Nadační fond pro Pelhřimovsko, nadační fond


Vzdělávání a výzkum Pomoc Ukrajině

Čeština válečným uprchlíkům na Pelhřimovsku

Spolek YMCA působí v Pelhřimově a Nové Cerekvi. Organizuje sportovní, hudební a vzdělávací aktivity a letní a příměstské tábory. Aktuálně dává lekce češtiny pro všechny věkové kategorie ukrajinských uprchlíků.

vybíráme od 27.5.2022

Buďte štědří pro dobrou věc.

Váš dar přímo ovlivní výuku češtiny padesáti lidí.
300 Kč
vybráno 7 % z 4 500 Kč

přispěl

1 člověk
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
"Uprchlík ovládající češtinu je samostatnější, schopen pracovního zapojení v místních podnikatelských subjektech, s menší tendencí vytvářet uzavřené národností skupiny, nezávislý na další přímé pomoci. Stává se přínosem pro společnost v regionu" říkají Daniel Matějka a Lucie Křivohlavá, zodpovědní zástupci spolku YMCA.

"Již od začátku dubna nabízíme lekce češtiny v pelhřimovském YMCA centru. Nyní realizujeme pravidelně 4 lekce týdně (děti, teenageři a dospělí), 1 lekci pro nejmenší děti nepravidelně dle možnosti dobrovolnice. Lekce jsou hojně navštěvované (oproti původním plánům jsme museli několikrát navyšovat kapacitu). Lekce pro dospělé navštěvují především maminky s dětmi, proto v době lekcí pro dospělé zajišťujeme i hlídání jejich dětí. Výuka i hlídání dětí je zajišťováno dobrovolníky.

Aby mohly lekce fungovat na dobré úrovni a děti si měly během lekcí s čím hrát, rádi bychom získali podporu na nákup materiálů nutných k výuce a také materiálu pro zabavení dětí (zabavení je také spojeno s neformální výukou češtiny). Zpočátku jsme využívali materiál dodaný dobrovolníky a dárci především z řad známých maminek. V tuto chvíli zde máme fungující skupiny a není možné dále žádat dary od českých dobrovolníků, kteří již věnují osobní nasazení a čas při výuce.

Cílem projektu je poskytnout uprchlíkům z Ukrajiny lekce českého jazyka tak, aby jazyková bariéra pro ně přestala být limitující, mohli se stát platnými členy společnosti v Čechách (konkrétně na Pelhřimovsku) a také aby mohli v ČR uplatnit své schopnosti i odborné znalosti. Malé děti budou díky výuce jazykově lépe připraveny do školky a školáci a teenageři budou postupovat v učení rychleji. Očekáváme, že všechny věkové kategorie budou díky lepší znalosti jazyka spokojenější, sebejistější, úspěšnější a snáze najdou uplatnění v našem regionu."

Váš dar bude mít přímý dopad na 50 studentů, včetně dětí. Děkujeme Vám.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Ať se Vašemu projektu daří!

Dárce
300 Kč