Arnika – Centrum pro podporu občanů


Regionální a komunitní rozvoj Životní prostředí

Metropolitní plán pro život

Období do konce června 2022 je zřejmě poslední možností, jak ovlivnit podobu nového územního plánu Prahy, tzv. Metropolitního plánu. Praha již téměř 10 let připravuje svůj nový územní plán – dokument, který na desetiletí dopředu určí pravidla toho, jak a kde se bude v Praze do budoucna stavět. Metropolitní plán Prahy přichází se zcela novou metodikou a novými principy regulace. Ty přinášejí také řadu rizik a úskalí.

vybíráme od 24.5.2022
78 333 Kč
vybráno 78 % z 100 000 Kč

přispělo

83 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!

V průběhu května a června se intenzivně zabýváme právě Metropolitním plánem, který má určit pravidla výstavby v hl. městě na desítky let dopředu.

Je zásadní, aby občanská společnost jeho nový upravený návrh komentovala, připomínkovala, a upozorňovala na jeho nedostatky.

Podobně jako se dnes na nejcennějších pražských územích, jako jsou Nákladové nádraží Žižkov, Bubny, Masarykovo nádraží, Rohanské nábřeží a další, staví pouze soukromé komerční byty, které jsou pro běžné Pražany cenově nedostupné, anebo administrativní budovy, bez dostatečné občanské vybavenosti a zeleně, hrozí, že další části Prahy může čekat vzhledem k nedostatečné ochraně podobný osud.


Naše práce je vždycky na dlouhou trať. Téma je extrémně odborné a komplikované. Pro běžné občany je prakticky nemožné téma usledovat a odborně se v něm vyznat. Proto jsou organizace jako Arnika potřeba – aby hlídaly z odborného hlediska to, co město připravuje, co chystají developeři, a jaká jsou pro to pravidla, jak se může veřejnost zapojit, a také abychom tlumočili srozumitelnou formou veřejnosti, co se chystá.

Ve spolupráci s experty pak konečně připravíme i soubor nových připomínek,
který bude moci využít veřejnost pro tvorbu vlastních, a podáme je se zmocněním 200 podpisů Pražanů, aby měly větší váhu.

Na to všechno potřebujeme finanční prostředky – je to “černá” práce, kterou je obtížné financovat z jiných zdrojů. Budeme proto rádi za pomoc aktivních Pražanů. 
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Díky za vaše aktivity pro Prahu.

Pavel Šilhavý
600 Kč

Díky!

Vít Janeček

Držím palce!

Adam Nenadál
600 Kč

Díky - obsahem pečujete o budoucnost Prahy, formou o přítomnost jejích obyvatel.

Jiří Guth

Děkuju, že se MPP zabýváte. JM.

Jaroslav Mzyk
1 000 Kč

Navrhnovaná podoba nového územního plánu je neakceptovatelná exhibice narcistních architektů, kteří mají nevyvratitelnou představu, jak by lidé měli žít a život vypadat. Připomínají svazáky v 50. letech, kteří také věděli nejlépe, jak přeměnit společnost a vytvořit nového člověka. Architektům zcela zjevně chybí přesah do společenských věd a tak technicky plánují společnost jako videohru. Návrh nového územní plánu tomu zcela odpovídá.

Martin Hovorka
600 Kč

Moc Vám děkuji za Vaše úsilí a snahu vylepšit Metropolitní plán, který ovlivní kvalitu života nás všech, kteří v hlavním městě žijeme. Kéž se Vám podaří uspět!

Markéta
2 500 Kč

Pokud tu výzvu dáte na Twitter, půjde vám to vybírání peněz rychleji, myslím.

Lena z Prahy

:-)

Dárce
900 Kč