Kalyna - Komunitní uprchlické centrum, z. s.


Pomoc Ukrajině

Komunitní centrum pro práci s ukrajinskými uprchlíky v Pardubicích

Válka na Ukrajině vyhnala z domovů miliony lidí. Na prvotní humanitární pomoc bylo potřeba navázat další systematickou prací s uprchlíky. Proto jsme založili organizaci Kalyna, komunitní centrum, které pomáhá zejména ukrajinským ženám a dětem řešit jejich aktuální problémy, se kterými se u nás potýkají. Zároveň také přispíváme k porozumění mezi oběma kulturami díky možnosti vzájemně se u nás potkávat. Veřejná sbírka je pořádána za účelem pokrytí provozních nákladů komunitního centra, navazujícího na humanitární pomoc pro ukrajinské uprchlíky v souvislosti s vypuknutím válečného konfliktu, č.j. KrÚ 73672/2022. Příspěvky od dárců jsou pravidelně převáděny na sbírkový účet č. 7001700/0300.

vybíráme od 24.11.2022
18 200 Kč

přispělo

7 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Dvě Češky - Petra, Ivona, dvě Ukrajinky - Marina a Oleksandra a dobrovolníci - tito lidé tvoří komunitní centrum Kalyna, které sídlí v Pardubicích, a které pomáhá ukrajinským uprchlíkům v různých životních situacích. Eleně jsme například pomohli se zřízením živnostenského oprávnění a teď se u nás může věnovat práci, která jí baví. Pro Viktorku jsme našli zdravotní péči, kterou nutně potřebovala. Díky dobrovolníkům můžeme nabídnout doučování českého jazyka pro ukrajinské děti, které nyní navštěvují české základní školy a dáváme jim tím možnost lépe zapadnout mezi české spolužáky. Máme ale i volnočasové aktivity, které pomáhají na chvíli zapomenout na těžkou situaci, ve které se ocitli Ukrajinci, prchající před válkou.

I když je zájem o naše služby velký, zatím bohužel nemáme vlastní útulné prostory, kde bychom mohli s Ukrajinci pracovat. 

Nyní se nám podařilo sehnat vhodný prostor, ale chybí nám 150 000 Kč z celkové částky 550 000 Kč provozní náklady - energie, pronájem prostor, personální výdaje a materiální vybavení. 
 
Např. odesláním daru ve výši 5000 Kč nám umožníte zajistit 18 skládacích židlí do přednáškového prostoru nebo úložnou sestavu na hračky do dětského koutku. Děkujeme!

Budeme rádi, když nám pomůžete vytvořit prostor, který bude sloužit nejen Ukrajincům, ale i Čechům k jejich vzájemnému poznávání.

 
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Ať se dílo podaří 💪

Vilém Benda
300 Kč

Do vaší velmi záslužné práce přeji hodně sil a spoustu spokojených klientů :-).

Radka Svobodová
5 000 Kč