UNICEF Česká republika


Zemětřesení Humanitární pomoc

Zemětřesení: pomozte dětem v Sýrii

Po silném zemětřesení na syrsko-turecké hranici jsou v ohrožení tisíce dětí. Zatímco záchranné týmy stále vyprošťují přeživší, děti a jejich rodiny se ocitly na ulicích vydány napospas chladnému počasí a dešti. UNICEF je na místě a v oblastech postižených zemětřesením pomáhá dětem a jejich rodinám.

Děkujeme za jakoukoliv pomoc!

Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Podle lokálních autorit v Turecku přišlo o život více než 16 546 lidí a 66 132 lidí bylo zraněno. Počty budou pravděpodobně dále narůstat. Zemětřesení srovnalo se zemí 6 444 budov, včetně nemocnic, škol a další kritické infrastruktury. Dvě vlny zemětřesení dopadly asi na 13,5 milionu lidí v 10 provinciích. Podle našich odhadů tvoří více než třetinu zasažené populace děti.


UNICEF je na místě v intenzivním kontaktu s místními partnery a zjišťuje rozsah škod a nejnaléhavějších potřeb. Škody na civilní infrastruktuře, jako jsou školy, nemocnice a vodárny, je obrovský. Čtyři nemocnice a jedna klinika byly kvůli zemětřesení uzavřeny.  
 
 Pro UNICEF je prioritou obnovit dodávky pitné vody, zabezpečit zázemí pro ohrožené děti a zajistit kontinuitu vzdělávání. V následujících dnech bude potřeba také zřizovat centra přátelská k dětem a poskytnout psychologickou pomoc dětem a jejich rodinám.


Podpořit rodiny sužované zemětřesením v Sýrii můžete prostřednictvím této stránky.

Pro anonymní dary zašlete Váš příspěvek na účet 11771177/0300 s variabilním symbolem číslo 830.

Děkujeme za jakoukoliv pomoc!
6. února 2023: Zraněná dívka čeká na ošetření v nemocnici ve městě Azaz na hranicích Sýrie.
© UNICEF/UN0777947/Al-Aboud/AFP

6. února 2023: Chlapec prochází rozbořenou budovou po zemětřesení ve městě Sarmada v provincii Idlíb v severozápadní Sýrii. Zemětřesení o síle 7,8 stupně dnes zasáhlo Turecko a Sýrii, vyžádalo si stovky obětí a srovnalo se zemí klíčovou infrastrukturu. Otřesy byly cítit až na Kypru, v Egyptě a Iráku.
© UNICEF/UN0777951/Al-Rifai/AFP
6. února 2023: Záchranáři vyprošťují přeživší pod sutinami zbořené budovy po zemětřesení ve městě Aleppo v severní Sýrii. Zemětřesení o síle 7,8 stupně dnes zasáhlo Turecko a Sýrii, vyžádalo si stovky obětí a srovnalo se zemí klíčovou infrastrukturu. Otřesy byly cítit až na Kypru, v Egyptě a Iráku.
© UNICEF/UN0777952/Watad/AFP




Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Děkuji vám za vaši práci, držte se

Barbora

I am glad that i could participate somehow.

Yasin Karasu
1 200 Kč

Děkuji

Pavel Černý
1 000 Kč