S.O.S. Karviná, z.s.


Kultura, umění a historie Regionální a komunitní rozvoj

Oprava střechy karvinského nádraží

Pomozte nám opravit střechu fryštátského nádraží! Po úspěšné záchraně historického nádraží před demolicí a jeho odkoupení naším spolkem S.O.S. Karviná se teď chystáme na postupnou rekonstrukci objektu, který je v neutěšeném stavu. To ale bude, jak asi tušíte, "běh na dlouhou trať", spíše maraton:-). Naším nejbližším cílem je v letošním roce opravit střechu, která je v havarijním stavu a protékáním dochází k dalšímu poškozování budovy. Záchranné práce jsou proto naprostou nutností. Předběžný rozpočet pro opravu poškození střechy je cca 500 000 Kč. S ohledem na nepříznivý vývoj cen ve stavebnictví je našim cílem vybrat 700 000 Kč. Prosím pomozte nám vytvořit v Karviné jedinečné místo pro setkávání komunit různých generací, místo, které si sami vytvoříme tak, aby sloužilo lidem v Karviné. V květnu nás čeká sousedský blešák s projížďkou vláčkem, vzdělávací akce pro děti zaměřené na ekologii a poznávání pohornické krajiny a spousta dalšího. Podpořit opravu střechy můžete darováním bronzové, stříbrné nebo zlaté střešní tašky. Děkujeme:-)

vybíráme od 9.4.2022

Oprava střechy

Pomozte opravit střechu
81 577 Kč
vybráno 12 % z 700 000 Kč

přispělo

80 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
V létě 2021 se nám podařilo budovu karvinského nádraží odkoupit od Správy železnic. Po odkoupení budovy jsme neusnuli na vavřínech. Od té doby se nám podařilo uspořádat několik brigád k vyklizení nepořádku z budovy i v jejím okolí. Vstupy pro nenechavce jsem zamřížovali. Uspořádáli jsme Den otevřených dveří s projížďkou vlakem i procházkou budovy. Ve zkrášlování budeme nadále pokračovat. Prioritou je ovšem střecha. Prosím přispějte na opravu střechy.

A co dál?
V nádražní budově hodláme v bývalých prostorách kancelářských a v části (prostor) bytových zřídit zázemí pro karvinské spolky, jednu čekárnu využít jako výstavní prostor pro místní umělce, půdní prostor jako ateliér. V druhé čekárně a suterénu uvažujeme o expozici věnované historii místní dráhy. V prostoru bývalého bufetu v přízemí by mohla fungovat menší kavárna. Alternativní možností je využití prostor pro tzv. Re-use centrum. Na pozemku před nádražím plánujeme komunitní zahrádku. 
Pokud byste se chtěli více zapojit do našich aktivit, napište nám na e-mail: info@karvinskenadrazi.cz. Rádi Vás mezi námi uvítáme.

Zachraňme karvinské nádraží spolu!
Členové spolku S.O.S. Karviná, z.s.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Přeji hodně štěstí při renovaci!

Eva Palonciová

Ať se to podaří.

Ondřej Schenk

Dar od Pavly, Táni a Michala

Michal Jílek
2 000 Kč

Ahoj Raďo, snad se podaří vybrat, co nejvíce penízků. Držím palce.

Renata Furendová

Ať se dílo podaří 👍

Věra Emödy
300 Kč

Pošlu 500,-z účtu 103804546/0300

Hedvika Grézlová
500 Kč

držím palce

Markéta Kulková

Vážení a milí, moc děkuji za Vaše záslužné aktivity a přeji nám všem, aby se záchrana této zajímavé budovy podařila.

Petr Sikora
500 Kč

Snad se podaří :)

Michal Jílek
300 Kč

Drzim palce v dalsim fundraisingu, snad se vybere potrebna castka!

Stepan Januszek