Slezská diakonie


Děti, mládež, rodina Zvířata

Psí náruč

Pomozte nám získat prostředky na canisterapii pro děti z azylového domu SÁRA Frýdek-Místek. Děti z azylových domů trpí nezpracovanými traumaty a my bychom jim skrze tuto terapii chtěli pomoci. Pes už pouhou svou přítomností dokáže vyvolat pozitivní emoce všude tam, kde je jich nedostatek. Canisterapii u nás na středisku bude provádět společnost Podané ruce F-M.

vybíráme od 23.11.2023
12 677 Kč

přispělo

14 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Proč nám tolik záleží na tom, aby u nás canisterapie probíhala?

V letech 2017-2019 proběhl výzkum traumatu v České republice a bylo zjištěno, že děti využívající sociální služby často prošly nějakým traumatem v oblasti poruchy attachmentu a projevilo se u nich problémové chování. Velkým tématem u těchto dětí byly traumatizující události, kterým byly vystaveny - rozvod/rozchod rodičů, zanedbávání péče o dítě či různé formy domácího násilí a deprivací. Bohužel není ojedinělé, že děti zažívají více takových traumatizujících událostí za sebou.

V našem středisku SÁRA Frýdek-Místek, azylový dům se věnujeme klientkám a jejich dětem s plným nasazením, ale přeci jen základním úkolem sociálních služeb je pomoci klientům s jejich sociální situací. Snažíme se zde být pro naše klientky, naslouchat jim a být jim průvodcem v jejich nelehké situaci. Také klientky motivujeme k terapeutické cestě za pomoci jiných odborníků. Jsme vděční, že můžeme občas spolupracovat i s pracovníky jiných organizací, kteří se specializují na práci s dětmi. Cítíme ale, že chceme pro naše děti udělat ještě něco víc. A tak přicházíme s nápadem začít spolupracovat s organizací Podané ruce a její službou canisterapie.

Canisterapie je vhodná pro děti s postižením, ale také pro rozvoj sociálního cítění a k zintenzivnění vztahů v rodině a s blízkými osobami dítěte. Dobře také funguje pro jakési zmírnění pocitu samoty a opuštění. Snižuje egocentrismus, posiluje zdravé sebevědomí, podporuje ukázněnost, integraci dětí do kolektivu a rozvíjí jejich nové soc. zkušenosti. Dobře mimo jiné působí i na snížení agrese u dětí.

Nejen z výše uvedených důvodů bychom Vás chtěli požádat o finanční podporu pro rozvoj canisterapie u nás ve službě. Víme, že problémy dětí canisterapie úplně nevyřeší, ale může být pro ně alespoň prvním malým krůčkem ke zlepšení jejich psychického stavu. Díky interakci s milým, přítulným psem některé děti možná zcela poprvé pocítí bezpodmínečnou lásku.

Více o canisterapii, jejím průběhu a účincích najdete na těchto webových stránkách:
https://www.canis.podaneruce.eu/
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Přeji všem dětem co nejvíce krásných zážitků 💙

Renáta Větrovcová