Konsent, z. s.


Lidská práva Zdraví

Pomozte nám otevřít svépomocku č. 2 // Pomáháme obětem sexuálního násilí

Svépomocná skupina je místo, na kterém se pravidelně setkávají lidé s podobnou zkušeností a vytváří tak bezpečný prostor pro otevřenou komunikaci a řešení svých problémů. Naše skupina je tu už déle než 4 roky pro ženy*, které mají za sebou zkušenost se sexuálním násilím. Teď chceme otevřít další skupinu, která bude inkluzivní a otevřená všem bez ohledu na genderovou identitu. Na měsíc fungování skupiny potřebujeme 5000 CZK. Přispějte a pomozte nám dokázat, že znásilnění nemusí být trauma na celý život.

vybíráme od 22.5.2022

Pomozte nám otevřít svépomocku č.2 // Pomáháme obětem sexuálního násilí

Svépomocná skupina je místo, na kterém se pravidelně setkávají lidé s podobnou zkušeností a vytváří tak bezpečný prostor pro otevřenou komunikaci a řešení svých problémů. Naše skupina je tu pro ženy, které mají za sebou zkušenost se sexuálním násilím. Na měsíc fungování skupiny potřebujeme 5000 CZK. Přispějte a pomozte nám dokázat, že znásilnění nemusí být trauma na celý život.
84 486 Kč

přispělo

98 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz

>> pomozte nám znovu otevřít svépomocku

naše svépomocná skupina pomáhá už 4 roky ženám, které zažily znásilnění
  • navštívilo ji na 70 žen
  • často je prvním místem, kde se účastnice svěří se svou zkušeností
  • účastnice si navzájem pomáhají
  • někdo přijde jen párkrát, někdo chodí už roky
  • Kristýnka ji 4 roky vedla jako dobrovolnice

>> na účast ve skupině teď ale čekají další lidé, kteří potřebují pomoct se svým trápením.

Naše mentorky, Krystýnka a Chris, chtějí tento rok otevřít dvě svépomocné skupiny, které budou přístupné všem. Jedna skupina je určená ženám*, tedy těm, ktdo se jako ženy* identifikují a druhá je otevřená všem bez ohledu na genderovou identitu. Jak Kristýnka, tak Crys, si za svou práci, která dohromady s koordinací zabere spoustu času, zaslouží finanční odměnu. A navíc potřebují pravidelné, odborně vedené supervize. Vést takovou skupinu může být totiž chvílemi psychicky náročné.

Na měsíc fungování obou svépomocných skupin potřebujeme 5000 korun. Za rok to je 60 000. Svým darem můžete mnohým ženám pomoct. Znásilnění totiž nemusí být trauma na celý život.

>> jak svépomocka funguje?

:: Skupina je založená na vzájemné pomoci a podpoře jejích členů. Stojí na principech respektu, naslouchání a anonymity. Členové a členky se v takovém kolektivu zbavují pocitu osamělosti a neporozumění, které mohou často cítit při konverzaci s lidmi, kteří takovou zkušenost nemají. Svépomocná skupina se od odborné pomoci liší právě tím, že zde není přítomná odbornice či odborník. Vytváří bezpečný prostor, ve kterém si sami členové a  členky určují, o čem se budou bavit a jak hluboko do daných témat budou zacházet. I proto výrazně doporučujeme, aby naši členové a členky docházení na skupinu kombinovali s individuální psychoterapií. Svépomocná skupina není náhražkou za terapii a nejlépe funguje jako její doplněk.
"Je úleva sdílet svoje zkušenosti s někým, kdo vás pochopí. Líbí se mi dynamika skupiny a její sounáležitost. Můžeme se spolu zasmát, pobrečet si i zanadávat. Mohla jsem zde otevřít témata, za která se stydím i na normální terapii. Pomáhá mi přenést se přes to, co se mi stalo a pochopit, že jsem za nic z toho nemohla."
:: Za svépomocnou skupinu se nic neplatí. Jediné, co je členskou povinností, je pravidelná účast na skupinových setkáních. Důvěrný a známý kolektiv je esenciální pro udržení té správné atmosféry. A tu netvoří žádná odbornice, ale členové a členky samotné.
"Ve skupině každá z nás zažila sexuální násilí jinak, přesto se s ním vypořádáváme velmi podobně. Sdílení našich zkušeností a diskuze na určitá témata, která vyplynou z potřeb účastnic, mi hodně pomohlo v tom, abych se v procesu vyrovnávání se s touto situací necítila tolik sama. Přátelé, partneři a rodina sice můžou být skvělou oporou, ale diskuze s lidmi, kteří si procházejí tím samým, nabízí mnohem větší pocit pochopení."
:: Svépomocnou skupinu můžeme poskytovat jen díky Vaší podpoře. Děkujeme jménem Konsentu a všech dívek a žen, kterým i Váš dar mění život <3
"Skupina mi pomohla uvědomit si, že mluvit o tom, co se mi stalo, neznamená, že jsem špatná. Spíš naopak, když je to relevantní, konečně můžu ostatním přiblížit, proč se někdy chovám divně. Pomohla mi také přijmout to, že vyrovnat se s tím, co se mi stalo, prostě trvá a je v pořádku, že to ještě nemám vyřešené."

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Dobrodarek za nejlekamosku

Sabina Volf
500 Kč

Děkujeme <3

Konsent, z. s.

Výtěžek z tanečního večera Aiwa! Hafla.

Hana Kupková
6 736 Kč

Děkujeme mnohokrát.

Konsent, z. s.

Diky za vsechno co delate.

Barbora Machalkova
300 Kč

Super práce :)

Dárce
500 Kč

Děkujeme

Konsent, z. s.

Děkujeme:)

Dárce

My děkujeme.

Konsent, z. s.

Skvělý projekt, ať se daří!🙏

Klara Vozechova
2 000 Kč

Děkujeme za podporu

Konsent, z. s.

Díky za Vaši práci ❤️

Kristy
300 Kč

Děkujeme za dar.

Konsent, z. s.

Díky za to, co děláte! ♥

Lenka Lejčková
500 Kč

Děkujeme

Konsent, z. s.

Chyba je to jen a jen pachatele!

Lucie Vávrová
300 Kč

Máme pravdu. Děkujeme za dar.

Konsent, z. s.

Díky za vaší práci <3

maky

Děkujeme za dar.

Konsent, z. s.