Charita Česká republika


Lidská práva Regionální a komunitní rozvoj

Podpořte křesťany v iráckém Mosulu

Letos proběhne již čtvrtý ročník iniciativy Červená středa, která má za cíl podpořit vzájemnou náboženskou toleranci ve společnosti a vyjádřit solidaritu s těmi, kteří jsou kvůli své víře pronásledováni nebo utlačováni. V rámci Červené středy chceme letos podpořit křesťany v iráckém Mosulu. Přispějte také Vy na obnovu misie při kostele Panny Marie s hodinami v Mosulu!

vybíráme od 7.11.2021

Přispějte na obnovu církevní budovy

35 601 Kč

přispělo

29 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Těžký osud iráckých křesťanů

Nedávný válečný konflikt měl na irácké křesťany devastující dopad. Z 1,5 milionu těch, kteří v zemi žili ještě za vlády Saddáma Husajna na začátku tisíciletí, jich v Iráku zbylo jen 400 000. Navrátilci se navíc potkávají s existenčními problémy, protože řada podniků a zemědělské infrastruktury byla během války zničena. Týká se to i křesťanských centrem samotných.


Provoz dominikánské misie ve starobylém srdci Mosulu byl dříve financován z provozu několika obchodů v blízkosti kostela Panny Marie s hodinami, ty byly ale ve válce zničeny. Rekonstrukci samotného kostela podpořily Spojené arabské emiráty a pod dohledem UNESCO se na ní společně podílejí místní křesťanští i muslimští pracovníci. Na obnovu ekonomického zázemí misie ale finanční prostředky chybějí. Pomoci by měl výtěžek benefiční akce v rámci Červené středy, kterou pořádá Česká biskupská konference.

Iniciativa Červená středa

Iniciativa Červená středa vznikla ve Velké Británii v roce 2016 a postupně se rozšířila do mnoha zemí světa, probíhá mimo jiné v Rakousku, Maďarsku, na Slovensku i na Filipínách. Jejím cílem je propagovat víru i toleranci ve společnosti a podpořit solidaritu s lidmi pronásledovanými pro svoji víru. V rámci Červené středy se kostely a řada veřejných budov, včetně ikon jako je budova Parlamentu na břehu Temže, noří do červeného světla. Červená barva symbolizuje krev, světlo naděje. 

K Červené středě se společně s Ekumenickou radou církví v ČR a Federací židovských obcí v ČR připojuje i Česká biskupská konference. I přes nepříznivou epidemiologickou situaci se v loňském roce u nás zapojilo přes 100 subjektů. Letos se čeká ještě širší zapojení.

Jak pomůže příspěvek na Irák

Mnohé nevládní a humanitární organizace pomáhají iráckým rodinám s obnovou jejich domů zničených válkou. Financování obnovy církevních budov je ale složitější, na jejich znovu zprovoznění je ale řada misií ekonomicky závislá. Obnova válkou poškozeného církevního majetku zároveň může napomoci k vyšší odolnosti zdejší církve a také povzbudit křesťany i muslimy ke spolupráci v srdci starobylého města Mosulu.



V přízemí budovy v těsném sousedství kostela Panny Marie s hodinami ve starobylém centru Mosulu, dříve fungovaly obchody, jejichž výnos přispíval k financování každodenního provozu tamní dominikánské misie, a první patro obývalo několik křesťanských rodin. Protože jsou ale nyní obchody zničené, misie nemá v místě žádné další vhodné prostředky na provoz.

Děkujeme všem, kteří se rozhodnou Červenou středu podpořit; ať již aktivním zapojením, modlitbou nebo finančním darem.

Více informací na www.cervenastreda.cz 
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Pán ochraňuj a žehnej všem pronásledovaným.

Božena Pospíšilová

Ať víra spojuje, ne rozděluje. *

Michaela Přílepková

Kéž se co nejvíce křestˇanů vrátí do svých domovů v Mosulu.

Jaroslav Valečka
5 000 Kč

Ráda podpořím soužití křesťanů s muslimy, ráda podpořím život křesťanů v muslimské zemi. Kéž by se všichni vzájemně tolerovali, uznávali právo na svobodu vyznání! #RedWednesday

Fay Frydrýnová

Ať se podaří vybrat co nejvíce!

Jan Kalenský
500 Kč