Český svaz ochránců přírody Hradec Králové


Životní prostředí Zvířata

Včelí vesničky

V přírodě najdeme přes 600 druhů samotářských včelek, kterým bychom měli věnovat patřičnou pozornost, i když nám na rozdíl od včel medonosných med „nedávají“, protože když prý včely zmizí ze Země, pak člověku zbývají jen čtyři roky života. Pomozte vytvořit domov pro hedvábnice, pískorypky a pískohrabky, ploskočelky, křivorožky, nicotěnky a ruděnky, chluponožky, olejnice a pilorožky, drvnice, smolanky, vlnařky, smutěnky a zednice, drvodělky, včely, čmeláky i pačmeláky.

Včelí vesničky

Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Samotářské včelky žijí převážně osamoceně, v páru. Nežijí v úlech, ale na prosluněných místech. Využívají různé dírky a škvíry ve dřevě nebo mezi kameny, dutinky v rákosu, nebo si vyhrabávají v hlíně a písku vlastní.

Nevytvářejí med, ale potřebují nektar a pyl jako potravu pro sebe i své larvičky. Sběrem pylu umožňují rostlinám se množit a ovocným stromům zase plodit.


Co vřesoviště a písčiny ohrožuje?

Jako každé bezlesé prostředí jsou háklivé na zarůstání trávou, keři a stromy. Vřesoviště potřebuje velmi málo živin, proto mu vedle nadměrného množství trav, které se tu rozkládají a vedou k přílišnému zarůstání, škodí i například nadměrné používání hnojiv v zemědělství. Jako péči ocení pastvu, ale třeba i řízené vypalování a strhávání trávníku. 


Proč jsou samotářské včelky tolik potřebné pro přírodu i pro lidi?

Jak již bylo řečeno, samotářské včelky patří mezi opylovače a opylovače potřebuje asi 80 % všech rostlin. Takže jsou životně důležité i pro nás, pro pěstování plodin a ovocných stromů a keřů. Mezi opylovače patří třeba motýli, mouchy, netopýři, ptáci, brouci, vosy a mravenci.
V přírodě najdeme přes 600 druhů samotářských včelek, kterým bychom měli věnovat patřičnou pozornost, i když nám na rozdíl od včel medonosných med „nedávají“. Samotářky jsou schopny pracovat i za nepříznivého počasí a jejich rozmanitost vede k tomu, že i na místech, kde by se včele medonosné nedařilo. Včelaření je spíše zemědělství, než ochrana přírody, a jsou dokonce i místa, kde je včel moc a vytlačují tak samotářské včelky. Když prý včely zmizí ze Země, pak člověku zbývají jen čtyři roky života.



Pomozte vytvořit domov pro:
  • hedvábnice, pískorypky a pískohrabky
  • ploskočelky, křivorožky, nicotěnky a ruděnky
  • chluponožky, olejnice a pilorožky
  • drvnice, smolanky, vlnařky, smutěnky a zednice
  • drvodělky, včely, čmeláky i pačmeláky.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

🌸🐝🌼

Colette
500 Kč

What do you call a bee that lives in America?

A USB.

Pro české včely :)

Michal Horák
1 800 Kč

Bez včel by svět brzy skončil, včelky jsou nesmírně důležité, a proto velmi rád pomohu :-) Díky za vaši aktivitu!

Marek Němeček