu se mnou tento projekt podpoříte jakoukoli částkou.
Děkuji Martina

Úspěšně jsem doběhla v čase 2:42:52 :-)

Založení výzvy

Alzheimer nadační fond
Alzheimer Café je příjemným a neformálním místem pro setkávání lidí s demencí, jejich blízkých a odborníků. Každé první úterý v měsíci tu mohou všichni návštěvníci společně s ostatními sdílet nejen své obavy, ale i zkušenosti a radosti spojené s péčí. V bezpečném prostředí se zde lidé za podpory zvaných odborníků dozvídají o různých tématech a zejména také o tom, že v tom, navzdory zdání, nikdy nejsou sami.
Protože z vlastní zkušenosti víme, jak těžko se ostatním lidem předává, co vše Alzheimerova choroba a jiné demence do rodiny přináší, vzniklo Alzheimer Café mimo jiné jako možnost setkat se jednou za měsíc s lidmi, kteří prochází tím samým. 
 
Na každé setkání je navíc zván někdo z řad odborníků, kdo formou rozhovoru s moderátorem poskytuje informace o konkrétním tématu a na koho se mohou návštěvníci obrátit s dotazy. Jednotlivá témata jsou vybírána tak, aby návštěvníkům pomohla pochopit nejen to, jak demence fungují a co s sebou přináší. Dotýkají se také citlivých otázek, které při péči vyvstávají a se kterými se jak lidé s demencí, tak jejich pečující musí vyrovnávat. Některá témata jsou náročná a citlivá, ale věříme, že když o nich budeme schopni mluvit, snáz se s nimi vyrovnáme. Návštěvníci Alzheimer Café tak získají nejen informace, ale také útěchu,  povzbuzení a vědomí, že v tom nejsou sami. 

Alzheimer Café se koná vždy každé první úterý v měsíci od 18:00 a díky podpoře našich dárců je pro všechny účastníky zcela zdarma. Stačí jen dobrá nálada a chuť dozvědět se společně o demencích něco nového.
Více informací na: www.alzheimercafe.cz 
 

Marti, moc ti fandim i tvemu krasnemu projektu :-*

Dana Doležalová
200 Kč

Marti, moc zajímavá výzva ! Držím pěsti a ať výsledek udělá radost tobě i obdarovaným ! A to Ústí si užijeme !

Žaneta Frenn
300 Kč

Hodne stesti!

Zuzu
200 Kč

Jsem ráda za tento projekt, věřím, že se pro nemocné sejde hodně kafíček :-)

Simona Vlašimská
1 000 Kč
Vybranými prostředky bude podpořena organizace:
Alzheimer nadační fond, projekt: Alzheimer Café