Bez mámy, z.s.


Děti, mládež, rodina Rozvojová spolupráce

Škola Kisa prosí o pomoc

Česká škola Ratíškovice pomáhá škole Kisa v Tanzanii už více než 13 let. Každý další rok přináší nové výzvy a ve venkovské africké škole je vždy co dělat! Škola Kisa, kterou Ratíškovice pomohly vybudovat od základů, je moc šikovná! V průběhu roku udělá sama spoustu práce, ať už díky státní dotace nebo za pomoci vesnice. Škole však stálé chybí mnoho základních věcí, třeba celoroční přístup k vodě.

Pomoc škole Kisa

Podpořte další rozvoj školy, která se rozkládá na čajových plantážích. Třeba přístup k vodě, který není všude na světě samozřejmostí.
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Největším úspěchem spolupráce Ratíškovic a Kisy je velkolepé dílo zahájení výstavby školy na zelené louce. Škola má nyní vlastní nové prostory, mnohé třídy jsou kompletní, ale stále pro některé ročníky třídy zcela chybí.

Takže předpokládáme, že ve stavbě tříd budeme pokračovat, ale také budeme zdokonalovat celkové prostředí školy .

Na misi v roce 2022 se podařilo vybudovat školní kuchyň, aby vaření pro žáky bylo jednoduší a mohlo se dělat za každého počasí. Do této doby se vařilo jen pro ročníky, které se připravují na národní srovnávací zkoušky (4. a 7. třídy), ale doufáme, že prostředí nové kuchyně motivuje k přípravě jídla pro všechny ročníky. S plným žaludkem se lépe studuje!




Školní kuchyň vybudovaná v roce 2022. Z části daru byl zaplacen i plat pro kuchařku.

A co je v plánu na příště (mise leden 2023)?
Škola Kisa si přeje získat přístup k vodě. Zatím mají rezervoár na dešťovou vodu, ale to neřeší období sucha. Zhruba za 25 000 Kč by se dal ke škole přivést obecní vodovod.
Další výzvou je stavba mateřské školky - prozatím děti využívají jednu z tříd, ale to není udržitelné řešení, protože se žáci musí ve třídě střídat.


Děkujeme za vaši podporu.
Chcete zavzpomínat co všechno se už povedlo:
http://www.bezmamy.cz/zs-ratiskovice

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu