Multikulturní centrum Praha z.s.


Lidská práva Sociálně znevýhodněné skupiny

Po nebezpečí války bezpečnou a důstojnou práci pro příchozí z Ukrajiny.

Teprve až příchod žen-uprchlic z Ukrajiny upozornil většinu české veřejnosti na nebezpečí pracovního vykořisťování, kdy pracovníci nejen nedostávají důstojnou mzdu, ale je využívána jejich zranitelná situace a pěstována závislost na nepoctivých zaměstnavatelích. Multikulturní centrum Praha mapuje tuto nebezpečnou praxi dlouhodobě. Pomozte nám bojovat za bezpečnou a důstojnou práci!

vybíráme od 28.4.2022
3 433 Kč
vybráno 2 % z 150 000 Kč

přispělo

6 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Hlavním posláním Multikulturního centra Praha je komunikovat s českou veřejností témata spojená s migrací a uprchlíky.  V souvislosti s příchodem uprchlíků z Ukrajiny doplňujeme služby našich partnerských organizací, které zajišťují přímou asistenci rodinám uprchlíků.  Vedeme školení pro dobrovolníky, sociální pracovníky či učitele, píšeme příručky a komunikujeme s širokou veřejností. 

Pro většinu účastníků našich školení byla informace o zprostředkovatelích, nepoctivých pracovních agenturách a pracovním vykořisťování nová a šokující. My bohužel víme, že se jedná o masově rozšířenou nebezpečnou praxi, která využívá zranitelné pozice migrantů.


Pracovníci MKC Praha se podílí na pomoci v terénu buď jako dobrovolníci či tlumočníci nebo se s případy pracovního vykořisťování setkávají během školení dobrovolníků a sociálních pracovníků. O svých zkušenostech promluvili pro  Aktuálně.cz 

Máme za sebou celou řadu výzkumných a advokačních projektů, navázané vztahy se členy ukrajinské komunity. Proto jsme v těchto dnech mohli zvedat toto téma v médiích, vyjednávali jsme s odbory či ministerstvem práce a sociálních věcí.   

V tomto projektu chceme identifikovat neformální leadery v rámci ukrajinské komunity  a ty postupně vybavovat znalostmi, dovednostmi, kontakty a technikami, aby byli časem schopni řešit potřeby členů komunity vůči majoritním institucím. Budou pak moci fungovat samostatně a bez nutnosti spoléhat se na služby komerčních zprostředkovatelů, vykořisťovatelů či mafie. Vaše podpora nám umožní za pomoci zkušené rusky mluvící výzkumnice s vlastní migrační zkušeností tento projekt nastartovat.

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Thank you, Zuzana and MKC, for all of the important work that you're doing. It was a honor to speak with you during our workshop a few weeks ago.

Chad Bryant