Nadace Partnerství


Děti, mládež, rodina Životní prostředí

Oprava modelu vodního toku v Otevřené zahradě

Zaplavit město, nebo ho naopak zachránit před povodní? Pouštět loďky mezi meandry? Vypouštět a napouštět vodní nádrž? V Otevřené zahradě nic nemožného. Už od roku 2013 dělá vodní tok radost školním skupinám i rodinám s dětmi. Ale jeho jubilejní desátá sezona je v ohrožení. Pomozte nám ho spravit, aby i v příštím roce mohl bavit malé i velké. Děkujeme!

vybíráme od 30.11.2021

Opravte s námi Vodní tok

Model vodního toku slouží v zahradě už od roku 2013. V roce 2022 musí poprvé projít kompletní renovací. Pomůžete nám Vodní tok zpřístupnit dětem i v nové sezoně? Přispět můžete libovolnou částkou, každá koruna se počítá.
49 414 Kč
vybráno 62 % z 80 000 Kč

přispělo

99 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Vodní tok je nejoblíbenejší atrakcí v Otevřené zahradě. Původně vznikl jako jeden z 12 stanovišť ve Výukové zahradě čtyř živlů. Hned po otevření areálu v roce 2013 ale bylo jasné, že si modelovou řeku, meandry a vodní nádrž oblíbí malí i velcí návštěvníci zahrady. Proto je dnes k dispozici nejen při výukových programech, kde se žáci mj. učí různé druhy protipovodňové ochrany, ale po celou otevírací dobu. Nejvíce toho využívají rodiny s malými dětmi, zabaví se u něj ale i dospěláci. Zvlášť při pumpování vody nebo vypouštění vodní nádrže.


Vodní tok při výukových programech

Jak fungují různé druhy protipovodňové ochrany? A pomohly by městu Brnu, kdyby na něj šla stoletá voda? Žáci nejprve odhadují vliv jednotlivých opatření, a poté je na modelovém toku prakticky vyzkouší. Výukový program u modelu vodního toku je mezi školními skupinami vůbec nejoblíbenější.


Pravidelné údržby jsou nutnost

Rok co rok probíhají na Vodním toku pravidelné údržby a menší opravy. Kompletní renovací ale ještě od svého vzniku neprošel. A už je to nevyhnutelné. Abychom mohli tento oblíbený zahradní prvek spustit i příští sezonu, potřebujeme sehnat 80 tisíc korun a model toku do dubna 2022 opravit. Proč do dubna? Protože oprava musí proběhnout v době, kdy je zahradě prázdná. Za běžného provozu to zkrátka nebude možné.

Celková částka je vyčíslena na 200 tisíc korun. Z toho 120 tisíc korun uhradíme díky sponzorům a vlastním zdrojům, 80 tisíc korun nám chybí. Podaří se nám je získat? Možná i díky vám ano. Přispět můžete libovolnou částkou, každá koruna se počítá. Pomoct můžete i pohybem a zúčastnit se Běhu pro zahradu 2022.

Opravený vodní tok slavnostně otevřeme na Jarní slavnosti a společně vypustíme loďky.

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu