Culture, education and computing in Africa z. s.


Vzdělávání a výzkum Rozvojová spolupráce

Vybavení pro GECO - školka v Zambii

Váš příspěvek nám pomůže koupit vybavení pro školku a tak poskytnout kvalitní výuku dětem v okrajové části hlavního města Zambie - Lusaky. Základním přístupem naší partnerské školky je děti učit, jak mají myslet a kde informace získat, ne jim informace jen pasivně vnucovat, jak je to běžné ve spoustě afrických škol. Školka dále pečuje o rozvoj celé osobnosti dítěte (mentální hygiena, morální zásady, tělesný rozvoj, společenské chování, duchovní rozvoj) a učí děti všestrannosti (rukodělné činnosti, technické a logické myšlení, umělecká činnost). Dalším klíčovým aspektem, kterým se škola odlišuje od většiny jiných školek, je příprava dětí na rozvoj počítačové gramotnosti.

Roztočte s námí kolotoč dobrých skutků

24 900 Kč
vybráno 19 % z 133 000 Kč
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Místní lidé
Jedná se o rozvojovou oblast, kde se staví mnoho domů. 
O rozestavěné domy se většinou starají správci (hlídači), zatímco majitelé bydlí jinde. Domy se tu staví většinou i několik let, kvůli nedostatku financí. Je nutností mít na stavbě správce (hlídače), aby nedocházelo k rozkrádání materiálu nebo ilegálního prodeje daného pozemku, případně zastavění pozemku někým jiným nebo třeba zavedení cesty přes pozemek. Tito hlídači, zde často žijí se svými rodinami a když je dům dostavěn a majitel se nastěhuje, někdy zde zůstávají dál a pracují pro něj jako hlídači nebo zahradníci… 
Je normální, že jak tito správci, tak i dělníci žijí na stavbě v jedné nebo dvou místnostech, vodu si nosí v kýblech a vaří venku na dřevěném uhlí. Elektřina na stavbě bývá jen výjimečně, když se přiveze generátor, například když je potřeba svařovat. 
Tito lidé mají velmi nízké přijmi, proto pro ně bývá problém poslat své děti do školy. Ačkoli veřejné školy jsou už několikátým rokem zdarma, stejně musí platit za uniformu a školní pomůcky, což může být pro některé rodiče překážkou. Navíc v této oblasti žádná veřejná škola není. V soukromých školách se platí školné, stejně jako jinde na světě. 


Školy a školky v Zambii
Soukromé školy/školky v Zambii mívají mnohem vyšší kvalitu než školy veřejné, proto rodiče dávají přednost soukromým školám/školkám, pokud si je mohou finančně dovolit. Tyto školy/školky nedostávají žádnou podporu od státu - musí si vydělat sami na sebe. Proto se i ceny školného se liší podle kvality učitelů, vybavení a dalších služeb, které daná škola nabízí. Jedny z nejnižších poplatků se pohybují kolem K1500 (asi 2500,- Kč nebo $100)za trimestr (čtyři měsíce) za žáka. Dražší soukromé školy si účtují K4000 (6000,- Kč nebo $250)až K8000 (12000,- Kč nebo $500)za trimestr za žáka. U mezinárodních škol/školek se částky školného pohybují v tisících dolarech.


Učitelské platy jsou v Zambii na velmi nízké úrovni oproti vyspělým zemím. Platy učitelů ve městech začínají kolem K2000 (3000,-Kč nebo $120)za měsíc, ale mohou být i nižší. 


Partnerská školka GECO
Snahou naší partnerské školky je podpořit rodiče, kteří si nemohou dovolit platit celou částku školného tak, aby i jejich děti mohli dostat kvalitní vzdělání. Z tohoto důvodu chceme některým dětem nabídnout finanční podporu. Na druhou stranu bude školka od rodičů vyžadovat jejich aktivní zapojení do provozu školky, jako například vaření, úklid tříd nebo péče o školní hřiště. Zároveň je pro nás velmi důležité, aby vzdělávání které školka poskytuje bylo na vysoké úrovni. 
Standardní cena školného v naší partnerské školce je K2000 (3000,-Kč nebo $120) za trimestr (4 měsíce) za dítě. 
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Hodně štěstí:-)

Iveta Mikošková
1 000 Kč

Držím palce :-).

Halina Kotíková
2 000 Kč